Kovesi, vizită în Ucraina: Acord semnat cu Parchetul General ucrainean privind confiscarea averilor criminalilor de război

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a mers vineri în Ucraina, unde a semnat un acord cu Parchetul General ucrainean. Discuțiile cu procurorul general ucrainean au vizat și „confiscarea averilor criminalilor de război”.

Laura Codruța Kovesi şi procurorul european Juraj Novocký s-au întâlnit, vineri dimineaţă, cu procurorul general ucrainean Iryna Venediktova. Cu această ocazie, Parchetul European (EPPO) şi Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru, potrivit unui comunicat al EPPO.

Întreaga lume este martoră la suferinţa, disperarea şi distrugerea pe care războiul lansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioţi ai voştri.
Suntem impresionaţi de exemplul dumneavoastră, de hotărârea Parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării.
Suntem convinşi că tenacitatea şi curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina.
Investigaţiile dumneavoastră privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina vor fi esenţiale pentru a pune în mişcare roţile justiţiei internaţionale şi pentru a permite începerea procesului de vindecare a naţiunilor ucrainene şi ruse”, a transmis Kovesi.
Acordul de lucru stabileşte baza unei cooperări pentru a proteja interesele financiare ale UE şi ale Ucrainei, printr-o anchetă şi urmărire penală eficiente, pentru a aduce în faţa justiţiei suspecţii de infracţiuni împotriva bugetului UE.
Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a scris și ea pe Facebook despre vizita făcută de Kovesi, spunând că au discutat și despre „percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război”.

„(…) Această întâlnire a fost organizată și desfășurată pe teritoriul Ucrainei.

(…) Pe de o parte, invitatul și partenerul nostru exprimă nivelul de încredere și disponibilitate de a coopera efectiv, în timp ce, pe de altă parte, îi dăm ocazia să se convingă personal că războiul nu este în news feed-ul nostru, ci în viața reală„, a scris pe Facebook procurorul general al Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here