Iranul ar fi descoperit ceea ce ar putea fi al doilea mare zăcământ de litiu din lume

Iranul spune că a descoperit un depozit uriaş de litiu, care este un element cheie care intră în componenţa bateriilor pentru dispozitive şi vehicule electrice, într-una dintre provinciile sale din vestul ţării, care ar putea fi al doilea ca mărime din lume, transmite CNBC, potrivit News.ro.

”Pentru prima dată a fost descoperită în Iran un zăcământ de litiu, în Hamedan”, o provincie muntoasă din vestul ţării ,a declarat sâmbătă Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al ministerului iranian al Industriei, minelor şi comerţului, la televiziunea de stat iraniană.

Ministerul consideră că depozitul deţine 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit ”aurul alb” pentru industria vehiculelor electrice în creştere rapidă.

Dacă cifra susţinută este exactă, zăcământul de litiu ar fi al doilea cel mai mare cunoscută din lume, după unul din Chile, care deţine 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.

Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum şi în bateriile reîncărcabile, precum cele folosite în telefoanele mobile.

Preţul metalului a crescut vertiginos în ultimul an ca urmare a cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanţului global de aprovizionare şi a inflaţiei, dar a scăzut mai recent, suferind o corecţie pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice şi a încetinirii activităţii de afaceri în China, unde piaţa de vehicule electrice are cea mai mare creştere.

Ştirile despre zăcământul de litiu din Iran, dacă sunt adevărate, ar fi un colac de salvare pentru economia distrusă a ţării.

Cu economia afectată de câţiva ani de sancţiuni internaţionale grele şi confruntată cu deprecierea monedei, care a atins punctul cel mai scăzut faţă de dolar la sfârşitul lunii februarie, Iranul ar beneficia foarte mult de pe urma capacităţii de a exporta astfel de resurse valoroase – deşi partenerii săi comerciali ar fi probabil limitati din cauza sancţiunilor.

Izolat de sistemul financiar global, Iranul continuă să suporte sancţiuni din partea naţiunilor occidentale, care acuză Teheranul că a furnizat Rusiei arme care sunt folosite în războiul său din Ucraina.

Guvernul iranian a petrecut, de asemenea, aproape şase luni reprimând violent drepturile femeilor şi protestatarilor antiguvernamentali.

În ceea ce priveşte piaţa globală a litiului, o astfel de adăugare la rezervele cunoscute ale lumii ar putea duce la scăderea preţurilor acestui metalul, în funcţie de capacitatea Iranului de a exporta.

Iranul este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din lume, dar incapacitatea sa de a exporta pe scară largă, din cauza sancţiunilor, i-a redus capacitatea de a atrage venituri şi valută, precum şi capacitatea de a contribui la aprovizionarea globală.

Analiştii Goldman Sachs consideră că preţul litiului va scădea în continuare.

”În următoarele 9-12 luni, suntem din ce în ce mai constructivi în ceea ce priveşte metalele de bază, în timp ce ne aşteptăm la o mişcare mai scăzută a preţurilor litiului alături de cobalt şi nichel”, potrivit unui raport al biroului de cercetare pentru mărfuri al băncii, de la sfârşitul lunii februarie.

În următorii doi ani, Goldman se aşteaptă ca oferta de litiu să crească în medie cu 34% de la an la an, în frunte cu Australia şi China, care deţin unele dintre cele mai mari rezerve de metal din lume.

Stocurile iraniene de uraniu îmbogăţit depăşesc de 18 ori limita autorizată prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, arată AIEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here