Investigație despre patronul PRO TV. Cum a creat magnatul o mega-rețea de influență chineză în Cehia

Foto: Facebook/ Xi Jinping

Influenta companie Home Credit deținută de Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia și proaspătul patron al PRO TV, este, printre altele, și camuflajul unei mecanism riguros de propagandă al Chinei, scrie Martin Fendrich într-un comentariu publicat în publicația Aktualne.

Deși Petr Kellner are afaceri vechi în România, abia recent a ajuns cu adevărat în reflectorul public, după ce a achiziționat imperiul media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV pe lângă alte televiziuni din estul și centrul Europei.

Universul.net a scris pe larg în ultimele două luni despre pârghiile de afaceri care conectează interesele magnatului ceh de cercurile de putere din Rusia și China.

Odată cu achiziționarea CME, Kellner a intrat și în posesia TV Nova, despre care Aktualne susține că ar putea deveni o mașinărie de propagandă a Chinei în Cehia.

De altfel, în ultimii ani, magnatul Petr Kellner a făcut un lobby intens pe lângă Administrația Milos Zeman pentru a deschide larg porțile pentru investițiile directe chineze în economia cehă. La ora actuală, 55% din valoarea creditelor acordate de Home Credit provin de pe piața chineză. De asemenea, Kellner este finanțatorul a două echipe de fotbal din China: Beijing Sinobo Guoan F.C. și Tianjin TEDA F.C.

Petr Kellner

Martin Fendrich scrie că asemeni Rusiei, și China folosește tactici de război hibrid, iar oameni de afaceri influenți precum Kellner se află în această schemă pentru a modela, prin intermediul produselor media deținute de magnat, o imagine favorabilă a Beijingului în ochii publicului ceh.

„Fără nicio exagerare, se poate spune: PFF (PFF Group, mega-fondul de investiții deținut de Kellner – n.r.) și Home Credit s-au transformat în cârmacii politicii externe cehe. De la apărarea drepturilor omului sub conducerea lui Vaclav Havel încoace și critica regimului totalitar, am devenit tăcuți, liniștiți și, cu ajutorul lui Milos Zeman, ne-am îndreptat spre o «diplomație economică»”, subliniază Fendrich.

Într-o investigație recentă, Aktualne a scos la lumină o rețea de influență în centrul căreia se află o agenție de PR – C&B Reputation Management, finanțată de Petr Kellner prin Home Credit și care ar fi manipulat opinia publică din Cehia în favoarea Chinei.

Mai mult, C&B Reputation Management a înființat și un institut dedicat Chinei – SINOPSIS și a creat un păienjeniș vast de jurnaliști, experți și politicieni care, într-un fel sau altul, au lucrat în interesul Beijingului, mulți dintre ei fără a ști că fac asta, se arată în investigație.

Printre sarcinile SINOPSIS, subliniază Aktualne, este și cea de monitorizare în Cehia a oricărei forme de critică la adresa puterii comuniste din China, acționând practic ca un organ de spionaj. Asta în timp ce serviciile cehe de contrainformații (BIS) consideră expansiunea Chinei în Cehia drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității naționale.

Debutul lui Petr Kellner în România a avut loc în 2006, când miliardarul a intrat în acţionariatul băncii Romexterra, controlată pe atunci de Sorin Ovidiu Vântu, indirect, prin Liviu Luca, șeful sindicatelor din Petrom. Petr Kellner a făcut afaceri și cu Ovidiu Tender, la începutul anilor 2000, când a deținut un pachet majoritar de 71% în compania de asigurări Ardaf.

Odată cu achiziționarea CME, Kellner a preluat și alte active media ale companiei în Europa de Est și Europa Centrală, cum ar fi bTV (Bulgaria), Kanal A și Pop TV din Slovenia. Interesele de afaceri ale miliardarului vizează și sectorul telecom. PFF are în prezent participații și în rețeaua națională cehă CETIN, în O2 Cehia și Telenor, care operează în Ungaria, Bulgaria, Muntenegru și Serbia.

1 COMENTARIU

  1. […] Magnatul Petr Kellner, noul patron al postului de televiziune Pro TV, deţine printre altele puternicul Home Credit B.V., care ar fi nu doar o instituţie financiară internaţională nebancară, ci şi un soi de paravan pentru maşinăria de propagandă comunistă a Chinei. Informaţia este dezvăluită de Martin Fendrich în publicaţia Aktualne citat de Universul. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here