Lituanienii colectează 5 milioane de euro pentru a oferi o dronă de luptă Ucrainei

Sursa: US Air Force

Lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare pentru Ucraina, în sprijinul acestei ţări care se apără împotriva invaziei ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.ro.

Banii necesari achiziţionării unei drone turceşti Bayraktar TB2 au fost strânşi în trei zile şi jumătate în cursul unei colecte de fonduri încheiate sâmbătă seara târziu, în această ţară baltică cu 2,8 milioane de locuitori.

„Este probabil pentru prima oară în istorie când cetăţenii unui stat pot cumpăra şi dona astfel de arme grele unui alt stat”, a declarat unul dintre organizatori Andrius Tapinas, fondator al canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei iniţiative.

Laisves TV a indicat că va transfera banii colectaţi Ministerului lituanian al Apărării care se va ocupa de cumpărarea dronei şi a muniţiilor necesare.

Ministrul apărării Arvydas Anusauskas a declarat duminică că adjunctul său va pleca în Turcia la începutul săptămânii viitoare pentru a semna acolo o scrisoare de intenţie referitoare la această achiziţie.

„Va fi multă hârţogăraie”, a avertizat ministrul în faţa jurnaliştilor. Totuşi, „ne aşteptăm la o primire binevoitoare din partea tuturor”, a adăugat el.

Mândrie a Ankarei, dronele de luptă turceşti cu care s-a dotat Ucraina au intrat în acţiune încă de la primele ore ale invaziei ruse şi, potrivit Kievului, s-au dovedit o armă foarte redutabilă împotriva forţelor ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here