Iranul şi-a închis frontiera cu Irakul şi a suspendat zborurile spre această ţară

Sursa: Pixabay

Iranul şi-a închis frontiera cu Irakul şi şi-a îndemnat cetăţenii să evite călătoriile în această ţară, a anunţat marţi un oficial iranian de rang înalt, pe fondul escaladării violenţelor după ce reputatul cleric şiit Moqtada al-Sadr a anunţat că se retrage din politică, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Ciocniri violente au ucis luni la Bagdad cel puţin 20 de persoane, după ce anunţul lui Sadr i-a determinat pe susţinătorii săi să ia cu asalt sediul guvernului şi a dus la confruntări între aceştia şi grupări rivale.

Milioane de iranieni călătoresc în fiecare an în oraşul irakian Kerbala pentru ritualul denumit Arbaeen, care marchează sfârşitul celor 40 de doliu pentru nepotul Profetului Mohamed, Imamul Hussein. În acest an, Arbaeen pică pe 16-17 septembrie.

„Frontiera cu Irakul a fost închisă. Din motive de siguranţă, este necesar ca iranienii să se abţină de la a călători în Irak până la noi informaţii”, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor interne iranian Majid Mirahmadi, citat televiziunea de stat.

Potrivit televiziunii de stat, Iranul a suspendat toate zborurile spre Irak „până la noi informaţii în legătură cu revoltele în curs”.

„Încercăm să aranjăm un zbor de urgenţă pentru a aduce înapoi iranieni din Irak şi de la Bagdad, (iranieni) care se află în prezent la aeroport. Sperăm să-i evacuăm astăzi”, a declarat un oficial de rang înalt al aviaţiei iraniene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here