Jules Verne a avut încă o dată dreptate: în centrul Pământului, la 660 de kilometri, mai există un ocean

Adânc sub suprafața lumii noastre, cu mult dincolo de percepția noastră slabă, există o altă lume, bogată în apă, în care se desfășoară procese enigmatice, scrie Science Alert.

Din când în când, Pământul oferă indicii asupra naturii adâncurilor sale: diamante minuscule. Din aceste fragmente minuscule putem culege informații despre interiorul planetei noastre.

Un diamant dezgropat recent într-o mină din Botswana este o astfel de dovadă. Este plin de defecte care conțin urme de ringwoodit, feropericlază, enstatita și alte minerale care sugerează că diamantul s-a format la 660 de kilometri (410 mile) sub suprafața Pământului.

Specialiștii sugerează că mediul în care s-au format diamantele – o zonă de separare între mantaua superioară și inferioară numită discontinuitate situată o adâncime de 660 de kilometri (sau, mai simplu, zona de tranziție) – este bogat în apă.

„Apariția ringwooditei împreună cu fazele hidratate indică un mediu umed la această limită”, scrie o echipă de cercetători condusă de fizicianul Tingting Gu de la Institutul Gemologic din New York și Universitatea Purdue.

Cea mai mare parte a suprafeței Pământului este acoperită de oceane. Cu toate astea, având în vedere miile de kilometri dintre suprafața planetei noastre și nucleul său, această regiune de apă este doar o mica ”băltoacă”.

Chiar și în punctul cel mai adânc, oceanul are o adâncime de doar 11 kilometri. Dar scoarța Pământului este un colos de rocă, cu plăci tectonice separate, care se macină și alunecă unele sub altele.

În aceste zone de subducție, apa se infiltrează masiv în adâncurile Pământului, ajungând până la mantaua inferioară. În timp, ea se întoarce la suprafață prin activitatea vulcanică.

Gu și colegii săi au studiat recent o bijuterie descoperită într-o mină din Botswana, găsind în ea 12 incluziuni minerale. Folosind spectroscopia Micro Raman și difracția cu raze X, cercetătorii au testat aceste minerale pentru a determina natura lor.

Prezența unor minerale în acest diamant arată că piatra s-a format la o mare adâncime de 660 de kilometri, înainte de a ajunge la suprafața Pământului. Ringwoodita are niște caracteristici care sugerează că este hidratată în natură, în prezența apei.

Aceste indicii arată că mediul în care s-a format diamantul în interiorul Pământului era destul de bogat în apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here