Motivul pentru care cutremurul din Albania a lăsat în urmă atâtea clădiri prăbușite

Dezastrul lăsat în urmă de seismul de magnitudine 6,4 care a lovit Albania are la bază și o problemă de urbanism a micuței țări din Peninsula Balcanică.

Albania este cunoscută prin urbanismul său sălbatic, mai ales în zone turistice, precum stațiunea adriatică Durres, cel mai afecta oraș în urma cutremurului, în care multe case au fost construite fără permis de construcţie şi în pofida reglementărilor de securitate, relatează AFP.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit marţi dimineaţă în urma seismului, al cărui epicentru a fost localizat în Marea Adriatică, la o distanţă de 34 de kilometri nord-vest de Tirana. Bilanţul cutremurului, produs la ora locală 3:54 ( 02:54 GMT), a urcat la 13 morţi şi peste 600 de răniţi.

CITIȚI ȘI: România, Serbia, Muntenegru și Kosovo – misiune de salvare în Albania, afectată de cel mai puternic seism din ultimii 30 de ani

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat la televiziune că este vorba despre cel mai puternic cutremur în regiunea Durres din 1926, transmite News.ro.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în Marea Adriatică, la 34 de kilometri nord-vest de Tirana, la o adâncime de zece kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean.

Acest cutremur a fost urmat de multiple replici, inclusiv una de magnitudinea 5,3, potrivit Centrului.

Primul cutremur a fost resimţit în Balcani, la Sarajevo (aproximativ 400 de kilometri distanţă), în Bosnia, sau la Novi Sad (aproape 700 de kilometri distanţă) în Serbia, potrivit presei şi unor alerte publicate de către locuitori pe reţele de socializare.

Aceeaşi regiune a Albaniei a fost zguduită în septembrie de un cutremur de magnitudinea 5,6, catalogat de autorităţi cel mai puternic seism din ”ultimii 20-30 de ani”.

Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, în care cutremurele sunt frecvente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here