Ediție specială Universul TV cu jurnaliștii Dan Turturică și Laurențiu Mihu. „Este foarte straniu ce s-a întâmplat cu USR”

Jurnaliștii Dan Turturică, redactor-șef Universul.net, și Laurențiu Mihu trag concluziile primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, la încheierea urnelor.

Dan Turturică, principalele concluzii după publicarea exit-poll-urilor:

 • Trebuie să precizăm celor care ne privesc că, practic, aceste cifre au început să se contureze undeva în a doua parte a zilei, cam după prânz. Cum e tradiția în România, candidatul PSD a înregistrat un avans considerabil în prima parte a zilei, pentru ca după prânz să înceapă să se reducă decalajul între cei doi.
 • Ne e foarte greu să ne pronunțăm în ce măsură mesajul USR adresat tuturor alegătorilor din zona din drepta, nu doar din diaspora, ci și din România, și anume să nu voteze candidatul PSD, a fost un mesaj puternic. Acum e greu de spus în ce măsură a ajuns mesajul la cei care nu stau toată ziua cu ochii pe realitatea românească.
 • În mod cert, creșterea lui Klaus Iohannis, scorul acesta de 39% (conform Curs-Avangarde – n.r.), nu a fost tot timpul pe harta sondajelor de opinie. Am văzut câteva estimări care indicau o creștere a sa de șase procente în ultimele zile. A capitalizat căderea Guvernului Dăncilă. Acolo Klaus Iohannis a punctat.
 • De asemenea, a punctat în legătură cu învestirea Guvernului Orban, iarăși, considerată foarte puțin probabil de către foarte mulți oameni. Să ne amintim și scepticismul lui Dan Barna.
 • Aceste două victorii foarte importante i-au adus lui Klaus Iohannis puncte semnificative.
 • Dacă, în turul 2, Iohannis se va confrunta cu Dan Barna, tema readucerii României pe o traiectorie normală va fi cea mai importantă, iar aici Barna ar putea pierde în confruntarea cu Iohannis.
 • Scorul Vioricăi Dăncilă este sub cel înregistrat de PSD la europarlamentare. Chiar și cu acest 21% pe care îl dau acum exit-poll-urile, tot este sub scorul de la europarlamentare, chiar și cu acest heirupism ei sunt în pierdere de teren. Perfect explicabil, având în vedere ce dezastru lasă în urmă guvernarea PSD-ALDE.
 • Problema alegătorilor de dreapta este că uită cât de puternic este PSD, liantul dintre acest partid și un segment vast din România. Vorbim, în general, de peste 3 milioane de alegători.
 • Nu mă aștept la un mesaj-surpriză pentru turul al doilea, ci la intensificarea mesajului despre care scriam recent, care a dus PSD-ul de atâtea ori la putere și l-a menținut împotriva rațiunii, bunului simț, logicii și interesului cel mai de bază al alegătorilor săi.
 • Acest instrument fenomenal pe care PSD îl stăpânește până la perfecțiune frica, abilitatea lor de a injecta frica este atât de mare, încât cred că vom asista la două săptămâni furibunde, în care toate instrumentele lor media vor acționa sălbatic.
 • Pentru PSD a fost mereu dificil să depășească acea barieră de 5 milioane de votanți, care să-l poată propulsa pe Năstase sau pe Ponta la Cotroceni.
 • Dacă lor le-ar aduce 3 milioane de votanți Dăncilă în turul doi, deja pot privi alegerile locale cu alți ochi.
 • Vom avea 6-7 luni de guvernare PNL, timp în care toată această injectare de frică se va intensifica, va căpăta și mai multă muniție. Pentru că PNL nu are încotro, va trebui să facă curățenie, să dea niște persoane afară din administrație. Să sperăm că îi va da pe cei care chiar nu fac nimic în pozițiile pe care le ocupă. Aceste 6-7 luni din opoziție, dacă își vor juca cartea bine, îi vor putea plasa pe pesediști într-o poziție foarte bună.
 • Miza PSD va fi să intre în iarnă cu șanse, cu speranțe că la primăvară pot să înceapă să crească din nou.
 • Oricât de minor ar părea acum subiectul PSD în ochii noștri, care vrem doar să sărbătorim victoria, ei bine, în ciuda acestui sentiment de ușurare și de bucurie, ne paște pericolul, daăc nu își joacă bine cărțile PNL și Klaus Iohannis, ca anul viitor să ne trezim din nou cu un PSD monstruos, care va renaște cum a făcut-o de multe ori.
 • Obiectivul PSD este să scoată acea bază de 3-3,5 milioane de votanți pentru Dăncilă și de la acea bază să înceapă să se reclădească, folosind instrumentele clasice de gherilă pe care le-a tot aplicat când a fost în opoziție.
 • Dacă va scoate aceste voturi în turul doi, Viorica Dăncilă poate să stea liniștită cel puțin până în ianuarie
 • Este totuși surprinzător că PSD s-a calificat în turul doi. Este o performanță. Este maxim din ce puteau spera. Cu un președinte de partid care s-a dus la pușcărie, cu degringolada care a urmat, cu furia populară stârnită de modul în care au guvernat, la ce se puteau aștepta mai mult? Repet, dacă va rămâne această ierarhie obținută în această noapte din exit-poll-uri.
 • Paleologu a luat din electoratul lui Barna, dar nu foarte mult. Ci mai degrabă a decupat din electoratul lui Iohannis. Pentru Tăriceanu, în mod special, să aibă un candidat, Mircea Diaconu, care a dublat scorul partidului său este ceva extraordinar.
 • Pe de altă parte, Theodor Paleologu a făcut o figură foarte bună, surprinzător de bună pentru alegători din zona de dreapta.
 • Pe mine nu m-a convins prestația sa, dar am auzit foarte mulți oameni care au fost surprinși de candidatura sa.
 • Nu mă așteptam ca Paleologu să fie surpriza pe dreapta, mă așteptam ca Dan Barna să fie. Dan Barna a cam ratat această campanie electorală. Preocuparea USR-ului de a-și tranșa disputele interne privind candidații la alegerile locale mi s-a părut bizară.
 • Trebuia pusă pe tapet după prezidențiale. Nu știu cum s-a ajuns aici, nu știu dacă Dan Barna a fost inițiatorul. Trebuia să ducă partidul spre o concentrare totală spre obiectivul imediat: prezidențialele.
 • Trebuia să aibă puterea să-și disciplineze oamenii. Nu este o surpriză, fiindcă USR e un partid tânăr. Nici Dan Barna nu este tăbăcit, nu poți să-i ceri să se comporte ca un politician cu 30 de ani experiență.
 • Cât privește impactul asupra alianței. Alianța USR-PLUS nu s-a născut ușor, au fost tensiuni. Ele sunt cam de forțe egale, dintr-un anumit punct de vedere. USR are parte de susținerea cetățenilor la firul ierbii, dar PLUS are avantajul leadership-ului lui Dacian Cioloș. Și văd două forțe egale care este greu să nu intre într-o confruntare. Cred că există presiuni pe Cioloș ca să obțină o poziție mai avantajoasă pentru PLUS în alianță.
 • Este foarte straniu ce s-a întâmplat cu USR. Da, sunt importante localele, dar uneori am avut senzația că le consideră mai importante decât prezidențialele. Iar asta e foarte straniu. USR este un partid ideologic, nu a vorbit doar despre apa, stradă și canal, ci a discutat și despre parteneriate strategice, justiție etc.
 • Or, această obsesie a lor cu localele poate că vine din moștenirea lui Nicușor Dan. Să nu uităm că USR s-a născut dintr-un ONG bătăios, dar acum el a devenit altceva. Nu poți să te întorci la preocupările, la originile unui ONG. Prezidențialele trebuiau să fie un catalizator care să le dea energii pentru o zonă a societății în care România are nevoie de voci critice.
 • Mă așteptam ca temele care le-au adus creșterea anul trecut să se regăsească la prezidențiale.
 • Am fost uimit că subiectul justiție, pe care s-au pus bazele victoriei lor de la europarlamentare, nu s-a regăsit atât de des, nu s-a regăsit creativ. Să poți să iei o temă atât de importantă și să o duci în atenția multor oameni este și asta o artă. Taman asta nu s-a întâmplat.
 • Dacă PNL face din obiectivele pe care le-a pronunțat o agendă de top, atunci USR nu cred că va avea încotro și va trebui să i se alăture. Cred că PNL va da tonul acestui tandem, apoi contează răspunsul USR. Dar rămâne de văzut dacă va rămâne președinte al partidului Dan Barna sau va prelua șefia Dacian Cioloș. Dar Cioloș nu mi se pare o alternativă foarte bună. El a rămas în paradigma tehnocratului care nu este dispus să pună mâna pe baros când o cere situația.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here