Klaus Iohannis: E posibil ca Exxon să nu se retragă din România, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul dezbaterii de marți, că este posibil ca ExxonMobil să-și schimbe decizia și să nu renunțe la licențele de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, dar a precizat că este importantă crearea unui cadru legislativ care să le permită investitorilor să intervină.

Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia și să nu se retragă. Oricum ar fi, pentru noi este important să avem un cadru legislativ care permite unui investitor strategic, serios, să intervină. Că este Exxon, că este altul, important este să avem o legislaţie care permite adevăraţilor investitori, care au şi puterea să facă investiţia, să vină şi să ducă investiţia mai departe”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că s-a interesat direct despre ExxonMobil și intențiile pe care le are compania.

Sigur, sunt multe zvonuri, multe discuţii în spaţiul public. Eu am întrebat direct şi mi s-a spus: politica mare a Exxon s-a schimbat şi, în consecinţă, Exxon se va retrage din câteva proiecte de investiţie din Europa şi îşi va muta accentul în altă zonă. Acesta este răspunsul pe care eu, preşedintele României, l-am primit. Nu am motive să cred că nu este cel corect”, a explicat el.

Întrebat despre legea offshore, Iohannis a spus că s-a ajuns în Parlament la o formă care nu a mulțumit nicio parte, iar în aceste condiții, trebuie reluată discuția asupra legii. „România first, trebuie să știm ce vrem noi cu aceste resurse, ce vrem să facem cu aceste resurse, cum se relaționează cu securitatea națională, și atunci să trecem în partea a doua, și investitorii vor garanții, pe bună dreptate. E nevoie de o investiție foarte mare. Putem găsi o formă de legislație corectă pentru România și care creează un cadru corect și pentru investitori„, a precizat Iohannis.

Reprezentanții Romgaz au anunțat marți că au fost contactați luni de consultantul ExxonMobil pentru începerea negocierilor în vederea preluării unei participații din proiectul Neptun din Marea Neagră.

Am fost contactaţi, ieri, printr-un mail, de către consultantul care îi consiliază pe cei de la Exxon în acest exit. Ne-au anunţat că urmează un proces de exit şi că, dacă suntem interesaţi, ne invită la masa discuţiilor. Urmează să purtăm discuţii în perioada următoare, împreună cu reprezentanţii OMV„, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.

Acesta a spus că ar fi bine Romgaz să preia o participaţie de 15-20%. Romgaz are capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii și din surse atrase. Romgaz era de mult timp interesat de această tranzacţie, a mai spus Volintiru.

Noul ministru al Economiei, Virgil Popescu, a spus săptămâna trecută că își dorește ca producătorul român de gaze Romgaz să încerce să intre în consorțiu cu OMV Petrom, în locul americanilor de la ExxonMobil, în proiectul din Marea Neagră. Același mesaj l-a transmis, în urmă cu două săptămâni, și Iulian Iancu (PSD), preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Afirmațiile au fost făcute în condițiile în care nu este sigur că ExxonMobil vrea să își vândă participația din Marea Neagră, existând zvonuri în acest sens, dar neconfirmate oficial.

În vară au circulat zvonuri potrivit cărora ExxonMobil ar intenționa să renunțe la licențele din Marea Neagră. Printre motive ar fi și legislația care nu avantajează investitorii (Legea Offshore și OU 114/2018). În ceea ce privește Legea Offshore, fostul guvern a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ de modificare, astfel încât să fie puse condiții mai avantajoase pentru investitori. Proiectul a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Energiei, cu câteva zile înainte de o vizită a fostului premier Viorica Dăncilă în SUA. După ce s-a întors din SUA, proiectul a fost retras pe site. Acum, noul ministru spune că dorește modificarea legii, însă cu un consens politic în Parlament.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here