Iran este în pragul revoluției după ce prețul benzinei s-a triplat. Protestatarii, masacrați de poliție

Iran este în pragul unei revoluții, după ce scumpirea cu 300%, de la 8 cenți americani la 25 de cenți americani pe litru a provocat un val uriaș de proteste în țară. Demonstrațiile amenință însuși regimul teocratic al ayatollahilor impus după ce multimilenara monarhie iraniană a fost abolită forțat în 1979. Scumpirile au primit girul tuturor ramurilor regimului de la Teheran, inclusiv a președintelui Hassan Rouhani și liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Scumpirea benzinei, provocată de eliminarea unor subvenții, a venit peste o situație deja disperată pentru iranienii de rând, care sufereau deja din cauza somajului crescut, monedei slabe și economiei în scădere, afectată de sancțiuni americane și de managementul dezastruos al regimului.

Demonstrațiile au devenit rapid unele naționale, având loc proteste în fiecare provincie a Iranului, a scris Foreign Policy. Oamenii furioși au atacat simboluri ale regimului precum secțiile de poliție și băncile de stat.

Regimul teocratic a fost mai brutal ca la alte proteste. Internetul a fost închis aproape complet iar forțele de ordine au primit mână liberă să acționeze. Amnesty International a spus că are dovezi care arată că cel puțin 106 oameni au fost omorâți. Masacrele sunt dovada că regimul este disperat deoarece nu poate convinge opinia publică și speriat de imaginile din Irak și Liban, unde proteste similare au loc de săptămâni bune.

Potrivit Foreign Policy, scumpirea benzinei ar duce la economii de doar câteva sute de milioane de dolari anual, o valoarea foarte mică având în vedere dimensiunea economiei Iranului. De asemenea, regimul ar avea mai multă benzină pe care să o vândă la export pentru profit mare în statele vecine. Faptul că Iran a fost dispus că provoace un asemenea val de nemulțumire pentru beneficii minime dovedește că regimul a rămas fără bani și să sancțiunile americane funcționează.

Oficialii au promis că banii economisiți se vor întoarce la familiile cele mai sărace, dar nimeni nu i-a crezut. Regimul teocratic nu vrea să-și asume greșeala, așa că a spus că protestele sunt dirijate din exterior. Printre „artizani”, potrivit Teheranului, s-ar afla chiar Familia Imperială Pahlavi, care locuiește în SUA. Ayatollahul Ali Khamanei chiar l-a blestemat public pe Prințul-Moștenitor Reza Pahlavi, fiul Șahului Mohamed Reza, cel răsturnat de la putere în 1979.

În contextul protestelor, Prințul-Moștenitor Reza a făcut apel la alungarea regimului, pe care îl numește criminal și anti-iranian. De asemenea, șeful Familiei Imperiale i-a adresat și o scrisoare deschisă lui Ali Khamenei, după blesteme, în care a scris:

„Să știi că oamenii care scandalează Pahlavi în orașele Iranului, muncitori și fermieri, tineri și bătrâni, nu fac asta bigotism, ci pentru prosperitatea iranienilor și pentru a reda demnitatea numelui țării lor. Afirmațiile tale recente, ca răspuns la cererile de dreptate ale unei națiuni sătule de crimele tale, sunt prea lașe ca să fie analizate și să le dau răspunsuri punct cu punct. Fundațiile casei tale sunt prea slabe. Să știi că sărăcia atroce care s-a răspândit în Iran sunt cauzate strict și absolut de tine și de nația ta meschină” potrivit Iran International.

Două viziuni diferite pentru aceeași țară: Prințul-Moștenitor Reza Pahlavi și Ayatollahul Ali Khamenei

Prințul-Moștenitor Reza Pahlava este considerat de foarte mulți iranieni din Diaspora drept liderul opoziției față de regimul ayatollahilor. Fiul Șahului a spus că vrea să facă din Iran un stat modern, respectând tradițiile vechi de mii de ani ale țării.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here