Iohannis: Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier

Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la nominalizarea unui nou prim-ministru, că orice persoană care o susţinere a unei majorităţi parlamentare poate deveni premier, transmite News.ro.

Chestionat dacă Ludovic Orban ar putea fi luat în calcul ca variantă de şef al Executivului, şeful statului a precizat: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”. Iohannis a adăugat că nu exclude niciun pas constituţional, întrebat despre posibilitatea ajungerii la alegeri anticipate.

„Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu este nicio piedică”, a explicat Klaus Iohannis, după participarea miercuri la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Brdo, Slovenia, întrebat dacă mai există posibilitate ca Florin Cîţu să fie nominalizat premier în vreo formulă de Guvern.

Chestionat dacă Ludovic Orban este luat în calcul ca propunere de premier, şeful statului a răspuns: „Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă”.

Întrebat mai departe dacă nu exclude varianta alegerilor anticipate, preşedintele Iohannis a spus: „Nu exclud niciun pas constituţional, dar orice am face trebuie să ducă la o soluţie, ori soluţia, indiferent cum abordăm trebuie să fie formarea unui Guvern care rezolvă problemele României şi ale românilor. Acesta e scopul politicii”.

Un număr de 41 de parlamentari susţinători ai fostului preşedinte Ludovic Orban au transmis, marţi, o scrisoare deschisă în care se precizează că acesta este cea mai potrivită persoană să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare, fiind „reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experienţă politică şi guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seară, că social-democraţii vor, fie să se refacă „alianţa perdanţilor”, dar aceştia se vor certa din nou în două-trei luni, fie să se declanşeze alegeri anticipate. Potrivit lui Ciolacu, PSD nu va negocia cu PNL.

Stoltenberg: Relaţia NATO-Rusia este în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here