La o zi după ce guvernatorul prefecturii Osaka, din vestul Japoniei, a sugerat că apa de gură ar putea ajuta în combaterea coronavirusului, farmaciile japoneze au fost golite, miercuri, declanșând un val de cumpărături de apă de gură, isterie care a amintit de primele zile ale pandemiei, relatează Reuters.

Sute de mii de oameni au postat pe rețelele sociale imagini cu rafturile golite pe care erau afișate semne cu „stoc epuizat”, cerând sfaturi unde ar putea găsi produsul.

Marți, guvernatorul prefecturii Osaka Hirofumi Yoshimura a declarat că un studiu a descoperit o încărcătură virală mai redusă în saliva a 41 de pacienți cu simptome ușoare ale COVID-19 după ce și-au clătit în mod regulat gura cu un medicament pe bază de povidon iodinat.

Poate că putem chiar să combatem coronavirusul cu apă de gură”, a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă ținută în cursul după-amiezii, făcând referire la un studiu despre pacienții cu COVID-19 izolați în hotelurile regiunii.

Acțiunile companiei japoneze Meiji Holdings Co., care vinde o marcă populară de apă de gură numită Isojin, au crescut cu 7,7% marți înainte să scadă cu 4% miercuri după ce peste 1,2 milioane de postări cu haștagul #Isojin au fost postate pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshihide Suga, a declarat că este la curent cu comentariile guvernatorului, inclusiv cu faptul că oamenii de știință vor încerca să stabilească dacă ingredientul ar putea preveni agravarea simptomelor pacienților infectați cu COVID-19. Însă unii experți și-au exprimat scepticismul.

Cred că acest tip de afirmații ar putea cauza un număr și mai mare de teste PCR fals negative”, a notat pe Twitter scriitorul medical Shuichi Aoshima, notând că un test realizat după folosirea germicidului ar putea înregistra niveluri mai scăzute ale virusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here