Iohannis, către magistrați: Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la şedinţa de constituie a Consiliului Superior al Magistraturii, că îi încurajează pe noii membri să ia atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice. Societatea şi sistemul judiciar aşteaptă de la cei chemaţi să garanteze independenţa justiţiei o abordare matură, înţeleaptă, cu bună-credinţă, fără partizanat, a mai spus şeful statului, transmite News.ro.

”Începutul oricărui mandat, cu atât mai mult al unuia care priveşte o autoritate de rang constituţional, reprezintă un prilej de evaluare, de reflecţie, un moment zero pentru proiectarea şi construirea unei viziuni. Radiografia ultimilor ani este una complexă. Cu toate provocările majore ale acestor ani, instituţiile statului român au găsit totuşi resursele şi puterea pentru a consolida parcursul democratic al ţării. Societatea civilă, politicienii oneşti şi magistraţii au vorbit şi au acţionat în spiritul valorilor societăţii în care vrem să trăim, iar România a făcut progrese”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mulţumit membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care îşi încheie mandatul pentru toate eforturile făcute şi pentru dedicarea lor în îndeplinirea misiunii constituţionale.
”Democraţiile consolidate au găsit, prin arhitecturile lor constituţionale şi practicile instituţionale, un echilibru între independenţa indispensabilă oricărui sistem judiciar modern şi responsabilitatea celor chemaţi să aplice legea. Nu uitaţi că judecătorii şi procurorii, colegii dumneavoastră, v-au învestit cu încredere pentru următorii şase ani şi că este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performanţele sau neajunsurile din instanţe şi parchete, despre intenţiile de reformă să nu se rezume doar la perioada premergătoare alegerilor. Contactul permanent cu sistemul judiciar vă va oferi mereu imaginea de ansamblu de care aveţi nevoie pentru îndeplinirea cu succes a noilor responsabilităţi”, a spus şeful statului.
Preşedintele a maI arătat că ”deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă sunt caracteristicile performanţei în protejarea binelui public”.
”Reuşita activităţii dumneavoastră şi un răspuns prompt şi adecvat la problemele sistemului judiciar depind şi de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniştii dreptului. Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar”, a afirmat Klaus Iohannis.
Şeful statului a mai spus că ”de la finalul anului trecut, România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraţilor, organizarea sistemului judiciar şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii”.
”Reforma legilor justiţiei a fost o reformă îndelung discutată şi asumată de România, inclusiv în dialogul cu partenerii noştri externi. Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului”, a declarat Iohannis.
”Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice. Sunteţi mediatori ai intereselor din sistemul judiciar şi vă revine misiunea, deloc uşoară, de a urmări mereu interesul public şi binele cetăţenilor, beneficiarii actului de justiţie”, a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a mai declarat că la finalul anului trecut a fost anunţată ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ”ceea ce reprezintă categoric un succes, dar şi un imbold pentru continuarea reformelor în vederea unei justiţii cât mai performante şi independente, în care românii să aibă deplină încredere”.
”Ridicarea MCV a fost rezultatul eforturilor continue şi susţinute ale tuturor celor care şi-au asumat de-a lungul anilor reforme reale şi au promovat permanent lupta împotriva corupţiei, statul de drept, precum şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. În acelaşi timp, rămâne responsabilitatea sistemului judiciar şi a clasei politice de a urmări constant dezideratul unei justiţii moderne, independente şi eficiente”, a spus el.
Preşedintele le-a mai spus membrilor CSM că ”unitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experienţei fiecăruia, sunt esenţiale pentru îndeplinirea misiunii care le-a fost încredinţată”.
”Societatea şi sistemul judiciar aşteaptă de la cei chemaţi să garanteze independenţa justiţiei o abordare matură, înţeleaptă, cu bună-credinţă, fără partizanat. Încrederea în sistemul judiciar se construieşte prin fiecare decizie justă, prin abordări înţelepte şi o comunicare adecvată. O societate democratică se construieşte în fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastră nu sunteţi doar profesionişti ai dreptului, ci şi repere pentru societate. Veţi avea în Preşedintele României un partener de dialog instituţional şi un susţinător ferm al independenţei justiţiei, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, precum şi al continuării luptei împotriva corupţiei. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes în noul mandat!”, a mai arătat preşedintele în discurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here