Jair Bolsonaro, anchetat de Curtea Supremă braziliană pentru comentariile făcute cu privire la vaccinurile anti-Covid

Sursa: Flickr

Preşedintele Jair Bolsonaro este anchetat de Curtea Supremă braziliană pentru comentariile făcute cu privire la vaccinurile anti-Covid.

El a susţinut, fără vreo dovadă, că administratea vaccinurilor anti-Covid-19 ar putea creşte riscul contractării SIDA, relatează News.ro.

Comentariile, făcute în timpul unei transmisiuni online în luna octombrie, i-au adus o interdicţie temporară din partea Facebook şi YouTube, în conformitate cu politicile companiilor privind ştirile false.

Bolsonaro a pus deseori la îndoială eficienţa vaccinurilor. El este deja anchetat pentru modul în care a gestionat pandemia.

 

Pe 24 octombrie, Bolsonaro a susţinut în transmisiunea live că raporartele „sugerează că oamenii care sunt complet vaccinaţi împotriva Covid-19 dezvoltă Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA) mai rapid decât aşteptat”.

Afirmaţia lui a fost respinsă vehement de oamenii de ştiinţă şi experţii în medicină.

Preşedintele, care a refuzat să fie vaccinat, s-a apărat şi a spus că nu a făcut decât să citeze un articol dintr-o revistă.

Vineri, judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă a decis că Bolsonaro s-a folosit de modul de operare a schemei de diseminare în masă pe reţelele de socializare, ceea ce necesită investigaţii suplimentare.

De Moraes i-a cerut procurorului statului, Augusto Aras, să încerce să stabilească dacă afirmaţiile preşedintelui sunt legate de un grup de susţinători ai lui care sunt în prezent anchetaţi pentru producerea de ştiri false la scară largă.

Grupul, cunoscut în presa locală ca Biroul Urii, a diseminat informaţii false pe parcursul pandemiei şi a cerut o lovitură de stat militară care i-ar da lui Bolsonaro, fost căpitan de armată, puteri nelimitate pentru a conduce ţara.

Odată cu anchetarea acestuia, au fost arestaţi mai mulţi aliaţi ai preşedintelui, inclusiv Roberto Jefferson, şeful Partidului Laburist Brazilian, care este de dreapta.

În luna octombrie, senatorii brazilieni au votat pentru punerea lui sub acuzare pentru felul în care a gestionat pandemia de Covid-19.

Un comitet de anchetă al Senatului a sprijinit o plângere prin care era cerută punerea sub acuzare a preşedintelui inclusiv pentru crime împotriva umanităţii. Bolsonaro a susţinut că este „vinovat de absolut nimic”.

Bilanţul deceselor asociate Covid-19 în Brazilia este al doilea cel mai mare din lume, după SUA. Mai mult de 615.000 de oameni au murit şi 22,1 milioane de oameni au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, iar specialiştii cred că cifrele reale e posibil să fie mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here