Jens Stoltenberg: Nu vedem China ca un adversar / Despre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO: Sunt bineveniţi ca membri deplini

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că Alianţa nu vede China ”ca un adversar”. ”Vom continua să avem relaţii cu China când este în interesul nostru”, a afirmat el. Acesta a menţionat că, în contextul actual, trebuie evaluată ”dependenţa de toate regimurile autoritare”. ”Vom continua, desigur, relaţiile economice şi comerţul cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţa noastră, să ne reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile”, a adăugat Stoltenberg, relatează News.ro.

”În această dimineaţă am abordat şi tema provocărilor care vin din partea Chinei la adresa securităţii şi cum trebuie să ne consolidăm rezilienţa. NATO este o alianţă a Europei şi a Americii de Nord, dar provocările cu care ne confruntăm sunt globale şi trebuie să le abordăm în mod integrat, în NATO. Nu vedem China ca un adversar, vom continua să avem relaţii cu China când este în interesul nostru, nu în ultimul rând să transmitem poziţia noastră comună asupra războiului ilegal al Rusiei în Ucraina. Deci rămânem cu o viziune clară, astăzi miniştrii au luat în considerare dezvoltarea militară ambiţioasă a Chinei, dezvoltările tehnologice şi activităţile hibrid şi cibernetice în creştere. Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa periculoasă de gazul rusesc, aceasta ar trebui să ne facă să evaluăm dependenţa de toate regimurile autoritare, nu în ultimul rând de China, ca lanţ de aprovizionare, tehnologie şi infrastructură. Vom continua, desigur, relaţiile economice şi comerţul cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţa noastră, să ne reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile”, a afirmat Jens Stoltenberg, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.

El a arătat că miniştrii de Externe au subliniat importanţa respectării liniilor directoare privind rezilienţa NATO şi menţinerea avantajului tehnologic, adăugând că se va continua cooperarea cu partenerii din regiunea indo-pacifică şi cu Uniunea Europeană.

”Miniştrii au discutat şi despre terorism, cea mai directă ameninţare asimetrică la securitatea noastră. Recent am văzut acest lucru cu atacul oribil din Istanbul. Miniştrii au fost de acord că trebuie să ne continuăm eforturile pentru a combate această ameninţare”, a precizat Stoltenberg.

Stoltenberg, despre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO: Aderarea lor le va face să aibă o siguranţă mai mare şi va face Alianţa mai puternică, ei sunt bineveniţi ca membri deplini

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că discuţiile de la Ministeriala NATO de la Bucureşti cu reprezentanţii Bosniei şi Herţegovinei, Georgiei şi Republicii Moldova au vizat îngrijorările comune privind securitatea şi sprijinul personalizat. El a adăugat că procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO este aproape complet. ”Aderarea lor le va face să aibă o siguranţă mai mare şi va face Alianţa mai puternică, ei sunt bineveniţi ca membri deplini ai Alianţei”, a arătat el. Totodată, el a mulţumit României pentru ”găzduirea excelentă” a Ministerialei ”Asta arată încă o dată angajamentul puternic al României faţă de Alianţă”, a subliniat el, relatează News.ro.

”La ultima sesiune, miniştrii de Externe ai Bosniei şi Herţegovinei, Georgiei şi Republicii Moldova ni s-au alăturat, trei parteneri NATO de valoare, care se confuruntă cu presiunea rusească. Am discutat despre îngrijorările noastre comune privind securitatea şi despre moduri de consolidare a cooperării noastre şi despre accelerarea sprijinului personalizat şi despre reforme şi moduri de a îmbunătăţi securitatea lor şi instituţiile de apărare”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, Jens Stoltenberg.

De asemenea, la discuţii au participat şi Finlanda şi Suedia.

”Procesul de ratificare pentru aderare la NATO este aproape complet. Aderarea lor le va face să aibă o siguranţă mai mare şi va face Alianţa mai puternică, ei sunt bineveniţi ca membri deplini ai Alianţei. Aş vrea să mulţumim României pentru găzduirea excelentă a acestei Ministeriale NATO. Asta arată încă o dată angajamentul puternic al României faţă de Alianţă”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here