Legenda s-a dovedit a fi adevărată: Inima unui fost primar din Belgia, găsită într-o fântână

Foto: rtbf.be

După ce mulţi ani a fost considerată un mit urban, legenda despre inima unui fost primar al oraşului Verviers din estul Belgiei s-a dovedit adevărată, după ce organul a fost găsit îngropat într-o fântână, relatează Reuters, citată de Agerpres.

O cutie de dimensiuni mici din metal, care conţinea inima lui Pierre David, închisă într-un borcan umplut cu etanol, a fost descoperită luna trecută în timpul lucrărilor de renovare la fântâna din piatră a oraşului.

Relicva este menţionată în documentele civice, dar până a fost descoperită ”nimeni nu a crezut cu adevărat”, după cum a declarat pentru Reuters consilierul oraşului Verviers, Maxime Degey. ”Astăzi, legenda nu mai este o legendă. Este o realitate”, a adăugat el.

Pierre David, primul primar al oraşului după ce Belgia a devenit ţară independentă, era încă în funcţie când a murit în 1839 după ce a căzut dintr-o clădire.

Autorităţile au construit o fântână în cinstea primarului şi, cu permisiunea familiei sale, i-au amplasat inima sub o piatră a monumentului, în 1883.

Cutia a fost expusă la Muzeul de Arte Frumoase şi Ceramică Verviers.

Obiectul va fi amplasat în locul în care a fost găsit, la ”Fontaine David” din piaţa Place Verte, după finalizarea lucrărilor de renovare.

”Nu cunosc niciun alt exemplu de primar a cărui inimă să fie păstrată într-un monument… în mijlocul oraşului său. Este ceva unic”, a declarat Nathalie Weerts, curator adjunct al muzeului.

David a fost iniţial primar al oraşului Verviers între anii 1800 şi 1808, când Belgia se afla sub conducere franceză. El şi-a început al doilea mandat în 1830, anul în care Belgia a devenit ţară independentă.

Pierre David a înfiinţat prima brigadă de pompieri din oraş şi a permis accesul publicului la adunările politice, locuitorii putând astfel să urmărească dezbaterile din consiliul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here