Judecătorul bulgar pus de SUA pe lista neagră, pion într-o afacere de spionaj

Sursa: Facebook

Un scandal de spionaj în favoarea Rusiei a culminat, în Bulgaria, cu introducerea unui judecător de la Sofia pe lista neagră a celor care nu mai au drept de călătorie în Statele Unite.

Anunțul a fost făcut chiar de secretarul de stat american, Mike Pompeo, iar dedesubturile afacerii demonstrează încă o dată de ce Washingtonul a făcut din combaterea corupției un pilon central al strategiei sale în Europa de Est. Sau, după cum formula, recent, un expert de la Bucurșeti, „cine se așteaptă ca mesajul luptei anticorupție să dispară din arsenalul SUA, nu a înțeles că ține de securitate”.

Dar să ne întoarcem la miezul scandalului din Bulgaria. Fixăm întâi personajele:

  • Niklai Malinov – rusofil, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, decorat personal de liderul de la Kremlin.
  • Andon Mitalov – judecător vânat de americani.

Într-un buletin de presă, postat joi pe propriul site, Ambasada Franței la Sofia citează dezvăluiri din presa bulgară, potrivit cărora, în noiembrie 2019, judecătorul Mitalov intrase deja în colimatorul procurorului general al Bulgariei, Sotir Tsatsarov.

Două detalii interesante care apar aici.

Tsatsarov îl acuza la acea vreme pe magistrat că îi ridicase lui Malinov interdicția de părăsire a țării fără a fi avut acordul prealabil al procurorului de caz.

Apoi SUA, prin vocea secretarului de stat, Mike Pompeo, consideră că Andon Mitalov se face vinovat de acte de corupție care au compromis instituțiile democratice și statul de drept în Bulgaria.

Ei bine, în acest context, publicația 24 Ceasa notează că, printre altele, americanii intraseră în posesia piesei grele a întregii afaceri: „date operative care demonstrează că hotărârea judecătorească a fost motivată de promisiunea unei remunerații”. Altfel spus, magistratul Mitalov îl ajutase pe suspectul de spionaj Malinov în schimbul unei mite, operațiune cu care Washingtonul se pusese din timp la curent.

Putin și justiția bulgară – exercițiu de bravadă la televiziunile rusești

La Kremlin, Malinov a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei. Distincția a venit la pachet și cu o recompensă financiară de 2,5 milioane ruble (circa 169.000 lei), pentru „merite speciale în promovarea păcii, prieteniei, cooperării și respectului reciproc între popoare”.

După ce a primit premiul direct de la Putin, Nikolai Malinov a oferit un interviu postului Rossiya-24. Întrebat cum a reușit să ajungă în Rusia, ținând cont de problemele penale cu care se confruntă, Malinov a răspuns cu o întrebare retorică: „Primirea unui premiu de la președintele Rusiei este un argument suficient de puternic pentru justiția bulgară?”. „Da, absolut!”, a spus bulgarul, răspunzând la propria întrebare.

„Cum poate fi realizată reorientarea geopolitică a Bulgariei spre Federaţia Rusă”

Nikolai Malinov, din cauza căruia un judecător bulgar a ajuns să fie dat exemplu negativ tocmai de șeful diplomației americane, este și autorul unui studiu intitulat: „Cum poate fi realizată reorientarea geopolitică a Bulgariei spre Federaţia Rusă”.

În această lucrare, Malinov trasează cinci direcţii de acțiune:

  • activizarea sectorului nonguvernamental
  • crearea de site-uri internet
  • crearea unui canal de televiziune
  • crearea unui influent centru de analize
  • crearea unui partid care să devină treptat o forţă electoral

De altfel, la Sofia, bulgarul Malinov a fost acuzat că a primit bani și ordine de la două ONG-uri din Rusia, „Vulturul Bicefal” și „Institutul pentru Studii Strategice”. Potrivit relatărilor din ultimele luni, ambele sunt conduse de un fost general KGB, Leonid Reșetnikov. Acesta din urmă a primit, la rându-i interdicție de a intra pe teritoriul Bulgariei timp de 10 ani.

Călătoriile lui Nikolai Malinov sunt și ele un indicator care întregește contextul. A reușit să întrețină un ritm mediu de o călătorie pe lună la Moscova sau, pentru precizie, de 30 de asemenea voiaje în trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here