Surse din Ministerul Sănătății din Japonia spun că impuritățile găsite într-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 de la Moderna livrat în Japonia ar putea fi o particulă metalică, potrivit postului de radio public japonez NHK, informează Reuters.

Japonia a suspendat joi utilizarea a 1,63 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 expediate către 863 de centre de vaccinare la nivel național.

*Anchetă japoneză

Raportul NHK, publicat joi seară, a citat surse ale Ministerului spunând că particula a reacționat la magneți și, prin urmare, este suspectată a fi un metal. Moderna a descris-o ca fiind „particulă” care nu prezintă probleme de siguranță sau eficacitate.

Un oficial al Ministerului Sănătății a declarat că identitatea contaminantului nu a fost confirmată.

Știrile despre contaminant ar putea fi o piedică în efortul de vaccinare anti-COVID-19 al Japoniei, multe persoane, în special în rândul tinerilor, opunându-se vaccinării.

Vineri, alte opt localități au intrat în stare de urgență, în total aproximativ 80% din populația Japoniei fiind sub restricții legate de COVID-19. Guvernul a raportat aproape 25.000 de noi infecții și cazuri severe și un record de 2.000 de cazuri joi.

Ministerul a declarat că suspendarea loturilor Moderna este o măsură de precauție, însă această mișcare a determinat mai multe companii japoneze să anuleze vaccinările lucrătorilor. De asemenea,  autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor a lansat o anchetă.

Compania farmaceutică spaniolă Rovi (ROVI.MC), care îmbuteliază vaccinurile Moderna pentru alte piețe decât Statele Unite, a declarat că această contaminare ar putea fi cauzată de o problemă de fabricație într-o linie de producție și că desfășoară o investigație.

Cu toate acestea, producția de vaccinuri Moderna (MRNA.O) COVID-19 la o fabrică din Spania poate continua, a declarat vineri autoritatea de reglementare a drogurilor din Uniunea Europeană, în timp ce își desfășoară investigația cu privire la suspiciunea de contaminare metalică.

Moderna a pus lotul în cauză și alte două adiacente în așteptare.

Un oficial din Japonia a declarat că va dura ”ceva timp” pentru a confirma câte doze din lotul contaminat au fost deja administrate în Japonia. Kyodo News a raportat că cel puțin 176.000 de doze au fost utilizate pe baza propriului număr de cifre raportate de municipalitățile locale, scrie Reuters.

Până în prezent, aproximativ 54% din populația Japoniei a primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here