Stocurile iraniene de uraniu îmbogăţit depăşesc de 18 ori limita autorizată prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, arată AIEA

Iranul a continuat să-şi crească, în ultimele luni, producţia de uraniu îmbogăţit, arată un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), al cărei director general, Rafael Grossi, urmează să efectueze, la sfârşitul acestei săptămâni, o vizită la Teheran, relatează AFP, citată de News.ro.

Stocurile de uraniu îmbogăţit se ridicau la 3.760,8 de kilograme, la 12 februarie, faţă de 3.673,7 kilograme la sfârşitul lui octombrie.

Ele depăşesc de 18 ori limita autorizată de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, potrivit raportului, pe care AFP scrie că l-a consultat, cu câteva zile înaintea unei reuniuni a Consiliului Guvernatorilor al agenţiei ONU.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) cheamă Iranul la ordine după ce a constatat o schimbare a modului de operare în îmbogăţirea uraniului la un nivel de 60% în uzina subterană Fordo, care nu a fost semnalată în avans.

Agenţia ONU – însărcinată cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare – ”a detectat, în timpul unei vizite inopinante, la 21 ianuarie, că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod sensibill diferit” faţă de cel declarat de către Teheran, acuză AIEA într-un raport, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, s-a declarat miercuri îngrijorat de această modificare semnificativă”, efectuată ”fără informarea agenţiei în avans”.

”Acest lucru este incompatibil cu obligaţiile Iranului şi dăunează capacităţii agenţiei (…) de a implementa măsuri eficiente în instalaţie”, a subliniat el.

Instalaţia de la Fordo este atent monitorizată, după ce Iranul a început să producă în ea uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, în noiembrie 2022, pe lângă instalaţia de la Natanz.

Acest nivel de îmbogăţire a uraniului depăşeşte cu mult nivelul de 3,67% – stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat de Republica islamică cu marile puteri – şi se apropie de nivelul de 90% al îmbogăţirii uraniului, necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Iranul a negat mereu – inclusiv după retragerea Statelor Unite din acest pact, în 2018, şi reimpunerea sancţiunilor americane Teheranului – că vrea să se doteze cu bomba atomică şi s-a retras treptat din acord, ca represalii faţă de retragerea americană.

”Ei au strâns suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare”, în pofida faptului că sunt necesare şi alte etape, avertiza săptămâna trecută, în Parlamentul European (PE), Rafael Grossi.

Negocieri în vederea unei reanimări a Acordului de la Viena, lansate în aprilie 2021, se află într-un punct mort, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Iran şi marile puteri din Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here