Josep Borrell: Atacul Iranului asupra Israelului nu trebuie să distragă atenţia de la criza din Gaza

Sursa: X

Atacul de sâmbătă al Iranului asupra Israelului nu trebuie să distragă atenţia de la situaţia umanitară din Gaza, a avertizat miercuri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat joi de DPA, potrivit Agerpres.ro.

„Cea mai recentă escaladare în Orientul Mijlociu nu trebuie să ne facă să uităm de Gaza. Palestinienii au dreptul la ajutor umanitar. Israelul trebuie să garanteze accesul şi siguranţa lucrătorilor umanitari”, a postat Josep Borrell pe reţeaua X, cunoscută anterior ca Twitter.

O reuniune de două zile a liderilor din UE are loc miercuri şi joi la Bruxelles, cu scopul declarat de a discuta chestiuni economice, dar tensiunile în creştere între Israel şi Iran au umbrit agenda planificată iniţial.

Borrell a chemat de asemenea să se pună capăt violenţei coloniştilor israelieni extremişti în Cisiordania.

Postarea lui Borrell pe X conţinea un link către o declaraţie comună oficială împreună cu comisarul UE pentru managementul crizelor Janez Lenarcic. Declaraţia lor cere evitarea continuării escaladării în Orientul Mijlociu, încetarea focului în Gaza şi „extinderea neîngrădită a fluxului de ajutor umanitar”.

„De asemenea, îndemnăm Israelul să abordeze escaladarea rapidă a violenţei în Cisiordania. Condamnăm ferm violenţa coloniştilor extremişti şi cerem ca toţi făptaşii să fie traşi la răspundere”, potrivit declaraţiei.

Cabinetul israelian a aprobat un plan de 5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea comunităţilor de la graniţa cu Gaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here