KOMMERSANT | Planul 2030, prin care Rusia încearcă să fie independentă în microelectronică. E gata de aprobare, dar și departe de realitate

Sursa: Pixabay

<< Guvernul a pregătit un concept preliminar pentru un nou proiect național în domeniul electronicii. Implementarea sa până în 2030 ar putea costa 3,19 trilioane de ruble. Printre responsabili cu punerea sa în operă se numără Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Dezvoltării Digitale, viceprim-miniștrii Dmitri Cernîșenko și Iuri Borisov. Accentul principal al autorităților e pus pe creșterea bruscă a numărului de centre de proiectare, precum și pe stimularea cererii prin subvenții. Acest lucru va face posibil, speră autorii documentului, orientarea a până la 30% din gospodării către electronicele rusești, până în 2030, și stabilirea unei producții locale în serie de procesoare comparabile ca tip cu cele pe care a funcționat iPhone 5S. Actorii de pe piață evaluează astfel de obiective ca fiind ambițioase și aproape irealizabile >>, notează Kommersant.

<< Kommersant a consultat versiunea preliminară a proiectului naţional în domeniul electronicii radio, la care guvernul lucrează de la începutul lunii februarie. Implementarea sa va costa 3,19 trilioane de ruble, până în 2030, incluzând surse bugetare și extrabugetare, după cum reiese din document. Acesta a fost întocmit de Ministerul Industriei și Comerțului pe baza rezultatelor muncii a 22 de grupuri de lucru specializate. Potrivit surselor lui Kommersant, proiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe de guvern din 9 aprilie, iar pe 22 aprilie varianta finală va fi trimisă spre aprobare prim-ministrului Mihail Mișustin.

Implementarea proiectului național va merge în patru direcții: produs, infrastructură, cerere, personal. Pentru ele vor fi pregătite proiecte federale separate.

Viceprim-miniștrii Iuri Borisov și Dmitri Cernîșenko au fost numiți printre responsabilii cu execuția. Biroul domnului Chernîșenko a transmis Kommersant că proiectele federale și parametrii acestora sunt în stadiul de coordonare, iar suma privind finanțarea, indicată în prezentare, „nu corespunde realității”. Reprezentantul vicepremierului a refuzat să ofere cifrele corecte. Ministerul Dezvoltării Digitale a precizat că se are în vedere posibilitatea integrării activităților discutate la ședință în proiecte federale existente, precum și elaborarea unui nou proiect. Ministerul Industriei și Comerțului și biroul lui Iuri Borisov nu au răspuns solicitărilor Kommersant.

La rubrica „Produs” (supervizată de Iuri Borisov și șeful adjunct al Ministerului Industriei și Comerțului, Vasili Șpak) se menționează că în 2022 autoritățile vor lansa un program de reproiectare a soluțiilor străine și de transferare a producerii lor în Federația Rusă și în China, precum și un program de dezvoltare a ingineriei electronice, care până în 2024 vor asigura substituirea integrală a importurilor în toate domeniile, iar până în 2030 se „finalizează formarea unui portofoliu de tehnologii rusești”. Nivelul finanțării se va ridica la 1,14 trilioane de ruble.

Potrivit rubricii „Infrastructură” (supervizată și de Iuri Borisov și Vasili Șpak), deja anul acesta Rusia va lansa producția de microelectronice conform topologiei de 90 nm (folosită  de Intel în 2004 pe procesorul Pentium 4 Prescott), iar până în 2030 vor fi produse electronice în masă în topologie de 28 nm (folosite de furnizori de top în 2010; de exemplu, procesoarele Apple A7 pentru iPhone 5S au fost produse cu această tehnologie de proces). Totodată, guvernul intenționează să crească numărul centrelor rusești de proiectare de la 70 la 300, până în 2030. În aceste scopuri vor fi alocate 460 de miliarde de ruble, până în 2030.

În fine, la rubrica „Personal” (supervizată de Dmitri Cernîșenko și ministrul adjunct al Educației și Științei Alexei Medvedev) va necesita 309 miliarde de ruble, până în 2030. Acest capitol, conform documentului, presupune realizarea a 2.000 de lucrări de cercetare (C&D) și realizarea a 400 de prototipuri de electronice noi. Autoritățile se așteaptă, de asemenea, să crească ponderea absolvenților de studii universitare de la 5% la 35% și să creeze cel puțin 1.000 de echipe de proiect pe baza centrelor de proiectare de formare.

Interlocutorul Kommersant dintr-o mare companie de IT rusă este extrem de sceptic cu privire la proiectul național. Potrivit acestuia, documentul conține măsuri oportune și logice, dar majoritatea propunerilor par departe de realitate:

  • Vor să crească numărul de centre de proiectare la 300, până în 2030. Fiecare ar trebui să angajeze cel puțin 100 de specialiști de din acel profil, adică vorbim de 30-50.000 de oameni. Ținând cont de faptul că ciclul de pregătire pentru un specialist de acest fel este de cel puțin opt până la nouă ani, acești 50.000 de oameni ar trebui să intre deja în universități”.

Potrivit lui Arseni Brîkin, directorul Consorțiului de mijloace, resurse și tehnologii pentru producția de înaltă tehnologie, crearea de noi centre de proiectare nu poate fi luată în considerare izolat de crearea de unități de producție: „Dacă există fabrica, apoi centrele de proiectare vor lucra pentru dezvoltarea lanțurilor de cooperare rusești. Fără ea, procesatoarele vor fi produse pe unități străine, finanțându-le în esență pe cheltuiala statului”. El crede că înființarea unei fabrici de electronice de 28 nm este o sarcină foarte dificilă. „Dacă reușești să obții acces la echipamente de 28 nm, atunci poți atinge producția în opt ani. În caz contrar, va trebui să parcurgi tot drumul, inclusiv lansarea de noi materiale, investiții uriașe în inginerie mecanică, optică și lasere”, subliniază expertul, numind tranziția de la 90 la 28 nm una „extrem de ambițioasă”.

Directorul de marketing al JSC MCST, Konstantin Trușkin, spune că domeniul cheie al eforturilor ar trebui să fie dezvoltarea fabricilor rusești existente de semiconductori și construirea de noi unități, producția de plăci foto, materiale pure și wafer-uri de siliciu, dezvoltarea de software capabil să producă rezultate pe procesoare cu tehnologii rusești existente, pentru sarcini reale clienților. Fără aceasta, consideră expertul, se pot pierde din nou timp și bani în dezvoltarea propriei noastre microelectronici. >>

KOMMERSANT | Acum arată planurile cerute de Putin pentru reorientarea petrolului și gazului rusesc spre Asia. Obstacolele uriașe care umbresc propaganda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here