Statele Unite au impus sancțiuni împotriva unui judecător și familiei acestuia din Bulgaria, anunță ambasada americană de la Sofia.

Printr-o declarație a secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, din 5 februarie a.c., a fost anunțată introducerea pe lista neagră americană a judecătorului Curții Penale specializate în corupție din Bulgaria, Andon Mitalov.

Astăzi, îl desemnez pe judecătorul de judecată specializat bulgar, Andon Mitalov, din cauza implicării sale în corupție semnificativă. În calitatea sa oficială, Mitalov a fost implicat în acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Bulgaria”, se arată în comunicatul ambasadei SUA la Sofia.

Motivarea principală este redată clar și se referă la implicarea judecătorului bulgar în „acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis puternic independența instituțiilor democratice din Bulgaria„. Conform Departamentului de Stat, Andon Mitalov, este implicat în corupția „semnificativă” care există în țara vecină României.

Declarația americană a mai adăugat pe soția lui Mitalov, Kornelia Stoykova-Mitalova și pe fiica sa, Gergana Mitalova, care au primit, de asemenea, statut de „desemnare specială”, ceea ce practic le împiedică să intre în Statele Unite. Desemnările speciale reprezintă un statut cu totul aparte în raport cu procesul de refuz de intrare pe teritoriul american și se referă la cetățeni străini ale căror acțiuni reprezintă încălcări grave ale intereselor americane pe teritoriul altor state.

Cariera judecătorului Andon Mitalov a început în 1991, când a fost numit anchetator militar la Parchetul districtului militar din Sofia. După trei ani, Mitalov a devenit procuror militar, a primit un grad de maior, dar în 1999 a demisionat. a urmat apoi o carieră ca avocat. În 2013, în urma unui concurs, devine judecător specializat în acte de corupție. Șapte ani mai târziu, este desemnat dușman al SUA.

„Aceasta este prima desemnare de acest fel în Bulgaria și reafirmă angajamentul SUA de a combate corupția din Bulgaria și la nivel global”, a declarat Pompeo. „Statele Unite continuă să sprijine prietenii săi bulgari în lupta împotriva corupției. Departamentul de Stat va folosi aceste puteri date de lege pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global „, a mai adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here