KOMMERSANT | Nori negri peste marile proiecte ale Rusiei în LNG. Sancțiunile au doborât-o la nivelul Iranului

www.novatek.ru

<< În premieră, UE a impus sancțiuni directe și pe scară largă împotriva industriei rusești de gaze, interzicând furnizarea de echipamente pentru producția de gaz lichefiat. Această decizie pune capăt planurilor Rusiei de a deveni unul dintre cei mai mari producători de LNG din lume, deoarece echipamentele cheie pentru lichefierea cu tonaj mare sunt produse numai în țări „neprietenoase”. Implementarea proiectelor Arctic LNG-2 și Baltic LNG, deja în construcție de către NOVATEK și Gazprom, este discutabilă, deoarece interdicția se aplică și contractelor deja încheiate și plătite >>, observă Kommersant.

<< UE a impus primele sancțiuni directe împotriva industriei gazelor, interzicând furnizarea de echipamente de producție LNG către Rusia. Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni, publicat pe 8 aprilie, interzice vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul către Rusia, direct sau indirect, de bunuri și tehnologii necesare pentru lichefierea gazelor, indiferent dacă astfel de bunuri sau tehnologii provin sau nu din UE. Livrările în baza contractelor încheiate anterior datei de 26 februarie trebuie finalizate cel târziu pe 27 mai.

Lista include instalații pentru separarea hidrocarburilor în producția de LNG, regulatoare de căldură criogenice și pompe. Conține, de asemenea, formularea cu spectru larg: „instalații tehnologice pentru răcirea și lichefierea gazului în procesul LNG”.

Judecând după codurile vamale din document, turbinele cu gaz și compresoarele nu se încadrează în această formulare.

Toate echipamentele enumerate au fost achiziționate din Europa sau SUA, în ultimii ani. Cea mai critică este interzicerea furnizării de regulatoare de căldură pentru lichefierea gazelor de mare capacitate: Rusia a folosit regulatoare de căldură cu bobinaj spiralat de la American Air Products, iar după sancțiunile din 2014, de la compania germană Linde. Astfel de tehnologii nu sunt fabricate complet în Federația Rusă. Asocierea dintre Linde și Severstal (nemții dețin 74%) produce regulatoare de căldură pentru uzina Gazprom Baltic LNG din Ust-Luga. Severstal (principalul său proprietar, Alexei Mordașov a căzut și el sub raza sancțiunile UE) nu a comentat, pentru Kommersant, cu privire la nivelul de localizare a acestor regulatoare de căldură. În februarie, viceprim-ministrul Iuri Borisov a transmis că începuse testarea unei pompe LNG fabricate de OKBM Afrikantov, la standul criogenic Rosatom. Conform planurilor Ministerului Industriei și Comerțului, Federația Rusă urma să ajungă la producerea 100% pe plan local a echipamentelor LNG până în 2030.

Două fabrici de LNG sunt în prezent în construcție, în Rusia: proiectul Gazprom din Ust-Luga, pentru 13 milioane de tone, și Arctic LNG-2 de la NOVATEK, pentru 20 de milioane de tone.

NOVATEK și Gazprom nu au răspuns solicitării Kommersant, Rushimalliance (o societate mixtă între Gazprom și Rusgazdobicia, operatorul proiectului din Ust-Luga) a refuzat să comenteze.

NOVATEK finalizează construcția primei linii pentru Arctic LNG-2: conform surselor Kommersant, compania a contractat deja în totalitate echipamentele principale pentru următoarele două linii, dar nu toate au fost livrate. Șeful TotalEnergies, Patrick Pouyanne, (compania deține 10% din proiect) a raportat că prima platformă Arctic LNG-2 este gata în proporție de 98% și are șanse mari de finalizare, dar „pot exista niște momente dificile”, deoarece unele dintre echipamente nu a fost încă livrat în Federația Rusă (citat de la Bloomberg). A doua etapă a fabricii este gata în proporție de 40%, construcția celei de-a treia linii încă nu a început. În mod tradițional, Gazprom dezvăluie puține informații despre proiectul său, Ust-Luga, dar având în vedere că lucrările pregătitoare ale șantierului au început abia în mai 2021, este puțin probabil ca vreun echipament major să fi fost deja expediat.

Anton Samohvalov, partener al AB KIAP, spune că interdicția de furnizare se va aplica oricărui echipament, indiferent dacă există deja un contract pentru acesta și dacă a fost plătit în avans. Nikita Tiurin, avocat senior la Delcredere, notează că interzicerea furnizării de echipamente adecvate pentru producerea LNG, către Rusia, a fost inclusă în același articol 3b din Regulamentul Consiliului UE 833/2014, privind tehnologiile de rafinare a petrolului. Prin urmare, formal, perioada de tranziție deja convenită în acest articol se aplică noii interdicții: dacă contractul a fost încheiat înainte de 26 februarie 2022, acesta poate fi executat până la 27 mai.

Nici în cazul acelor contracte care pot fi executate în mod oficial, nu sunt excluse întârzieri și suprapuneri, consideră domnul Tiurin, întrucât interdicția de export se aplică nu numai vânzătorului, ci și tuturor intermediarilor – transport, logistici și financiari – care acum vor trebui încă o dată să analizeze respectarea sancțiunilor relativ la aceste tranzacții.

Dependența critică a Rusiei de aprovizionarea cu echipamente LNG occidentale a fost evidentă încă din 2014. De atunci, s-au făcut încercări de stabilire a substituirii importurilor, dar cu un succes limitat. Până acum, singurul exemplu de linie LNG în întregime pe echipamente rusești a fost a patra linie Yamal LNG a NOVATEK, cu 0,9 milioane de tone pe an. Dar în timpul construcției sale, au apărut o mulțime de dificultăți și, după cum notează interlocutorii Kommersant, încă funcționează intermitent. În plus, această linie are o capacitate de câteva ori mai mică decât cea utilizată de obicei la fabricile mari (5–7,5 milioane de tone).

Conform strategiei energetice până în 2035, până în acel moment Federația Rusă trebuia să producă 140 de milioane de tone de LNG pe an (acum produce aproximativ 28 de milioane de tone), iar cota Rusiei pe piața globală de LNG ar fi trebuit să ajungă la 20%. Având în vedere sancțiunile, acest obiectiv este puțin probabil să fie atins. Incapacitatea de a construi infrastructura de producția a LNG reduce, de asemenea, drastic opțiunile Rusiei pentru diversificarea exporturilor de gaze, într-un moment în care UE se pregătește în mod deschis să abandoneze achizițiile de la Rusia, în următorii ani. De fapt, singura alternativă este furnizarea de gaze prin conducte, către China.

În ceea ce privește amploarea constrângerilor tehnologice și financiare, Rusia aproape a ajuns la nivelul Iranului. Această țară are a doua cea mai mare rezervă de gaze din lume, marea majoritate fiind concentrată în zăcământul South Pars, de pe coasta Golfului Persic. Înainte de impunerea sancțiunilor din cauza programului nuclear, Iranul plănuia să construiască trei centrale LNG: Pars LNG, cu o capacitate de 10 milioane de tone de GNL pe an, cu Total; Persian LNG, cu o capacitate de 16,2 milioane de tone pe an, cu Shell; și Iran LNG, cu o capacitate de 10,8 milioane de tone pe an. După impunerea sancțiunilor, proiectele au fost înghețate și nu au fost încă reluate. >>

KOMMERSANT | Impactul asupra operatorilor telecom ruși după interzicerea echipamentelor Nokia și Ericsson

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here