Brexit: mare îngrijorare privind soarta expatriaților europeni

Sursa: Pexels

Aproape 3,5 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene trăiesc în Regatul Unit. Ministerul de Interne a declanșat un plan care urmărește să reglementeze situația rezidenților, dar acesta nu este scutit de gafe și nu ar urma să-i cuprindă pe toți expatriatii de acum și până la Brexit. Se instalează panică printre cetățenii europeni din Regatul Unit.

Cu sau fără acord, guvernul lui Boris Johnson pare foarte hotărât să părăsească Uniunea Europeană pe 31 octombrie. Situația celor circa 3,5 milioane de continentali expatriați de cealaltă parte a Mânecii nu devine decât și mai urgentă.

În campania pentru “Leave”, Boris Johnson și Priti Patel (actuală secretar de stat la Interne) promiseseră totuși: Brexit nu va schimbă nimic pentru cetățenii europeni, care vor obține automat dreptul de a rămâne pe termen nelimitat în Regatul Unit dacă sunt deja rezidenți acolo. Dar această promisiune din 2016 pare să se schimbe. De pe 30 martie, expatriatii europeni sunt invitați să-și reglementeze situația.

Făcând o cerere, cei care trăiesc în Regatul Unit de cel puțin cinci ani pot obține “settled status“, care le permite să trăiască, să muncească, să studieze și să aibă acces la prestațiile sociale din țară în mod permanent. Pentru ceilalți – care trăiesc de mai puțin de cinci ani acolo – se aplică regimul “pre-settled status”, care prevede un drept de ședere de 5 ani, după care ei vor putea cere un statut permanent.

Departe de a fi automată, rocedura de reglementare se dovedește o adevărată cursă cu obstacole. Asta declară pentru “Les Echos” Richard Bertinet, brutar breton expatriat în Regatul Unit, al cărui caz este mediatizat pe celălalt mal al Mânecii.

Rezident de 31 de ani în Regatul Unit, căsătorit cu o britanică, el s-a confruntat cu procesul greoi. Și în ciuda multiplelor acte justificative prezentate administrației, el n-a obținut decât un “pre-settled status”.

O “trădare” după părerea lui, cu atât mai mult cu cât acest statut obligatoriu și provizoriu îl obligă pe titularul său să stea 6 luni din 12 în Regatul Unit. Departe de a fi un lucru evident pentru muncitorii care călătoresc regulat în străinătate. Cazul lui nu este izolat. De mai multe zile, exemplele de cetățeni care au fost, ca și el, clasați din greșeală ca rezidenți provizorii se înmulțesc.

Printre cetățenii europeni care și-au reglementat situația, proporția de “pre-settled status” a trecut de altfel de la 32% din timpul fazei de testare la 42% în luna iulie, potrivit cifrelor administrației.

Cauza acestei creșteri nu este clară. Când Richard Bertinet și-a pledat cazul în fața Home Office, administrația i-a răspuns că probabil a făcut o manevră greșită, explicație pe care o dă multor cetățeni ai UE. Dar francezul contestă și dă o explicație diferită.

“În cazurile complexe, administrația ne clasează by default ca rezidenți provizorii, ceea ce lasă o marjă de manevră guvernului pentru a reduce în final imigrația grație unei legislații mai dure”, reclamă el. O teză pe care au preluat-o asociațiile în ultimele zile.

În afara acestei probleme de statut, numărul persoanelor care și-au făcut reglementarea produce îngrijorare. Home Office a înregistrat aproape un milion de cereri, din 3,5 milioane de continentali care trăiesc pe insula.

Inițial, întârziații aveau timp până pe 30 iunie 2021 să-și reglementeze situația. Dar perspectiva unui non-acord de divorț complică lucrurile și termenele ar putea fi reduse la 30 decembrie 2020 în lipsa unei înțelegeri între Londra și Bruxelles. În opinia lui Richad Bertinet, nu există “nicio șansă” ca dispozitivul să poată acoperi totalitatea cetățenilor până la termen în cazul scenariului unui “no deal”.

Nedispunând de un statut de rezident (permanent sau provizoriu) la acest termen, expatriații europeni nu vor cădea imediat în neclaritate juridică și ilegalitate. Un acord încheiat între Londra și Bruxelles în 2018 le garantează un regim tranzitoriu bazat pe legile UE în virtutea căruia ei vor putea continua să fie rezidenți în Regatul Unit.

Acest statut nu va dura totuși decât până la votarea de către Parlamentul britanic a noii legi a imigrației dorite de Boris Johnson, pe care acesta o dorește adoptată cât mai repede posibil. După adoptare, ei nu vor mai avea nicio bază legală pentru a rămâne în țară.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here