Jaliu, „asociatul dintotdeauna” al lui Barna, reacție după investigația RISE Project: „Relația cu statul e esențială”

Foto: Dragoș Jaliu/Facebook

Unul dintre asociații lui Dan Barna, Dragoș Jaliu, a venit cu o reacție după investigația RISE Project despre trecutul antreprenorial al liderului USR, candidat la alegerile prezidențiale.

Jurnaliștii de investigație de la RISE Project îl numesc pe Jaliu „asociatul dintotdeauna” al lui Dan Barna în proiectele cu fonduri europene.

În prezent conferențiar la SNSPA, Dragoș Jaliu susține că deși documentarea pentru ancheta RISE Project a durat două luni, autorii investigației nu l-au contactat decât cu o seară înainte de publicare.

Jaliu a venit cu o reacție pe Facebook:

Am trecut de la emoție la rațional și invers pe parcursul zilei și înca mă simt ca într-un banc cu punchline prost.

Ar fi multe de spus despre articolul RISE, dar mă voi rezuma acum doar la câteva aspecte:

– Compania mea a implementat și implementează proiecte din fonduri europene. Din rolul de beneficiar sau partener în proiecte am dobândit mult din know-how-ul nostru de la firul ierbii, know-how pe care l-am pus deseori la dispoziția autorităților și altor beneficiari. Articolul Rise Project de astăzi a “divulgat” că am fost partenerul sau beneficiarul a 20 de proiecte cu fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei. Numai că aia e valoarea totală a proiectelor. Firma mea a avut/are o alocare de 38 de milioane de lei, din care 20 de milioane însumeaza proiectele finalizate. Iar în unele cazuri chiar am venit cu bani de acasă, pentru ca proiectele să se pună pe roate, pentru ca asta înseamnă să faci pionierat în fonduri europene în România, când un întreg ecosistem nu fucționează cum ar trebui.

– La fel, se pare că trebuia cu 2 milioane de euro să înființăm 18 centre de consultanță camerală, numai că obiectivul proiectului era altul: să formăm oameni interesați de dezvoltarea rurală, ceea ce am și făcut, după cum spune și articolul. Am avut nu 460, ci 520 de persoane participante la cursuri: șomeri, persoane ocupate cu agricultura de subzistență, manageri, angajați și peste 900 de persoane participante la diferite activități de informare și consiliere în cadrul proiectului.

– Cât privește eterna „acuzație” de a fi lucrat cu statul – da, când obiectul muncii e finanțarea, relația cu statul e esențială. Statul acela care e și pe care îl știm cu toții. Rolul nostru nu este să facem poliție, nici măcar investigație ci să ne asigurăm că acele criterii impuse de finanțator sunt respectate.

RISE și-au documentat mai mult de 2 luni materialul. În tot acest timp, ar fi putut să mă caute să îmi spun punctul de vedere, mai cu seamă că în trecut m-au contactat în calitate de expert în finanțări europene. Au făcut-o. Aseară, la 7.05 PM, am primit un mail cu întrebări de la ei cu deadline-ul tot aseară. Atât!

Apoi, Dragoș Jaliu a revenit cu o altă postare în legătură cu investigația RISE Project:

Ceea ce lipsește anchetei RISE este punerea în context, ceea ce pentru mine și pentru fonduri-structurale.ro este defăimator.

Pentru mine este supărător să văd că impresia este cea de eșec generalizat. Pare că am oferit consultanță si sprijin doar unor business-uri care au falimentat. Contextul presupunea răspunsuri la întrebări de genul – câte business-uri am ajutat în total? Câte dintre acestea merg azi? Ce înseamnă să meargă? Avem și modele de best practice printre ele? Deși rolul nostru nu fost niciodată să asigurăm succesul tuturor business-urilor, așa cum, cu toată bunăvoința unui profesor, nu toți copiii trec clasa, ne-a preocupat mereu ce se întâmplă cu ele.

În 2015 am încheiat trei proiecte prin care am finanțat noi business-uri: două axate pe afaceri sociale și unul pentru start-upri. Prin cele două proiecte de economie sociala au fost înființate 15 afaceri din care nouă au activitate și astăzi (RISE a scris doar despre patru).

Prin proiectul pentru start-up-uri am contribuit la înființarea a 42 de afaceri care, intr-o analiza facută în 2018, aveau toate activitate. Adica la un an și jumătate de la încheierea perioadei de sustenabilitate! Cum e în viață, cu unii oameni mai ții legătura, cu alții nu, știu doar de cei cu care am păstrat legătura ca încă au activitate, adică vreo 20.
Rata de succes a start-up-urilor, în lume, e de 1 la 10. Do the math!

Let’s Rise above!

Jurnaliștii de investigație de la RISE Project au săpat în trecutul de consultant și antreprenor al lui Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale. Ei au descoperit, printre altele, o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro și că șeful partidul care a inițiat campania #FărăPenali este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here