KOMMERSANT | Impactul asupra operatorilor telecom ruși după interzicerea echipamentelor Nokia și Ericsson

Sursa: Pixabay

Al cincilea pachet de sancțiuni ale UE introduce o interdicție completă a transferului de tehnologie către operatorii de telecomunicații ruși controlați de stat. Pe lângă Rostelecom, acest lucru se poate extinde și la operatorii de telefonie mobilă Tele2 și Transtelecom, care construiește rețele de bază pentru infrastructura Căilor Ferate Ruse. Experții sunt sigură că, în ciuda politicii în creștere de substituire a importurilor, companiile nu vor putea înlocui complet unele dintre soluțiile europene, notează Kommersant.

<< Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni anti-ruse, adoptat de UE pe 8 aprilie, impune interzicerea furnizării către Rusia a tehnologiilor destinate rețelelor civile de comunicații care sunt proprietatea unei organizații controlate de stat sau în care statul deține peste 50% stat. Astfel, transferul de tehnologie către companiile de telecomunicații deținute de stat a fost complet înghețat, notează Nikita Tiurin, avocat senior la Delcredere. „Dacă anterior interdicția presupunea posibilitatea, ca excepție, de a obține permisiunea de a exporta mărfuri pentru utilizare în operațiunile rețelelor de telecomunicații, acum a fost adăugată o condiție ca rețelele să nu aparțină unei companii controlate de stat”.

Restricția va afecta rețelele cu destinație specială utilizate pentru nevoile statului și rețelele de comunicații ale operatorilor cu participare predominantă de stat, confirmă profesorul de la Moscow Digital School, Nikita Danilov.

Rostelecom este deja supusă sancțiunilor sectoriale din SUA. Ei sugerează că operatorul de stat nu poate strânge bani prin piața din SUA. Când au fost introduse, Rostelecom a subliniat că deține un portofoliu complet de ruble și de câțiva ani s-a implicat activ în substituirea importurilor: „Deci, toate proiectele de stat pentru dezvoltarea infrastructurii digitale sunt implementate pe echipamente domestice”. Cu toate acestea, sancțiunile europene sunt mult mai largi și mai dure – Rostelecom nu a comentat, pentru Kommersant, cum vor afecta dezvoltarea rețelelor.

Interdicția de furnizare a echipamentelor europene și a licențelor pentru rețelele de comunicații poate afecta și operatorul principal Transtelecom (TTK), controlat de Căile Ferate Ruse, și Voentelecom (deținut de Garnizon, care ține de Ministerul Apărării), explică interlocutorul Kommersant în piaţă. Aceste companii au putut folosi echipamente străine, inclusiv echipamente europene, în rețelele lor.

Comisia de Comunicații și IT a RSPP a avertizat, în memoriul adresat guvernului pe 21 martie, că rețelele tehnologice de comunicații ale transportului feroviar ar putea avea de suferit din cauza sistării livrărilor către Rusia de către producătorii occidentali de echipamente de telecomunicații și microelectronice. TTK a refuzat să comenteze.

Cei mai mari furnizori europeni de echipamente pentru rețelele de comunicații mobile din Rusia fuseseră în mod tradițional compania suedeză Ericsson, a cărei cotă de piață, potrivit surselor Kommersant, a ajuns la 20%, și compania finlandeză Nokia cu 30-40% cotă de piață. Dar în ultimii ani, prezența ambelor companii a scăzut, sub presiunea Huawei din China. După începerea operațiunii militare din Ucraina, Ericsson și Nokia și-au suspendat activitatea în Rusia, iar Intel, Dell, AMD, IBM, HP și Juniper au oprit de asemenea livrările și încheierea de noi contracte.

Potrivit Asociației Dezvoltatorilor și Producătorilor de Electronice, vânzările anuale de echipamente de telecomunicații pe piața rusă (inclusiv cele importate) depășesc 4 miliarde de dolari, în timp ce piața internă nu depășește 780 de milioane de dolari.

Rostelecom, conform ARPE, este cel mai mare client de echipamente rusești dintre operatorii de telecomunicații. Întrucât compania este controlată de stat, este supusă cerințelor 223-FZ pentru achizițiile prioritare de echipamente rusești. În perioada 2020-2021, Rostelecom a semnat mai multe acorduri cu producătorii ruși privind implementarea unor proiecte mari de investiții, reiese din datele ARPE. Investițiile de capital ale Rostelecom, excluzând programele de stat pentru 2021, au crescut cu 11%, la 118,7 miliarde de ruble.

Echipamentele rusești pentru rețelele de comunicații din Rusia sunt produse de aproximativ 100 de întreprinderi, dar acestea sunt acum dependente și de furnizarea de componente, care nu s-a reluat încă, spune Denis Kuskov, CEO Telecom Daily: „În plus, dacă pe unele segmente, de exemplu echipamente pentru rețelele magistrale, avem dezvoltări, totuși stațiile noastre de bază și sistemele de facturare sunt complet străine”. Astfel, interzicerea furnizării de tehnologii pentru rețelele de comunicații cu echipamente din UE poate afecta rețelele mobile controlate de Rostelecom Tele2, sugerează analistul. Cu toate acestea, clarifică acesta, având în vedere că Tele2 a fost ultimul dintre toți operatorii care și-a modernizat rețelele din regiuni, se află într-o poziție mai bună. Potrivit domnului Kuskov, acum ambele companii își pot consolida activitatea cu ajutorul furnizorilor chinezi, inclusiv Huawei, dar și ZTE, care și-a crescut semnificativ veniturile în Rusia, în 2021. >>

Analist: Și dacă jurnalista rusă celebră pentru protestul LIVE făcea jocul Kremlinului? / De ce a crescut Putin în sondaje după declanșarea războiului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here