Istoric: Rușii nu recunosc evenimentele din ’40, de parcă n-a existat răpirea Basarabiei

Foto: Ocupația sovietică a Basarabiei/Wikipedia

Ambasada Poloniei de la Chișinău, Muzeul Național de Istorie și Universitatea de Stat din Republica Moldova au organizat marți o masă rotundă cu genericul „80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Destine paralele – interpretări diferite”, transmite Radio Chișinău.

Eventimentul a marcat data de 17 septembrie, când în 1939, după invazia Germaniei naziste în Polonia, URSS iniția și ea un atac asupra acesti țări.

Această filă de istorie din secolul XX, precum și alte agresiuni, între care și raptul Basarabiei, sunt trecute și azi cu vederea de către oficialitățile de la Moscova, spune istoricul Anatol Petrencu.

„De la 1 septembrie, până la 17 septembrie, armata poloneză încerca să facă față invaziei germane și în acest moment a atacat și Uniunea Sovietică, în bună înțelegere cu Germania. Ceea ce ne interesează în mod special este cum se interpretează astăzi evenimentele de acum 80 de ani de către istoricii corecți. Sumar vorbind, vreau să spun că rușii de azi nu recunosc evenimentele din 1939 – 1941, de parcă nici nu ar fi existat. De parcă nu au existat aceste rapturi teritoriale, n-a existat războiul cu Finlanda, n-a existat răpirea Basarabiei, nordului Bucovinei, ținutului Herța”, a afirmat istoricul, citat de Radio Chișinău.

Anatol Petrencu susține că a existat o înțelegere între cele două puteri agresoare, fiind atestate și mărturii documentare care demonstrează ajutorul pe care sovieticii îl acordau naziștilor în timpul bombardamentelor, oferindu-le, de exemplu, stația de radio de la Minsk.

„Da, au fost dați afară nemții. Dar a venit NKVD-ul”

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartolomei Zdanyuc, profesor la Universitatea din Varșovia, a vorbit despre contrastul izbitor între atitudinea Germaniei, care își recunoaște vina, și Rusia, succesoarea Uniunii Sovietice, care se consideră o țară eliberatoare.

Bartolomei Zdanyuc susține că pentru poporul său  adevărata  eliberare a survenit abia după 1989:

„În dimineața aceasta (marți – n.r.), în ziarul Komsomoliskaia Pravda de la Moscova a fost publicat un articol în care se explică că, de fapt, în 1939 Uniunea Sovietică era victimă, că de fapt Polonia a invadat Uniunea Sovietică și nu invers. Pe 1 septembrie, am marcat cei 80 de ani de la atacul german asupra Poloniei a venit președintele Republicii Federale Germane și și-a cerut scuze pentru totul ce s-a întâmplat. Tot timpul se vorbește de o eliberare. Da, au fost dați afară nemții. Dar a venit NKVD-ul și toți care aveau alte puncte de vedere erau întemnițați, deportați, exterminați. Și a fost impus un sistem cu politicieni antrenații la Moscova”, a spus Bartolomei Zdanyuc.

Polonia a fost împărțită în 1939 între Germania nazistă și USRR, potrivit pactului Ribbentropp-Molotov, semnat la data 23 august în același an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here