ISW: Putin a numit un cunoscut blogger militar, care anterior a lucrat pentru serviciile Ucrainei, ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

Sursa: Twitter

Vladimir Putin a numit un cunoscut blogger militar, comandant al unui batalion local al forţelor proruse, în funcţia de şef al Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia) pentru regiunea ocupată Doneţk, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) care arată în ultima sa analiză ce semnificaţie are această numire, potrivit News.ro.

Mai mulţi bloggeri militari ruşi au relatat joi că Putin a semnat un decret prin care l-a numit pe fostul ministru al securităţii din aşa-numita Republică Populară Doneţk (DNR), Aleksandr Hodakovski, în prezent comandant al Batalionului Vostok, în funcţia de şef-adjunct al Direcţiei principale a Rosgvardia în regiunea ocupată Doneţk, încredinţându-i astfel conducerea poliţiei speciale de reacţie rapidă şi antirevoltă din regiune.

Hodakovski a confirmat joi că a primit această numire la începutul lunii februarie 2023 şi a postat un anunţ public de recrutare pentru unităţile OMON şi SOBR din Rosgvardia aflate acum sub comanda sa.

Hodakovski îl laudă adesea public pe Putin şi este un separatist ucrainean pro-rus, care îi este loial din martie 2014.

Hodorkovski a fost comandant ucrainean SPETSNAZ (forţele speciale) pentru Grupul Alfa din regiunea Doneţk în cadrul Serviciului ucrainean al Securităţii de Stat înainte de a se alătura războiului hibrid al Rusiei împotriva Ucrainei în 2014.

Numirea lui Hodakovski este semnificativă din punct de vedere analitic pentru câteva dintre evaluările curente ale ISW, arată think-tank-ul cu sediul la Washington.

Numirea lui Hodakovsko indică un efort al Rusiei de a genera mai multe forţe în regiunea Doneţk ocupată. Putin a promulgat o lege la 27 martie care elimină limita superioară de vârstă şi alte bariere de intrare pentru recruţii Rosgvardia din Ucraina ocupată. Hodakovski – originar din oraşul Doneţk – este apropiat de luptătorii miliţiei proruse din Republica Populară Doneţk, de veteranii şi grupurile patriotice pro-ruse din Donbas şi poate ajuta la facilitarea campaniilor de recrutare.

Numirea pune în practică, de asemenea, un efort al Kremlinului de a oficializa rolul forţelor proruse neregulate, moştenite în regiunile Doneţk şi Luhansk, şi de a le subordona structurilor controlate de Kremlin.

Este posibil ca Putin să se folosească de numirea lui Hodakovski pentru a se asigura că menţine un control de încredere asupra noilor elemente Rosgvardia din regiunea Doneţk. ISW a apreciat că autorităţile ruse ar putea demara o amplă anchetă de corupţie în cadrul Rosgvardia, posibil pentru a-i elimina pe actorii care sunt percepuţi ca fiind de neîncredere pentru Putin.

De asemenea, numirea l-ar putea ajuta pe Putin să divizeze şi să cucerească comunităţile influente pe care Kremlinul nu le controlează în totalitate.

Reacţiile mixte la numirea lui Hodakovski din partea diferiţilor bloggeri militari ruşi – în special în rândul veteranilor ruşi – indică o fractură semnificativă în cadrul comunităţii veteranilor naţionalişti ruşi. ISW a evaluat anterior comunitatea veteranilor naţionalişti ruşi din cadrul blogosferei ca fiind mai mult sau mai puţin unificată.

Numirea lui Hodakovski indică, de asemenea, faptul că Putin continuă să acorde prioritate loialităţii în detrimentul competenţei la subordonaţii săi.

Un blogger militar rus a criticat numirea lui Hodakovski şi a afirmat că incompetenţa acestuia în calitate de comandant al Batalionului Vostok în 2014 a dus la un incident deosebit de grav, în care trupele lui Hodakovski au distrus într-un „foc prietenesc” un detaşament de voluntari ruşi, ucigând 42 de persoane. Fostul ofiţer rus Igor Ghirkin, condamnat la Haga pentru crime de război, a spus că Hodakovski că este un escroc şi un „trădător corupt” şi a avertizat că „politica de personal eşuată” a Kremlinului de a promova „trădători, gunoaie şi mediocritate” va duce Rusia la ruină.

Putin a mai numit anterior oameni loiali în detrimentul unor oameni competenţi. Putin l-a înlocuit pe generalul de armată Serghei Surovikin – considerat competent şi care a condus în mod eficient retragerea nepopulară din punct de vedere politic, dar necesară din punct de vedere militar, din Hersonul superior, în toamna anului 2022 – cu şeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, considerat loial lui Putin, deşi acesta a dat undă verde planului de campanie, care s-a dovedit dezastruos, pentru invazia iniţială la scară largă în Ucraina, din februarie 2022.

Cazul Moskalev: Prigojin, nou act de sfidare a politicii oficiale. Ce urmărește șeful mercenarilor și cum a evoluat relația lui cu armata și Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here