BREAKING NEWS | VIDEO. Trump confirmă decesul lui Abu Bakr al-Baghdadi. Cum a murit teroristul vânat de americani

UPDATE – Turcia a afirmat că a fost în „coordonare” cu Statele Unite înainte de desfăşurarea operaţiunii SUA din Siria care ar fi permis, conform media americane, uciderea şefului grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit AFP.

„Înainte de operaţiunea americană din provincia Idlib din Siria de noaptea trecută, au avut loc schimburi de informaţii şi o coordonare între autorităţile militare dintre cele două ţări”, a postat duminică pe Twitter Ministerul Apărării turc, care nu a oferit niciun alt detaliu.

Un înalt responsabil turc a declarat, sub acoperirea anonimatului, mai multe pentru AFP.

„Conform informaţiilor mele, al-Baghdadi a ajuns în acest loc cu 48 de ore înainte de operaţiunea americană. Eram în coordonare strânsă cu părţile implicate”, a declarat el.

„Armata turcă a fost prevenită în legătură cu operaţiunea. Nu pot nici confirma, nici informa că au fost împărtăşite informaţii secrete pentru a facilita operaţiunea”, a adăugat el, dând asigurări că „vom continua să ne coordonăm acţiunile pe teren”.


Liderul Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi „este mort” într-un raid în nord-vestul Siriei care l-a vizat, a anunţat duminică Donald Trump, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.

„A murit ca un câine. A murit plângând și țipând ca un fricos. Oamenii trebuie să știe cum a murit. Tinerii care îl cred un erou și un idol trebuie să vadă că a murit ca un câine”, a spus Donald Trump în conferința sa de presă.

Al-Baghdadi s-a sinucis în timpul raidului american, detonându-şi o vestă încărcată cu explozivi, omorându-se pe el şi trei dintre copiii săi.

Forţele speciale americane au efectuat un ”îndrăzneţ raid nocturn” şi şi-au îndeplinit misiunea, a anunţat Trump în această intervenţie către naţiunea, la Casa Albă, în Sala Diplomatică (Diplomatic Room).

Niciun militar american nu a fost ucis, însă unii dintre susţinătorii lui al-Baghdadi au fost ucişi, îndeplinind astfel cel mai important obiectiv în domeniul securităţii naţionale al adminsitraţiei sale, a adăugat el.

Donald Trump a dezvăluit că testele ADN au confirmat că persoana care s-a aruncat în aer a fost chiar temuta căpetenie teroristă. Al-Baghdadi fusese închis într-un penitenciar american din Irak, așa că informațiile lui probabil erau deja în baza de date a SUA.

Presa americană a dezvăluit că liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi a fost ţinta unei operaţiuni militare nocturne a Statelor Unite, în nord-vestul Siriei, în cursul căreia acesta ar fi fost ucis.

Trump recunoaşte importanţa morţii lui Osama bin Laden, însă el consideră că vestea morţii lui Abu Bakr al-Baghdadi este şi mai importantă.

Șeful de la Casa Albă spune că bin Laden a devenit un nume mondial în terorism la nivel global după atentele teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite. Însă al-Baghdadi şi-a făcut un astfel de nume prin construirea „califatului” SI.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), comandouri americane au fost aduse cu elicopterul şi debarcate în noaptea de sâmbătă spre duminică în vederea unei ”operaţiuni vizând lideri de rang înalt SI”.

CITIȚI ȘI:

UPDATE

Rusia susține că nu are nicio informație certă despre operațiunea americană care a dus la moartea lui Abu Bakr al Baghdadi. Asta deși Donald Trump a spus în conferința de presă că Rusia a fost informată și a lăsat cale liberă elicopterelor americane.

„Ministerul rus al Apărării nu are vreo informație de încredere despre militarii american care au făcut o operațiune în zona controlată de Turcia din Idlib ca să-l elimine „din nou” pe fostul lider Daesh Abu Bakr al-Baghdadi” a spus generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de Sputnik.

Articolul din oficiosul Kremlinului are și o tentă de invidie. În 2017, Rusia a anunțat că „100%” l-a ucis pe Abu Bakr al-Baghdadi. Chiar și iranienii confirmaseră atunci că liderul terorist este mort. Dar că informația nu a fost reală.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here