Justificarea stufoasă a deputatului Dohotaru pentru refuzul de a vota moțiunea

Sursa: Facebook

Deputatul Adrian Dohotaru invocă profilul prea neoliberal al moțiunii de cenzură și lipsa de deschidere a PNL pentru a accepta amendamente, într-o postare pe Facebook în care explică gestul său de a nu vota pentru căderea Guvernului Dăncilă.

Postarea integrală a lui Adrian Dohotaru:

Moțiunea de cenzură și milionul care m-a cumpărat

Moțiunea a trecut cu 238 de voturi favorabile. Nu am semnat și nu am votat moțiunea de cenzură. Ca om cu vederi progresiste, care m-am poziționat dintotdeauna critic vis a vis de PSD dintr-o perspectivă de stânga, nu pot gira cu numele meu și cu votul meu un demers care duce România într-o zonă de discurs și mai neoliberală, și mai de dreapta decât actuala guvernare.

Guvernul PSD a trădat în mod sistematic idealurile stângii în care cred. Pentru această trădare, pentru corupție și incompetență, PSD trebuie să plătească. Nu pot, însă, să subscriu și nici să votez o moțiune de cenzură care critică PSD doar prin prisma unor valori de dreapta și care nu propune nici o alternativă reală la problemele României. Viziunea din spatele moțiunii de cenzură supuse azi la vot va arunca România din rău în mai rău. Moțiunea se bazează pe o abordare simplistă, anacronică, demnă de anii 90 și lipsită de orice sensibilitate socială. Refuz să fiu părtaș la dezastrul neoliberal pe care îl prefigurează textul acestei moțiuni într-o posibilă guvernare viitoare.

Editorial Dan Turturică: Cine câștigă de pe urma căderii guvernului Dăncilă și ce urmează

Nu am negociat nimic. Nici un nou mandat. Nici funcții. Nici bani. Valorile mele nu sunt negociabile.

Singurul lucru pe care am încercat să îl negociez a fost textul moțiunii de cenzură. Dacă votul meu era atât de important pe cât spun azi cei ce mă atacă, atunci și valorile în care cred trebuie să fie importante. Cine vrea votul meu, nu îl poate disocia de idealurile mele. Nu sunt simplă carne de tun într-un mecanism de vot.

Motivul pentru care nu am semnat și nu am votat moțiunea constă în dezinteresul PNL de a accepta orice completare la moțiune, care să includă o critică socială și ecologistă la adresa PSD. Am fost sunat de Raluca Turcan și de Ludovic Orban să semnez moțiunea și le-am cerut, desigur, moțiunea ca să știu ce semnez. Au existat rețineri din partea Ralucăi Turcan pe motiv că nu vor moțiunea scursă către presă și că doar liderii politici o cunosc, chiar dacă ei anunțau deja că au peste 233 de semnături!

Am citit cu atenție moțiunea scrisă, previzibil, dintr-o perspectivă de dreapta. Nu am cerut să fie anulate pasaje, ci doar să fie adăugate altele. Dacă guvernarea PSD este înlăturată de o multitudine de partide și de parlamentari, cu coloraturi ideologice diferite, atunci aceste viziuni trebuie să se regăsească în textul moțiunii. Răspunsul liderilor PNL la comentariile mele a fost un refuz. În consecință, am zis că sunt deschis la discuții la care să vină și alți lideri politici, pentru a vedea ce putem păstra, ce putem îmbunătăți, dacă unele propuneri li se par prea „de stânga”. Au refuzat și asta motivând că nu mai e timp. Niciodată nu e timp pentru discuții de substanță în politică, dar întotdeauna e timp pentru conspirații meschine, răfuieli și negocieri dubioase.

Puteți vedea în imaginea de mai jos propunerea mea trimisă liderilor PNL. În afara faptului că sunt înrădăcinate într-o viziune socială și ecologistă, criticile pe care le-am adus sunt singurul mod în care putem ieși din sub-dezvoltare și avea o guvernare mai bună. Asta înseamnă o piață a forței de muncă mai echilibrată în favoarea angajaților pentru a diminua emigrația românilor, o fiscalitate progresivă ca în Vestul Europei, politici sociale pentru a diminua inegalitățile, printre cele mai mari din UE, și politici de mediu, pentru a aborda criza climatică, ce începe să ne afecteze și pe noi.

Pică guvernul Dăncilă, foarte bine! Dar ce pui la schimb? Un guvern format din membri ai unor partide care critică majorările de salariu minim și care vor să desființeze salariul minim? Care au girat în trecut politicile de austeritate? Care cred orbește într-o piață de-reglementată, care vor să transforme sănătatea și educația într-o marfă?

USR Cluj, într-un comunicat oficial, spune că motivele pentru care nu am semnat ori votat moțiunea sunt din cauza unor „motive politicianiste și principii golite de sens” și că demisia anterioară din USR este bazată „pe pretinse considerente ideologice”. Dacă ideologia nu joacă niciun rol în politică, ce îi oprea pe liderii PNL să accepte criticile mele la adresa guvernării PSD și să le includă în moțiune? Parlamentari USR mi-au spus că nu contează textul moțiunii, e doar un text. De aceea, l-au și semnat fără să citească moțiunea. Dar din moment ce e doar un text, de ce nu poate fi îmbunătățit înainte de a fi depus? Dacă e doar un text irelevant, ca și cum ideile nu ar conta în politică, doar votul anti-PSD contând, de ce să mai citești ca USR-ist acel text de la tribuna Parlamentului?

Unii mi-au spus că am tranzacționat votul pentru vreun proiect legislativ, dar toate proiectele inițiate de mine sunt semnate și de parlamentari din opoziție, dar și de la putere și proiecte importante ca Legea Spațiilor Verzi ori corelarea salariului minim cu un coș minim pentru un trai decent sunt în continuare în circuitul legislativ.

Cele mai aberante acuzații din partea colegilor parlamentari de la USR, din partea fanilor fanatizați, unii dintre ei promițând că îmi rup picioarele când mă mai văd, dar și din partea media, au constat în presupusa cumpărare a mea, dar și a altor parlamentari de către PSD, unele estimări și bârfe atingând suma ridicolă de 1 milion de euro.

Astfel de oameni, în cultura lor politică îngustă, își imaginează că un politician, dacă are altă perspectivă decât turma anti (sau pro) e un cinic cumpărat, un „corupt”. Iar simpla acuză ține locul demonstrației. Da, am luat milionul, și, glumind puțin, i-am și investit deja în hotelul de un milion de stele, la care merg cu fiul meu când îi spun să ieșim cu cortul. Și așa o să mă ghidez și pe viitor, „cu cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine”, cum spunea Immanuel Kant.

Sunt ținta unor atacuri fără precedent pentru că refuz să îmi tranzacționez idealurile și credințele. Pentru că refuz să iau parte la un joc care nu este al meu. Pentru că refuz să mă transform într-o rotiță a unui mecanism care îți cere renunțarea la orice gândire critică. Pentru modul cinic și tribal în care se practică politică la noi, gestul meu este unul de neînțeles și revoltător. Noam Chomsky spunea că „modul inteligent prin care să îi ții pe oameni pasivi și obedienți e să limitezi strict spectrul opiniei acceptabile, dar să permiți o dezbatere foarte vie în interiorul acelui spectru”. Îi îndemn pe criticii mei să reflecteze atunci când plini de ardoare împart lumea în răi și buni.

Atacurile voastre mă întristează, pentru că arată că nici chiar cei ce pretindeți că vă doriți o lume mai bună nu vă puteți debarasa de un mod rudimentar de a înțelege politica. Viziunea voastră nu e cu nimic superioară celor pe care îi criticați. E doar diferită, dar egală din punct de vedere moral.

Dar chiar dacă atacurile voastre mă întristează, conștiința mea este împăcată. Data viitoare, în condiții similare, aș proceda la fel. Și sunt sigur că dacă și alții ar face la fel, nu am avea doar o schimbare de guvern, ci una de paradigmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here