Israelul se va întări cu un sistem antirachetă cu laser în termen de un an

Israelul se va echipa cu un nou sistem antirachetă cu laser în termen de un an, a anunţat marţi premierul israelian, Naftali Bennett, scrie Agerpres, care citează AFP.

Luând cuvântul la deschiderea unei conferinţe anuale a Centrului de cercetare pentru securitatea naţională (INSS), Naftali Bennett a prezentat acest proiect „care va permite pe termen mediu şi lung să înconjoare Israelul cu un zid laser care să-l protejeze de rachete, proiectile, drone şi alte ameninţări”.

Ministerul israelian al Apărării a anunţat în iunie că a folosit un laser aeropurtat într-o serie de teste.

Noul sistem de laser, instalat la bordul unui mic avion civil, poate viza orice obiect zburător, inclusiv „drone, obuze, proiectile, rachete balistice”, a indicat la cea dată Yaniv Rotem, director de cercetare şi dezvoltare la Ministerul israelian al Apărării.

Tehnologia, dezvoltată de Ministerul Apărării şi compania israeliană Elbit Systems, foloseşte tehnicile de detectare aeriană ale armatei apoi propulsează un fascicul laser de 100 de kilowaţi în direcţia ţintei, le-a explicat Yaniv Rotem jurnaliştilor.

În iunie, ministerul estimase că va fi operaţional în trei sau patru ani, în timp ce premierul Bennett a dat asigurări marţi că va fi gata „într-un an”.

El a explicat că actualul sistem antirachetă Iron Dome costă zeci de mii de dolari şi că noua tehnologie va economisi bani şi va întări securitatea Israelului.

„Cu opţiunea de a intercepta o rachetă cu doar un impuls electric care costă câţiva dolari, vom putea face să dispară ameninţarea iraniană la frontierele noastre”, a spus prim-ministrul.

El a mai sugerat că această tehnologie ar putea servi şi altor ţări din regiune „expuse, de asemenea, la ameninţări grave din partea Iranului şi a aliaţilor săi”.

Pe de altă parte, Naftali Bennett şi-a reiterat opoziţia faţă de un eventual acord internaţional privind programul nuclear iranian.

„Niciun acord nu ne va împiedica să asigurăm apărarea Israelului”, a spus el.

Israelul, considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, se teme că Iranul, duşmanul său jurat, va ajunge în curând o ţară pe „pragul nuclear”, adică având suficient material fisionabil pentru a produce bomba atomică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here