KOMMERSANT | Sancțiunile au blocat roțile. În Rusia, mii de vagoane stau pentru că nu se găsesc rulmenți. De ce China nu e o opțiune

Foto: Gleb Șcelkunov / Kommersant

Din cauza lipsei de rulmenți, din ce în ce mai multe vagoane de marfă stau pe loc. Dacă în iunie, numărul celor aflate într-o asemenea situație era de aproximativ 1.400, acum a ajuns la aproximativ 7-7.500, iar până la sfârșitul anului se estimează că vor fi 9.000. Participanții la piață notează că deficitul de rulmenți va fi de aproximativ 100.000 de bucăți și cer desființarea taxei pentru cei aduși din China, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, Ministerul Industriei și Comerțului și experții din industrie se îndoiesc de necesitatea acestui pas, dar operatorii amenință că vor întrerupe transportul cărbunelui.

<< În august, 7.000-7.500 de vagoane de marfă au fost inactive, în Federația Rusă, dintre care peste 6.000 aparținând NTK (operatorul de transport SUEK și EuroChem, cu o flotă numărând 36.000), a declarat directorul pentru reparații și operare material rulant al NTK, Serghei Popov. Potrivit calculelor sale, înlocuirea lor cu o flotă standard mai mică ar putea duce la pierderea unui grad de încărcare de 100.000 de tone de cărbune. Responsabilul mai arată că, în septembrie, aproximativ 9.000 de vagoane vor fi trase pe dreapta. În iunie, numărul celor aflate în situația respectivă fusese de numai 1.400, spune o sursă Kommersant din industrie.

După ce, în luna mai, fabricile rusești, care anterior fuseseră deținute de companii străine, au încetat complet furnizarea de rulmenți, aceste produse nu au mai fost produse în Federația Rusă, spune Serghei Popov. În august, au început livrările de la EPK, dar numai 15.000 de bucăți. „În general, necesarul de rulmenți până la sfârșitul anului va fi de 195.000”, spune domnul Popov, menționând că EPK promite să furnizeze 95.000, în timp ce deficitul este de 100.000 de unități.

Acum, sunt testați rulmenți din două fabrici chineze, explică Serghei Popov, rulmenți care intră în Federația Rusă prin Serviciul de Distribuție de Stat, NVRK, Severtranscom, precum și prin companii uzbece. Rulmenții nu au fost încă certificati, mai arată acesta: trebuie să funcâioneze la stand pe 400.000 de km, iar această perioadă se va încheia la începutul lunii octombrie. Rulmentul chinezesc a depășit deja pragul de 200.000 km, susține managerul. Potrivit acestuia, încercările de a substitui importurile de piese în fabricile rusești „nu sunt prea de succes”.

Dar pentru a importa rulmenți din China este necesară eliminarea taxei vamale, pe care, potrivit lui Serghei Popov, „din păcate, Ministerul Industriei și Comerțului refuză să o elimine astăzi, spunând că anul viitor va exista un surplus de rulmenți”.

În prezent, rulmenții de tip casetă din China sunt supuși unei taxe de import de 10% și unei taxe antidumping de 41,5%.

Dacă astăzi EPK încă furnizează rulmenți folosind componente vechi, la prețul vechi (aproximativ 30.000 de ruble), în viitor, cei care importă rulmenți chinezi, ținând cont de taxele vamale, vor trebui să plătească pe ei 60-70.000 de ruble. „Este puțin probabil să cumpărăm un astfel de rulment”, spune Serghei Popov. Un interlocutor al Kommersant din industrie vorbește despre un preț de 100.000 de ruble pe rulment față de 28.000 cât fusese înainte de februarie. Cu toate acestea, conform documentului prezentat pentru întâlnirea din iunie cu viceprim-ministrul Iuri Borisov, costul mediu al unei unități de rulmenți conici de tip casetă, pe piața internă a Chinei, spune acesta, este de aproximativ 18.000 de ruble, iar ținând cont taxele și costurile de livrare, costul lor mediu, în Federația Rusă, va fi de aproximativ 30.000 de ruble.

Potrivit domnului Popov, importatorii sunt gata să importe 30.000 de rulmenți pe lună, adică deficitul poate fi închis în trei luni, dar având în vedere că rulmentul este fabricat în aproximativ trei luni de la data comenzii, este necesară scutirea de taxe vamale vreme de șase luni.

Ministerul Industriei și Comerțului reamintește că „livrările de rulmenți din Asia de Sud-Est la preț de dumping au făcut ca ponderea rulmenților autohtoni, pe piața internă, să scadă la mai puțin de 30%”.

Ei notează că, în prima jumătate a anului, întreprinderile au produs aproximativ 105.000 de rulmenți, necesarul pentru a doua jumătate a anului fiind de 190.000 de unități și „pot fi acoperite de capacitățile producătorilor ruși și producătorilor din țările prietene”. Eliminarea taxei poate duce la oprirea activității producătorilor autohtoni și, prin urmare, este inadecvată, conchide Ministerul Industriei și Comerțului.

„Având în vedere suspendarea livrărilor de rulmenți tip casete și producția acestora pentru vagoane de marfă, nu este posibil să se efectueze reparațiile programate și neprogramate ale vagoanelor de marfă”, arată, pentru Kommersant, Modum-Trans, un mare operator. „Dacă nu se rezolvă problema aprovizionării sau producției, compania va fi obligată să lase vagoanele să stea”. Modum-Trans nu a comentat inițiativa de eliminare a taxei, spunând că este în favoarea „substituției importurilor și sprijină localizarea rapidă a producției de rulmenți în Federația Rusă”.

Șeful Infoline-Analytics, Mihail Burmistrov, notează că cea mai acută lipsă de rulmenți a existat în perioada martie-iulie. În opinia sa, este prematură eliminarea taxei antidumping, ținând cont de dinamica actuală a localizării producției. >>

Șchioapătă recrutarea pușcăriașilor ruși ca mercenari: frică de mormânt, rușine de a colabora cu autoritățile, gest „obscen” al lui „Bucătarului lui Putin”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here