Israelul înăsprește și mai mult restricțiile și intră în carantină totală din cauza pandemiei

Guvernul israelian a decis joi noi măsuri restrictive după ce premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că o creştere a numărului de infectări cu coronavirus împinge ţara ‘pe marginea prăpastiei’, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Am luat decizia de a trage frâna de mână”, a spus ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch, la Radio Israel, fără a da detalii precise despre noile restricţii.

Potrivit Radio Israel şi câtorva site-uri de ştiri, măsurile decise, care vor intra în vigoare după aprobarea lor în parlament, vor permite ca activitatea să continue în şi mai puţine sectoare, considerate ‘esenţiale’, precum finanţe, energie, sănătate, tehnologie, agricultură, procesare şi vânzare de alimente.

Carantina totală, așa cum o numește presa din Israel, va fi instituită de vineri. Transportul în comun va fi limitat la minimum, toate afacerile neesențiale își vor închide porțile, accesul în sinagogi va fi restricționat. Va fi restrânsă și mai mult libertatea de circulație, vor fi închise toate locurile publice care nu asigură servicii esențiale, iar principalul aeroport din țară va fi închis pentru decolări.

Una dintre măsurile care au suscitat cea mai amplă dezbatere a fost limitarea la 20 de persoane a numărului participanților la un protest. În plus, pentru a nu încălca legea, un participant nu trebuie să se afle la mai mult de un kilometru distanță de casă. Înseamnă, practic, sfârșitul manifestațiilor care aveau loc în fiecare weekend împotriva premierului Benjamin Netanyahu, judecat pentru corupție.

Dacă nu luăm măsuri imediate și grele, vom ajunge pe marginea prăpastiei. Pentru a salva viețile cetățenilor israelieni, suntem nevoiți să impunem carantină totală timp de două săptămâni”, a justificat măsura premierul Benjamin Netanyahu.

„Decizia guvernului nu ne ajută deloc. Ei stau liniștiți pe scaune și nu prea le pasă să rezolve problema. Așa este de multă vreme și oamenii simt că nimănui nu le mai pasă de ei”, spune un israelian.

„Guvernul este complet nefuncțional. Adică nimic din ce este legat de această țară, de cetățenii ei, nu reprezintă prioritatea acestuia”, spune un altul.

Efectele carantinei, impuse de o săptămână, nu se simt încă în israel. Numărul zilnic al noilor cazuri depistate bate record după record. Israelul a reintrat pe 18 septembrie în carantină, a doua de la începutul epidemiei, însă în ultima săptămână numărul cazurilor zilnice a ajuns la aproape 7.000, într-o populaţie de 9 milioane de locuitori, punând la grea încercare resursele unor spitale. Israelul a fost prima țară din lume – și până în prezent singura – care a decis o reinstituire a carantinei totale.

De la izbucnirea epidemiei, Israelul a raportat aproximativ 200.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 1.316 de decese. Actualul val al doilea de infectări a urmat după relaxarea carantinei impuse la nivel naţional în martie. Ratele de infectare în cartierele şi localităţile ultraortodoxe au fost ridicate, dar partidele religioase din coaliţia de guvernare s-au opus închiderii sinagogilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here