Iohannis, întrebat despre numirile în funcţii ale unor oameni apropiaţi PNL: „Probabil şi-a numit oameni apropiaţi, însă persoanele evident trebuie să îndeplinească şi criteriile cerute de lege”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat miercuri despre clientelismul politic şi faptul că PNL şi-a numit unii oameni apropiaţi în funcţii deşi nu au experienţă în domeniul respectiv, că probabil liberalii au numit oameni apropiaţi, „fiindcă acele măsuri care se decid la nivel de Guvern trebuie puse în practică de cineva care nu este împotriva Guvernului, ci care este pe aceeaşi linie cu Guvernul, însă persoanele evident trebuie să îndeplinească şi criteriile cerute de lege pentru a ocupa aceste poziţii”.

„Este evident că fiecare Guvern îşi numeşte în poziţiile care se vacantează din varii motive persoane care sunt mai mult sau mai puţin apropiate de Guvernul respectiv şi care îndeplinesc condiţiile cerute de lege pentru acele posturi. Ştiu că se speculează foarte multe că şi PNL şi-a numit oameni apropiaţi. Da, probabil şi-a numit oameni apropiaţi, fiindcă acele măsuri care se decid la nivel de Guvern trebuie puse în practică de cineva care nu este împotriva Guvernului, ci care este pe aceeaşi linie cu Guvernul, însă persoanele evident trebuie să îndeplinească şi criteriile cerute de lege pentru a ocupa aceste poziţii.

Or, nu mi-aţi dat niciun exemplu de persoană care a fost numită fără a îndeplini condiţiile cerute de lege pentru aceste posturi, iar dacă ar fi astfel de cazuri, cu siguranţă se poate verifica ce s-a întâmplat acolo. Eu am fost primul, vă amintiţi, care a spus «da, s-a guvernat în criză, cu măsuri de criză, în minoritate parlamentară». S-au făcut şi greşeli, dar nu s-au făcut greşeli sistematic intenţionate.

Diferenţa între pededişti, pe care cum bine aţi citat i-am criticat ieri, voi critica şi astăzi şi mâine, PSD a numit consecvent numai persoane apropiate, indiferent de calificare şi de felul în care şi-au făcut treaba foarte multe persoane incompetente, clientelism de partid. PNL şi la indicaţia şi rugăminte mea a numit persoane pregătite şi care îndeplinesc condiţiile. Dacă au fost şi numiri greşite, atunci ele vor fi corectate, fără doar şi poate. Printre reformele pe care dorim să le facem pentru România normală trebuie făcute cu oameni care doresc să facă aceste reforme şi care se califică pentru posturile respective”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat cum vede deciziile liberalilor de a numi oameni apropiaţi PNL în diverse instituţii publice, în contextul în care condamnă clientelismul politic, transmite News.ro.

Întrebat punctual despre 27 de inspectori scolari numiti de PNL, peste 28 de manageri de spitale numiţi de liberali sau 13 şefi la Apele Romane în 13 judeţe, persoanel care nu au nimic în comun cu funcţia pe care o deţin, şeful statului a răspuns: „Nu cunosc aceste persoane şi nu cunosc CV-urile lor, deci nu pot să vă răspund aşa pe loc despre tot felul de poziţii din diferite judeţe, însă ceea ce spuneţi dumneavoastră nu este obligatoriu o problemă, fiindcă condiţiile cerute de lege sunt scrise în lege şi de regulă sunt destul de multe şi destul de clare. Dacă credeţi însă că există undeva o problemă, v-aş ruga să sesizaţi chestiunea la colegii mei şi o să îi rog să verifice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here