Investigație RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, capturată de o grupare creată în jurul unei tentative de omor

Constantin Mituleţu-Buică. Foto: INQUAM/Octav Ganea

O instituție-cheie pentru democrația noastră a fost capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor. Sunt craioveni și s-au ajutat unii pe alții până când au ajuns împreună la vârful Autorității Electorale Permanente, instituția care ne organizează și supraveghează procesul electoral. Gruparea decide discreționar și cum sunt decontați banii publici pentru subvenționarea partidelor politice, încălcând legea, conform Curții de Conturi, și blocând controale, ca să-și ajute șefii politici, se arată într-o investigație RISE Project.

🔹 Pe această filieră au ajuns în funcții importante din instituția publică cel puțin 25 de persoane. Unii și-au falsificat CV-ul, alții au plagiat teza de doctorat. 

Principala poartă de intrare a fost chiar cabinetul președintelui autorității, unde noii veniți erau formal angajați drept consilieri, iar apoi deveneau funcționari în instituție, ocolind concursurile pentru ocuparea posturilor respective. Au ajuns astfel să gestioneze bugetele pentru alegeri, să organizeze licitații pentru softul electoral care ne centralizează votul sau să rezolve reclamațiile cu eventualele fraude electorale.

Personajele principale

Sorin Gabriel Lazăr, condamnat pentru tentativă de omor. Când era tânăr și membru PRM, a înjunghiat un rival politic de patru ori pe la spate, apoi a fugit din țară. S-a întors după un an jumate și a fost trimis după gratii. De câțiva ani este om de bază în AEP. A fost trei luni secretar general adjunct, poziție din care a coordonat achizițiile instituției. Acum este directorul Departamentului de Comunicare și Relații Internaționale, adică imaginea instituției în țară și în străinătate. A ajuns aici fără concurs și fără avizul parlamentarilor. Aptitudinile sale din CV sunt plagiate după cele ale șefului său. A susținut, în declarația de interese din 2019, că este membru în Colegiul Consilierilor Juridici Dolj, fără să aibă vreo legătură cu această instituție. În schimb, a omis să declare două proprietăți. Se cunoaște cu Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și soția deputatului PSD Claudiu Manda, încă de pe vremea tentativei de omor.

Florin Constantin Mitulețu Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP). L-a ajutat pe Lazăr să-și albească cazierul după condamnarea pentru tentativă de omor, iar apoi l-a adus în AEP. Fratele geamăn al lui Buică a fost martor la tentativa de omor de acum 20 de ani. Mitulețu a împărțit cu Sorin Manda, fratele mai mic al deputatului PSD Claudiu Manda, o companie în Craiova.

Ștefan Bucur Stoica, deputat, victima tentativei de omor. Și-a pierdut splina în urma atacului lui Lazăr, dar după aceea a acceptat o slujbă la stat chiar în departamentul unde mama celui care a vrut să-l omoare era directoare. A renunțat apoi să mai ceară daune de la agresor, iar instanța a hotărât că el provocase conflictul. În 2000, când a ajuns la spital, era membru PD. Astăzi este deputat și președintele PNL Dolj.

Tentativa de omor

23 noiembrie 2000, miezul nopții, centrul Craiovei.

Mai sunt trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale. Două mașini inscripționate cu sigla Partidului România Mare (PRM) opresc lângă gardul unui bloc în construcție din centrul orașului. 11 simpatizanți înarmați cu găleți cu aracet și bidinele coboară și lipesc afișe cu Vadim Tudor, șeful PRM, peste cele cu Petre Roman, candidatul Partidului Democrat (PD).

Lipitorii de afișe sunt coordonați de frații gemeni Mitulețu (22 de ani), amândoi membri PRM. Primul, Marius, recruta studenți dornici să muncească pentru 50 de mii de lei vechi pe zi (2,5 euro, la cursul vremii) și îi ducea cu mașina la treabă, când se întuneca.

Fratele Florin îi organiza pe oamenii din teren pentru campania electorală. Rămăsese acasă în acea noapte.

O Ziarul ”Ziua”, 24 noiembrie 2000

Capturi din planșa fotografică realizată de procuror la locul faptei

De peste drum, din barul Lord House, proprietarul terenului pe ale cărui garduri se lipesc afișe vede bluzoanele inscripționate cu sigla PRM. Traversează bulevardul central, însoțit de cumnatul său, și le spune celorlalți că n-au voie să lipească afișe acolo.

Alți doi bărbați ies din bar și vin în urma proprietarului: Sorin Lazăr (25 de ani), membru PRM și inginer la DSP Dolj, unde mama sa se ocupa de controalele financiare, și Daniel Voicu (tot 25 de ani), prietenul său cel mai bun.

Cei doi intervin în disputa dintre proprietar și lipitorii de afișe. Lazăr susține că este un mare admirator al lui Vadim Tudor și plin de elan, taie cu un cuțit niște afișe cu Petre Roman de pe garduri.

Dovada de bravură aplanează conflictul. Este sfătuit de cumnatul proprietarului să ia în primire direct panoul PD din mijlocul străzii, aflat 70 de metri mai încolo. Marius Mitulețu și Daniel Voicu se execută.

Pe lângă ei trece încet o Dacia albă, proprietatea Parlamentului României. Este condusă de Liviu Burăț, membru al organizației de tineret PD Dolj.

În dreapta șoferului stă Ștefan Stoica (23), student, vicepreședintele filialei de tineret PD Dolj. Pe bancheta din spate este o studentă pe care o duc înapoi la cămin, după ce petrecuseră împreună la Balul Bobocilor. Stoica a plecat de acolo cu o sticlă de vin. O ține la picioarele sale.

Mașina oprește în dreptul lipitorilor de afișe PRM. Stoica lasă geamul și îi înjură. Lazăr se apropie de mașină fluturând în mână briceagul și îi spune amenințător lui Stoica să plece: „Vrei să-ți iau glanda”? Mașina pleacă, dar oprește 70 de metri mai încolo, unde Voicu și Mitulețu lipesc de zor afișe.

Stoica, și el băut, coboară din mașină cu sticla de vin în mână și cere celor doi să dea jos afișele. Cum aceștia refuză, îi înjură și îl lovește pe Voicu cu sticla de vin. Voicu apucă să țipe după ajutor și apoi leșină.

Declarațiile martorilor

Marius Mitulețu: „Având o sticlă de alcool în mână (vin spumos sau șampanie), acesta a vrut să mă lovească pe mine, dar m-am ferit și am fugit, dar nu prea departe de panou. Acesta l-a lovit cu sticla în cap pe Voicu, care a căzut.”

Voicu Daniel: „N-am apucat să întorc capul, pentru că am fost lovit cu o sticlă în cap, pe moment am leșinat și am căzut, am încercat să-mi apăr capul cu mâinile, dar am primit numeroase lovituri cu piciorul în mai multe părți ale corpului.”

(Extrase din dosarul penal)

Burăț, șoferul, vrea să iasă și el din mașină, dar apoi se retrage și blochează ușile. Un grup de PRM-iști tocmai începuse să atace mașina cu picioarele. Printre ei, Lazăr, cu briceagul în mână, determinat să-l ajute pe Voicu.

Grupul îl ajunge pe Stoica, care cade în genunchi de la ploaia de pumni și picioare. Un PRM-ist se aude strigând: „Sorine! Sorine! Lasă-l în pace!” Dar Lazăr îi înfige cuțitul în spate de patru ori, prin geacă.

Declarațiile martorilor

Ștefan Stoica: „La un moment dat, am fost lovit cu pumnul în ochi și atunci mi-am pus brațele să-mi apăr fața, dar am recepționat lovituri numeroase în abdomen. (…) Pentru a mă proteja, am prins una dintre persoane de picioare. A căzut jos și nu știu ce s-a intamplat, primeam lovituri în continuare.”

Sorin Lazăr: „La momentul în care am recepționat apelul lui Voicu Daniel, având cuțitul în mână cu lama desfăcută și cu care lucram la râcâitul afișelor, am alergat spre acesta cu cuțitul în aceeași poziție, dar fără a avea intenția să agresez pe cineva. (…) M-am dus către cei doi, fiind lovit de partea vătămată cu o sticlă în umărul stâng, simțind un miros de vin spumant, am căzut și de teamă să nu mă taie cu gâtul de la sticlă, care se sparsese. (…) Având cuțitul în mână, m-am apărat”.

(Extrase din dosarul penal)

CONSECINȚE

PRM-iștii se împrăștie. Cele două mașini se duc la sediul electoral al partidului, unde anunță ce s-a întâmplat și sunt sfătuiți să dezlipească de pe mașini sigla partidului, ca să nu fie urmăriți. De frică să nu fie atacat de PD-iști, Marius Mitulețu face noapte albă pe fotoliile de la partid, unde fumează până dimineață, când se duce acasă și le povestește fratelui și mamei sale întâmplarea.

După tentativa de omor, Marius Mitulețu abandonează politica și pleacă din țară. În 2009, pe când avea 30 de ani, apare într-un articol din New York Times, ca muncitor român în construcții nevoit să părăsească Spania, după ce această industrie se prăbușise din cauza crizei financiare. „«Toată lumea spune că în România nu se găsește de lucru», spune Mr. Mitulețu, 30, cu un strop de bravadă, în timp ce-și ridică pe frunte ochelarii Ray-Ban cu lentile tip oglindă. „Sunt 26 de milioane de oameni acolo, trebuie să se ocupe și ei cu ceva. Vreau să văd cu ochii mei»”, reda ziarul american discuția cu Mitulețu.
O Barul Lord House, Craiova

Capturi din planșa fotografică realizată de procuror la locul faptei

După ce l-a tăiat pe Stoica de patru ori, Lazăr îl ridică agitat pe Voicu, care își revenise, și se duc să plătească berea și vinul consumate în barul Lord House. Aruncă cuțitul pe drum.

Am ajuns la mine acasă, unde am sunat o cunoștință și am rugat-o să se intereseze în ce stare a ajuns la spital victima. Auzind că urmează să fie operat, mi-am dat seama de gravitatea faptei, m-am speriat și m-am decis să părăsesc țara. Având pașaport, mi-am luat documentul și banii și am părăsit țara”, avea să mărturisească Lazăr un an jumate mai târziu, în fața procurorilor.

Suspectul Lazăr i-a lăsat pe polițiști cu ochii în afișe”, avea să titreze presa locală.

O Ștefan Stoica, pe patul Spitalului de Urgență Craiova. Ziarul „Cotidianul”, vineri, 24 noiembrie 2000

Ștefan Stoica, pe patul Spitalului de Urgență Craiova. Ziarul „Cotidianul”, vineri, 24 noiembrie 2000

Rămas într-o baltă de sânge, Ștefan Stoica pierde un litru. Este transportat la spital de colegul său de partid. După trei ore de operație, rămâne și fără splină.

Președintele PD, Petre Roman, pentru ale cărui afișe s-a bătut, îl vizitează la spital: „Mâna criminală lovește întotdeauna omul cel mai valoros”, declara atunci candidatul Roman, deși abia îl cunoscuse pe Stoica.

Pe la patul victimei trec apoi oameni cu funcții importante în instituțiile statului. La pacient nu poate ajunge oricine, beneficiază de rezervă separată, cu pază la ușă, care îl ferește și de jurnaliști. „Se pare că tatăl său, un apropiat al unui serviciu de informații, a fost cel care a impus de fapt această atitudine rezervată din motive numai de el știute”, scria cotidianul local Ora, pe 25 noiembrie. Iulian Stoica, tatăl victimei, atunci în vârstă de 60 de ani, fusese pe vremea comunismului profesor la Școala Județeană de Partid Dolj și director la Secția Gospodăria Partidului pe regiunea Oltenia.

Daniel Voicu are și el nevoie de aproape două săptămâni de îngrijiri medicale, după ce fusese lovit cu sticla de Stoica. Îi intentează și proces, iar în noiembrie 2001, la un an după evenimente, Stoica primește o amendă penală de două milioane de lei vechi (100 de euro la cursul vremii). El provocase conflictul, susține instanța:

Acest conflict a fost generat de inculpat [Stoica], care, prin atitudinea sa violentă, a determinat reacții similare din partea celorlalte persoane, care au intervenit în sprijinul părții vătămate [Voicu]”.

Persoana inclupatului [Stoica] nu a manifestat o atitudine sinceră pe parcursul procesului penal”, spune instanța. Actualul deputat declarase și la recurs că leziunile suferite de Voicu nu au fost provocate de el, că era în legitimă apărare și că nu ieșise cu sticla de vin din mașină. 🟦

Investigația integrală – AICI.

1 COMENTARIU

  1. pe mana cui a ajuns tara asta si partidele politice !!VAI, VAI ,VAI!!!
    Citat , ad litteram, din Ciulinii Baraganului de Panait Istrati :”buna tara , rea tocmeala, hut-o-n cur de randuiala „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here