Liga Studenților din Iași se opune candidaturii lui Tudorel Toader pentru un al doilea mandat ca rector: A ucis democrația universitară!

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Liga Studenților din Iași se opune candidaturii lui Tudorel Toader pentru un al doilea mandat de rector sl Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), considerând că acesta a adus grave prejudicii de imagine Universității, are comportamente totalitare și folosește funcția în scop personal, se arată într-un comunicat de presă.

În contextul alegerilor din martie 2020 pentru funcția de rector al Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași (UAIC), Liga Studenților (LS IAȘI) se opune în mod public candidaturii lui Tudorel Toader pentru un nou mandat în această funcție, având în vedere gravele prejudicii de imagine pe care le-a adus primei universități din țară, imaginii nefaste pe care o are în spațiul public românesc, comportamentelor sale totalitare și folosirea funcției universitare în scop personal. Prin anunțarea publică a faptului că va menține aceeași echipa de prorectori și decani, Toader a transmis practic că ‘jocurile sunt deja făcute’, omorând astfel democrația universitară„, susțin studenții în comunicat.

Potrivit Ligii Studenților din Iași, imaginea UAIC a fost grav afectată în mandatul lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției fiind asociat cu guvernarea toxică PSD-ALDE și cunoscut drept un constant luptător împotriva independenței Justiției, autorul unor decizii și acte normative controversate și contestate de o parte semnificativă a populației, transformându-l în una dintre cele mai detestate persoane publice din România ultimilor ani.

Studenții mai acuză faptul că sub conducerea lui Tudorel Toader, calitatea învățământului și vizibilitatea științifică a Universității „Cuza” a scăzut în mod constant, conform clasamentelor internaționale, ajungând că, în acest an, cea mai veche universitate din România să nu facă parte nici măcar din clasamentul primelor 1000 de universități la nivel mondial, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București fiind singurele instituții de învățământ superior prezente în clasamentul internațional QS Rankings.

Mai mult, acesta a înțeles să se folosească de funcția universitară și ministerială pentru a-și promova membri ai familiei sau pentru a promova persoane apropiate sau loiale lui, în detrimentul unor profesioniști care au ales să îl critice sau, cel puțin, să nu îl susțină”, se mai arată în comunicat.

Studenții critică și activitatea lui Tudorel Toader că rector, reproșându-i că nu se ocupă de calitatea educației sau de dezvoltarea cercetării, dar și că își exercită atribuțiile într-o manera totalitară.

Preocupările sale manageriale în calitate de rector se circumscriu mai mult atribuțiilor unui director general administrativ, decât unui părinte al universității, Toader fiind preocupat mai mult de chestiuni administrativ-gospodărești decât de dezvoltarea membrilor comunității academice, de calitatea educației, de rezultatele cercetării sau de respectarea obligației legale a răspunderii publice pe care o are universitatea.

Atitudinea să totalitară, prin care a ales să își exercite funcțiile (de rector și de ministru), pune mari semne de întrebare cu privire la calitalitatea să morală de a conduce în continuare destinele universității. Comentariile negative pe pagină să de socializare sunt șterse, a refuzat să acrediteze jurnaliștii critici la adresa domniei sale, a restricționat accesul studenților în cadrul unor întâlniri academice, a folosit în mod abuziv serviciul de pază al universității și a creat o rețea de bully-ing academic prin care toți opozanții săi sunt supuși unui proces de detractare continuă în rândul studenților, în special, dar și al comunității academice, în general. Aducem aici în vedere și faptul că, inițial, a interzis membrilor Senatului UAIC să se abțînă de la vot, încercând să-i constrângă să voteze fie pro, fie contra inițiativelor sale”, se mai arată în comunicat.

Studenții pun la îndoială și activitatea de coordonator de teze de doctorat a lui Tudorel Toader, atrăgând atenția că din toate punctele de vedere, candidatura acestuia nu este legitimă, neavând nici statura morală, nici viziunea managerială și nici imaginea publică necesare dezvoltării UAIC.

Amintim faptul că Toader este coordonatorul tezei de doctorat în drept a lui Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, care s-a dovedit a fi plagiată cel puțîn în proporție de 45%, în urmă unei analize a jurnalistei Emilia Sercan. În urmă sesizării CNATDCU, în premieră, Comisia de Etică a Universității „Cuza” a refuzat să constate plagiatul, deși avea această competență.

În spațiul public au apărut informații cu privire la strategia unor cadre didactice de a-l proteja pe Toader, de teamă că acesta și-ar pierde dreptul de a coordona lucrări de doctorat. Consiliul de Etică și Management Universitar, care funcționează pe lângă Ministerul Educației Naționale, deja a avertizat că este posibil UAIC să fie sancționată drastic, sancțiunea mergând până la suspendarea lui Toader.

Prin urmare, Liga Sudentilor consideră nelegitimă candidatura lui Tudorel Toader, care nu are nici statura morală, nici viziunea managerială, nici imaginea publică și nici capacitatea necesară readucerii Universității,, Alexandru Ioan Cuza”, măcar în primele 1000 de universități ale lumii, recuperând, astfel, cele 300 de poziții pierdute în clasamentele internaționale, precum și reparării imaginii și prestigiului moral al instituției în urmă acțiunilor sale reprobabile”, se mai arată în comunicatul Ligii Studenților.

În final, studenții lansează un apel către cadrele didactice ale Universității, pe care
le încurajează să îl contra-candideze pe Tudorel Toader și să salveze astfel imaginea universității.

Trebuie să înțelegem că universitatea este în pericolul de a-și pierde definitiv prestigiul și capacitatea de a formă o elită studențească. Nu ne putem lasă intimidați de domnul Tudorel Toader și de ‘slujitorii’ lui. Universitatea nu este proprietatea personală a rectorului Toader, iar depunerea candidaturii pentru poziția de rector sau de decan este posibilă pentru orice cadru didactic al Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ ce îndeplinește condițiile prevăzute în regulamentele instituției. Tudorel Toader nu trebuie lăsat să omoare democrația universitară prin jocuri de culise!„, spune Diana-Alexandra Cristea, președinte Ligii Studenților din Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here