Jurnaliștii străini din China, vânați non-stop. Cazul australiancei închise de câteva săptămâni – VIDEO

Sursa: womeninjournalism.com

Jurnalista australiană Cheng Lei, prezentatoare la China Global Television Network, este reţinută în China de mai multe săptămâni din motive de securitate naţională, au transmis autorităţile din această ţară, citează BBC, preluat de News.ro.

Jurnalista este suspectă de „activitate infracţională care a pus în pericol securitatea naţională a Chinei”. Ea a fost reţinută pe 14 august.

Anunţul a venit după ce ultimii doi jurnalişti australieni care lucrau în China au ajuns la Sydney după cinci zile de impas diplomatic.

Bill Birtles de la Australian Broadcasting Corporation (ABC) şi Mike Smith de la Australian Financial Review (AFR) au aterizat marţi în Australia.

Autorităţile chineze i-au interogat pe cei doi înainte de plecare. Birtles „nu a fost întrebat despre ce a lucrat în China sau despre comportamentul său”, a transmis ABC, ci despre Cheng.

ABC a spus că diplomaţi australieni i-au sfătuit, săptămâna trecută, pe Birtles şi conducerea reţelei de televiziune ca jurnalistul să părăsească China. El ar fi trebuit să plece cu un avion joia trecută, însă situaţia a escaladat, miercuri noapte, când şapte poliţişti chinezi au intrat în apartamentul reporterului în timp ce el ţinea o petrecerea de rămas-bun. Poliţiştii i-au spus că nu poate pleca din ţară şi că urmează să fie interogat cu privire la un „caz de securitate naţională”.

Birtles a contactat imediat Consulatul australian şi el a fost dus la Ambasada Australiei, unde a petrecut următoarele patru zile.

Smith, stabilit în Shanghai, a fost de asemenea vizitat de poliţie, fapt care l-a determinat să meargă la Consulatul australian din oraş.

Lor le-a fost permis să plece din ţară doar dacă se lăsau interogaţi de poliţie.

„O cunosc pe Cheng Lei, dar nu bine, iar Mike Smith din Shanghai a întâlnit-o o singură dată în viaţă. Nu părea că suntem cei mai potriviţi oameni cu care să vorbeşti, dacă într-adevăr voiai să vorbeşti despre situaţia ei” a spus Birtles.

Conducerea AFR s-a declarat bucuroasă că ambii jurnalişti sunt în siguranţă. „Acest incident ce a vizat doi jurnalişti care îşi făceau munca obişnuită este regretabil şi tulburător şi nu este în interesul unei relaţii de cooperare între Australia şi China”, a fost transmis într-un comunicat.

Relaţiile dintre Australia şi China s-au deteriorat în ultimii ani. În trecut, au existat acuzaţii privind amestecul Chinei în societatea australiană, dar legăturile s-au stricat după ce Canberra a susţinut o anchetă internaţională privind originea pandemiei provocate de noul coronavirus şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de încălcarea drepturilor omului în provincia Xinjiang şi în Hong Kong.

Foreign Correspondents’ Club of China a transmis luni că 17 jurnalişti străini – un număr record – au fost expulzaţi din ţară în prima jumătate a anului 2020.

Cheng Lei este cetăţean australian stabilit la Beijing. Ea este un reputat jurnalist în domeniul economic şi lucrează pentru postul de limbă engleză CGTN.

În luna august a acestui an, a dispărut de pe micul ecran şi a întrerupt legătura cu prietenii şi rudele. Ulterior, China a anunţat că ea a fost reţinută sub supraveghere la domiciliu într-un loc care nu a fost divulgat. La acel moment nu au fost anunţate motivele.

Noul purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat că Guvernul a reţinut-o „din motive ce ţin de securitatea naţională” şi a spus că autorităţile au luat măsuri împotriva sa. El a adăugat că o anchetă este în desfăşurare.

Nu au fost oferite mai multe detalii. La momentul reţinerii ei, s-a crezut că naţionalitatea australiană ar putea fi un factor, având în vedere deteriorarea relaţiilor dintre Beijing şi Canberra.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here