Fantomele lui Oprea. Cazul Bogdan Gigină: Fostul polițist, „avansat post-mortem”, iar soția sa „angajată la MAI”

Sursa foto: Inquam Photos/Raul Ștef

Gabriel Oprea afirmă că angajat-o pe soția lui Bogdan Gigină în cadrul MAI, într-un drept la replică pentru ziarul Libertatea. Astfel, el crede că s-a achitat de orice obligație făță de familia polițistului ucis. 

„Polițistul motociclist a fost avansat post-mortem de către ministrul de Interne, care a dispus că soția sa să fie angajată în MAI și toate drepturile să fie acordate familiei”, susține Oprea.

Gabriel Oprea a obținut o nouă amânare în procesul în care este trimis în judecată pentru ucidere din culpă. În octombrie, se împlinesc cinci ani de la moartea polițistului Bogdan Gigina.

Dosarul în care fostul ministru Oprea a fost acuzat de ucidere din culpă s-a plimbat, din 2015 și până acum, între parchete și instanțe.

În noiembrie anul trecut, Tribunalul București a decis că procesul poate începe, dar Gabriel Oprea a contestat decizia. Marți, la primul termen în care se judecă această contestație, Oprea a cerut amânare, pentru a-și angaja un avocat, anunță Libertatea.

Astfel, Curtea de Apel București i-a acordat un nou termen, pentru dată de 9 iulie.

Bogdan Gigina, 28 de ani, era antemergatorul coloanei oficiale cu care Gabriel Oprea gonea în viteză spre casă. Cât timp a fost ministru de Interne (ianuarie 2014 – noiembrie 2015), Gabriel Oprea a mers numai cu coloana oficială. Inclusiv în deplasările cu caracter privat, adică în vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurante sau atunci când se întorcea acasă, acuză procurorii DNA.

Coloana oficială îl însoțea pe Oprea și în afară programului de lucru, dar și în zilele nelucrătoare. În cadrul compartimentului special de la Poliția Capitalei erau trei polițiști desemnați să fie permanent la dispoziția lui Gabriel Oprea. Regimul de care beneficia Oprea era rezervat, prin lege, exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Autoturismul cu care circulă Gabriel Oprea era însoțit în permanentă de o mașină de poliție, dar și de un motociclist rutier care deschidea drumul în trafic. Alte zeci de polițiști, aflați în intersecțiile de pe traseu, primeau indicații pentru a dirija circulația, asfel încât mașînă ministrului de interne să aibă cale liberă. „Venim cu presiune” și „Oprește contrasensu’ că venim în scurt” erau ordinele primite de ei, conform stenogramelor publicate de presă.

Și Bogdan Gigină, motociclistul din fața coloanei, primea în cască indicații din mașină în care se afla Oprea: „Bogdane, mergi și fă breșă, mergi pe contrasens, fă breșă!”/„Bogdane, între benzile 2-3, între benzile 2 și 3!”/„Scoate, scoate bandă 3! Contrasensu’! Contrasensu’, bandă 3! Scoate-i!”/ „Mergi mult avansat, te rog, și sparge tot ce ai în față!”

În seara de 20 octombrie 2015, Oprea mergea acasă, la vila din cartierul Cotroceni. Era întuneric și ploua mărunt, dar pentru că ministrul de Interne se grăbea, Bogdan Gigină mergea cu 84 km/h.

„Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de Interne, prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație”, precizează DNA.

În jurul orelor 19:00, după ce a trecut de intersecția dintre străzile Știrbei Vodă și Calea Plevnei, în dreptul fostei clădiri „Casă Radio”, Gigină a căzut cu motocicletă într-o groapă săpată în mijlocul carosabilului de angajații unei firme de gaze.

„Copilul meu a murit în ploaie, pe un caldarâm, din ordinul unui nenorocit”, a spus ulterior Carmen Gigină, mama polițistului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here