Israelul anunță măsuri împotriva „familiilor teroriştilor”, în urma atentatelor din Ierusalimul de Est

Guvernul israelian a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică măsuri împotriva ”familiilor teroriştilor”, în urma a două atentate la Ierusalimul de Est, unul soldat cu şapte morţi, relatează AFP, potrivit News.ro.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ameninţat sâmbătă seara cu un răspuns ”puternic” şi ”solid” împotriva acestor atacuri armate comise de către doi palestinieni la Ierusalimul de Est, partea arabă a Oraşului Sfânt, cucerit şi anexat de către Israel.

Şapte civili – inclusiv un cuplu şi un adolescent în vârstă de 14 ani – au fost ucişi vineri, în cartierul de colonizare Neve Yaacov, în Ierusalimul de Est.

În urma unei reuniuni, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Cabinetul israelian de securitate a anunţat o revocare a drepturilor la Securitate Socială a ”familiilor teroriştilor care susţin terorismul”.

Cabinetul a anunţat că un proiect de lege vizând revocarea ”cărţilor de identitate israeliene” a acestei categorii de familie urmează să fie discutat luni în Consiliul de Miniştri.

Benjamin Netanyahu a revenit la putere în decembrie, cu susţinerea unor formaţiuni de extremă dreapta şi ultraortodoxe evreieşti, iar aceste măsuri riscă să le fie aplicate în primul rând palestinienilor care au cetăţenie israeliană – arabi israelieni, cum le spun istaelienii – şi palestinienilor care au statutul de rezidenţi ai Ierusalimului de Est.

Un palestinian în vârstă de 21 de ani a deschis focul asupra unor trecători, în apropierea unei sinagogi, în cartierul de colonizare Neve Yaacov, şi a omorât şapte persoane, după care a fost ucis.

Sâmbătă, un palestinian în vârstă de 13 ani a rănit prin împuşcare doi israelieni, la Silwan, la doi paşi de Oraşul Sfânt.

Niciunul dintre aceste două atacuri nu au fost revendicate.

Trei dintre victimele atacului armat de la Neve Yaacov au fost înhumate în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi anume Asher Natan, un adolescent în vrstă de 14 ani, şi Eli şi Natalie Mizrahi, un cuplu ucis în timp ce le venea în ajutor primelor victime ale atacatorului, potrivit unui vecin.

Aceste noi violenţe au loc în contextul unei escaladări bruşte, după uciderea joi a nouă palestinieni – inclusiv doi combatanţi şi o sexagenară – într-un raid al armatei israeliene la Jenin, în Cisiordania, un teritroriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Atentate în Ierusalimul de Est | Moscova îndeamnă toate părţile la „reţinere maximă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here