Klaus Iohannis va primi unul dintre cele mai prestigioase premii europene: Premiul Charlemagne

Inquam / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis va primi unul dintre cele mai prestigioase premii europene, premiul Charlemagne, acordat celor care au adus o contribuție mare la unificarea europeană. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

„Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne.

Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană. Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen.

Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene și a statului de drept.

Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană.

Deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis și-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană.

Prin acordarea acestei distincții președintelui Iohannis, se recunoaște rolul central avut de Klaus Iohannis în păstrarea direcției europene a României într-o perioadă în care în alte state est europene apar lideri populiști și antieuropeni.

Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român.” a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

sursa: aachen.de

Preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană, potrivit relatării agenţiei EFE, citată de Agerpres.

În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care ”a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin ”dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit graţie eforturilor lui Iohannis ”cea mai europeană din Europa de Sud-Est”.

Iohannis ”este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden.

Klaus Iohannis intră astfel într-un grup select, alături de laureați precum Papii Francisc și Ioan Paul al II-lea, Regina Beatrix a Olandei, Winston Churchill, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Bill Clinton și Tony Blair, printre mulți alții.

Primul premiu a fost acordat în 1950 contelui Richard von Coudenhove-Kalergi, unul dintre pionierii proiectului european. Primul Charlemagne se acordă de către orașul Aachen, vechea capitală a Imperiului Franc al lui Carol cel Mare (Charlemagne), care s-a întins de la Atlantic la Adriatică, și de la Marea Nordului la Marea Mediterană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here