Legea „Uber”, promulgată de Iohannis. Se așteaptă normalizarea prețurilor, după creșterea explozivă din ultimele zile

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia șoferii care fac transport alternativ prin aplicațiile Uber, Bolt, Clever sau Yango mai au încă trei luni la dispoziție pentru a intra în legalitate. Astfel, termenul de aplicare al ordonanței de urgență dată de Viorica Dăncilă s-a prelungit până în luna februarie 2020, scrie ziare.com.

Metodele de transport alternativ au apărut în România în anul 2015. Inițial au funcționat fără a fi reglementate. Taximetriștii din București au protestat de mai multe ori și au cerut interzicerea acestor platforme de ridesharing. Însă nu au reușit.

Guvernul Dăncilă a adoptat, însă, în iunie 2019, o ordonanță de urgență care reglementa aceste platforme de transport alternativ.

Ordonanța prevede și o serie de condiții, atât pentru societățile care operează aceste platforme digitale, cât și pentru șoferi:

  • Societățile au nevoie de aviz tehnic de la Ministerul Comunicațiilor;
  • Soferii trebuie să aibă minimum 21 de ani și 2 ani de experiență la volan;
  • Tot șoferii trebuie să obțină un atestat de șofer eliberat de Autoritatea Auto Română;
  • Mașinile trebuie să fie mai noi de 15 ani și ITP la 6 luni;
  • Mașinile trebuie să aibă pe parbriz un ecuson cu numele platformei digitale folosite.

Din cauza lipsei de personal și a birocrației, autorizarea platformelor și a șoferilor a întârziat. Tocmai de aceea, Parlamentul a adoptat, în data de 22 octombrie, un proiect de lege prin care termenul până când se pot obține autoritățile necesare a fost prelungit până la februarie 2020.

Însă legea nu a fost trimisă și spre Cotroceni, la promulgare. Tocmai de aceea, ordonanța a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2019. Aceasta prevede amenzi de 9.000 de lei și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru 6 ani pentru șoferii neautorizați.

Șoferii stau acasă. Prețurile au „explodat”

Drept consecință, mii de șoferi care operează pe aceste platforme de transport alternativ au ales să rămână acasă în ultima săptămâna. Mai ales că, miercuri, în București, poliția a ieșit la razii pentru a-i depista în trafic.

Din informațiile universul.net, din 6.000 de șoferi câți are Uber în București, miercuri seara, doar 2.000 se mai aflau pe traseu.

Iar bulibășeala legislativă s-a simțit și în buzunarele bucureștenilor, care au fost nevoiți să plătească cursele la preț dublu sau chiar triplu față de normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here