Klaus Iohannis, despre legile securităţii naţionale: Nu putem să funcţionăm în secolul XXI cu legi ale securităţii naţionale făcute în ’91-’92

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, referindu-se la proiectele privind legile securității, că „nu putem să funcţionăm în secolul XXI cu legi ale securităţii naţionale făcute în ’91 – ’92”, precizând că de el nu va trece nicio lege ale cărei prevederi nu respectă ”principiile de bază după care vrem să funcţionăm”.

Nu preşedintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de iniţiativă legislativă preşedintele, aşa că pot să vă spun că eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele, o să vă spună iniţiatorii atunci când prezintă legile respective. (…) Eu am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialişti să lucreze pe aceste legi, fiindcă unele dintre ele sunt de-a dreptul anacronice, dacă ne gândim doar la legea de organizare a SIE, care nici măcar nu este compatibilă cu Constituţia după care funcţionează România în anumite articole„, a afirmat şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a afirmat că „este clar că nu putem să funcţionăm în secolul XXI cu legi ale securităţii naţionale făcute în ’91 – ’92”.

Cum vor arăta legile în final, vom vedea. Cert este că s-a început pe nişte drafturi care au fost elaborate de specialişti în domeniu, aşa mi s-a adus mie la cunoştinţă„, a arătat Iohannis.

Totodată, şeful statului a precizat că respectivele drafturi „nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ”.

„În momentul în care intră în circuitul legislativ, politicenii se vor putea exprima şi când ajung la mine o să mă exprim şi mai clar şi vă garantez că aceste legi ajung cel puţin de două ori la mine: o dată în CSAT, după care pentru promulgare sau altă procedură. Pot să vă asigur în acest moment că de mine n-o să treacă nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcţionăm”, a adăugat Iohannis.

Totodată, şeful statului a susţinut că draftul legilor este la Guvern. „La mine ajung legile în CSAT şi în procedură legislativă. Nu credeţi că eu cenzurez drafturi de legi înainte să intre într-un circuit de avizare. Nu se întâmplă aşa”, a adăugat şeful statului.

Referitor la declaraţiile sale privind informaţiile pe surse legate de proiectele legilor securităţii naţionale, Iohannis a afirmat că a spus atunci că „este greşit ca, în această fază foarte devreme a drafturilor legilor securităţii să fie lumea agitată, pentru că încă se lucrează şi se va lucra încă foarte mult timp pe ele”.

Nu orice draft care este elaborat într-o zonă sensibilă trebuie făcut public înainte ca cei care răspund de acel document sau de acea piesă de legislaţie să-şi fi terminat munca aşa cum este prevăzută în Constituţie„, a susţinut şeful statului.

Mai mult, el a arătat că aceste legi „nici nu şi-au început parcursul legislativ”.

A veni şi a critica un draft care nu a fost pus în discuţie legislativă mi se pare în anumite puncte destul de riscant şi faptul că s-au iscat nenumărate discuţii despre ceva ce nu este încă definit mi-a dat, după părerea mea, dreptate„, a susţinut preşedintele.

El a afirmat că jurnaliştii nu trebuie să se simtă ameninţaţi.

Ştiţi că nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba media liberă. Dimpotrivă. Îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei„, a adăugat el. Totodată, referitor la proiectele de legi aduse în discuţie, Iohannis a spus: „Nu le-am citit, nu le-am cenzurat„.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here