Raport: Cum ar putea avea de câștigat România din relația economică tot mai dificilă UE-China

Economia globală trece printr-o perioada de schimbări intense, în contextul pandemiei, iar relaţia dintre Europa şi China este aşteptată să se modifice semnificativ în viitor,arată un raport al Colliers International, potivit căruia specialiştii vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia ale companiilor europene, transmite News.ro.

”Economia globală trece printr-o perioadă de schimbări intense, în contextul pandemiei, iar relaţia dintre Europa şi China este aşteptată să se modifice semnificativ în viitor. Tot mai mulţi specialişti vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia ale companiilor europene, dornice să controleze mai bine lanţul logistic. Un impediment ar fi fost, până nu demult, costurile de producţie semnificativ mai mari în Europa Centrală şi de Est, în comparaţie cu cele din China. Însă, cum salariile din Ţara Marelui Zid au avansat enorm în ultimii 10 ani, această schimbare devine tot mai posibilă, mai ales în contextul unei pandemii care a pus o presiune uriaşă pe lanţul logistic”, se precizează în raportul Colliers International.

Specialiştii spun că România este bine poziţionată pentru a atrage capacităţi industriale din Asia, deoarece costurile mici şi avansul producţiei în ultimii ani cresc atractivitatea pentru investitori.

”Regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) poate să atragă capacităţi noi de producţie, în contextul în care economia globală trece prin schimbări majore pe fondul pandemiei”, potrivit unui raport Colliers International privind sectorul industrial din regiune.

România este foarte competitivă în zona costurilor, iar producţia industrială a crescut semnificativ în ultimii ani, calităţi care pot transforma ţara într-un magnet pentru investiţii în zona de producţie.

”Zona Europei Centrale şi de Est a cunoscut, în ultimul deceniu, unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere economică, iar producţia industrială a ţinut şi ea pasul”, spun specialiştii.

România „este comparabilă cu China”

Probabil, cel mai mare avantaj pe care îl au ţările din regiune este piaţa muncii, salariile fiind de câteva ori mai mici decât în ​​Europa de Vest şi, în ultimii ani, surprinzător de asemănătoare cu cele din China.

„Bulgaria rămâne cu mult sub nivelul costurilor forţei de muncă din China pentru operaţiunile de producţie, România este comparabilă cu China, iar Polonia şi Ungaria nu se află cu mult mai sus. Există diferenţe majore faţă de acum un deceniu şi jumătate, când ţările din Europa de Est fie se pregăteau să adere la UE, fie tocmai deveniseră membre. Între 2004 şi 2018, costurile medii de fabricaţie au crescut de 5,6 ori în China, în timp ce, în regiunea ECE, avansul a fost mult mai mic. Şi toate acestea la o productivitate care a ţinut în mod clar pasul”, spune Laurenţiu Duică, partner & head of industrial agency la Colliers International.

Mai exact, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia au înregistrat o creştere a costurilor de forţă de muncă de 1,6 până la 2,6 ori din 2004 până în 2018, în timp ce Bulgaria şi România au înregistrat creşteri de puţin peste 3 ori în aceeaşi perioadă. Spre comparaţie, costurile forţei de muncă în sectorul de producţie din Germania sunt de circa 3 ori mai mari decât în ​​Cehia şi Slovacia, de aproximativ 4 ori mai mari decât în Ungaria şi Polonia, de aproape 6 ori peste România şi de aproape 8 ori peste Bulgaria.

„Mai mult, regiunea ECE a depăşit Spania şi Marea Britanie, în ceea ce priveşte volumul de producţie cumulat al fabricilor, şi se apropie de Franţa. Fabricile din regiune s-au concentrat iniţial pe mărfuri care implică procese de fabricaţie cu complexitate scăzută, dar acest lucru s-a schimbat treptat de-a lungul timpului, iar mărfurile cu o valoare adăugată mai mare şi mai complexe tehnologic constituie acum o pondere mult mai mare în întreaga regiune decât acum un deceniu”, spune Silviu Pop, head of research în cadrul Colliers International.

„Călcâiul lui Ahile pentru această regiune rămâne inovaţia”

Ritmul de creştere a productivităţii s-a menţinut peste avansul costurilor, iar în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, diferenţa dintre valoarea adăugată pe angajat şi costurile forţei de muncă s-a lărgit semnificativ între 2004 şi 2018.

”Merită menţionat că, în România, diferenţa dintre valoarea adăugată pe angajat şi costurile forţei de muncă este foarte puţin sub cea a Chinei, statele vecine înregistrând şi ele, la diferenţe mici. Călcâiul lui Ahile pentru această regiune rămâne inovaţia, Europa Centrală şi de Est înregistrând în indicii Forumului Economic Mondial un nivel la jumătate faţă de Germania, care este totuşi unul dintre cei mai mari inovatori din lume. Totuşi, în ultimele decenii statele din regiune au reuşit să reducă masiv din ecart faţă de Germania şi alte state occidentale în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii şi a instituţiilor”, mai spun specialiştii.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor. Cu operaţiuni în 68 de ţări şi peste 15.000 de specialişti, grupul oferă consultanţă şi servicii pentru a maximiza valoarea proprietăţii pentru chiriaşi, proprietari şi investitori. În 2019, veniturile corporate au fost de peste 3 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here