La Washington D.C. a avut loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Evenimentul din centrul capitalei federale americane s-a desfăşurat în condiţii deosebite: măsuri speciale de securitate ca urmare a violenţelor recente de la Capitoliu şi participare restrânsă a publicului larg din cauza crizei sanitare. Ceremonia s-a desfăşurat în absenţa lui Donald Trump, informează Agerpres.

*J-Lo introduce limba spaniolă la depunerea jurământului de către noul preşedinte

Cântăreaţa şi actriţa Jennifer Lopez (J-Lo) a introdus limba spaniolă la ceremonia de învestitură a noului preşedinte al SUA, Joe Biden, pronunţând ultimele versuri ale cântecului „This Land Is Your Land” în spaniolă, relatează EFE.

O naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă, cu libertate şi justiţie pentru toţi„, a spus J-Lo, care a interpretat cântecul „This Land Is Your Land” compus de Woody Guthrie şi devenit un imn naţional, patriotic şi antifascist.

*Netanyahu face apel la Biden „să consolideze” alianţa Israel-SUA

 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut miercuri apel la noul preşedinte american Joe Biden „să consolideze alianţa” dintre Israel şi SUA pentru a înfrunta „provocări comune” precum „ameninţarea” reprezentată de Iran, relatează AFP şi Reuters.

„Sunt nerăbdător să lucrez cu dvs. pentru a consolida alianţa SUA-Israel, pentru a continua să extindem pacea dintre Israel şi lumea arabă şi pentru înfrunta provocări comune, în primul rând ameninţarea reprezentată de Iran”, a precizat Netanyahu într-o mesaj video de felicitare a lui Biden.

*Primul mesaj postat de Joe Biden pe Twitter

Preşedintele american Joe Biden şi-a postat miercuri pe contul de Twitter @POTUS primul mesaj de după ceremonia de învestitură, relatează CNN.

Primul mesaj postat de noul preşedinte a fost: „Nu e timp de pierdut când vine vorba să răspundem crizei cu care ne confruntăm„. „De aceea astăzi mă îndrept spre Biroul oval pentru a trece imediat la muncă şi a livra o acţiune curajoasă şi ajutoare imediate pentru familiile americane„, se mai menţionează în acest mesaj.  

*Papa Francisc i-a transmis lui Biden că se roagă pentru reconciliere
Papa Francisc i-a transmis miercuri preşedintelui american Joe Biden că se roagă la Dumnezeu pentru a-i călăuzi eforturile în a aduce reconciliere în SUA şi între ţările din întreaga lume, relatează Reuters.

Sub conducerea dumneavoastră, fie ca poporul american să continue să adune putere de la măreţele valori politice, etice şi religioase care au inspirat naţiunea (americană – n.r.) de la crearea ei. (…) Totodată, îi cer lui Dumnezeu, sursa înţelepciunii şi a adevărului, să vă ghideze eforturile pentru a sădi înţelegerea, reconcilierea şi pacea în interiorul Statelor Unite şi printre naţiunile lumii pentru a avansa pe calea bunului comun universal”, a spus suveranul pontif. 

*Von der Leyen: SUA s-au întors, iar Europa e pregătită; Sassoli: UE şi SUA sunt parteneri naturali
Statele Unite s-au întors. Iar Europa este pregătită. Să se reconecteze cu un partener vechi şi de încredere, să aducă un suflu nou alianţei noastre iubite”, a scris miercuri pe Twitter şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că noua administraţie Biden marchează începutul unei noi ere a relaţiilor transatlantice şi a insistat că lumea are nevoie de o relaţie puternică între Europa şi Statele Unite.

*Joe Biden: O mulţime violentă nu poate reduce la tăcere voinţa poporului

Preşedintele american Joe Biden a declarat că o mulţime violentă nu poate răsturna tradiţiile democratice ale SUA, la două săptămâni după asaltul susţinătorilor predecesorului său Donald Trump asupra Capitoliului, relatează dpa.

Stăm aici la doar câteva zile după ce o mulţime a crezut că poate folosi violenţa pentru a reduce la tăcere voinţa poporului, pentru a opri funcţionarea democraţiei noastre, pentru a ne îndepărta de pe acest pământ sacru. Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu se va întâmpla niciodată. Nici astăzi, nici mâine, niciodată. Niciodată„, a spus Biden în discursul său inaugural.

Preşedintele american şi-a încheiat discursul de învestitură concentrându-se pe un mesaj de unitate, empatie, democraţie şi de depăşire a provocărilor.

*Joe Biden promite că va repara alianţele globale pentru a face faţă provocărilor viitoare

Joe Biden a promis miercuri, în discursul de învestitură, că va repara alianţele Statelor Unite cu alte ţări, în primul său mesaj către restul lumii în calitate de preşedinte al SUA, relatează DPA.

Ne vom repara alianţele, vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face faţă provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi şi de mâine”, a afirmat Biden.

America a fost pusă la încercare. Şi am ieşit mai puternici”, a adăugat el.

*Prioritate acordată designerilor americani pentru ţinutele oficiale

Ralph Lauren, Christopher John Rogers sau Markarian: noua Primă doamnă Jill Biden, vicepreşedinta Kamala Harris şi preşedintele Joe Biden s-au decis să poarte ţinute ale designerilor americani pentru ceremonia de învestire, o tradiţie de lungă durată, potrivit EFE.

Joe Biden şi Doug Emhoff, soţul vicepreşedintei Kamala Harris, l-au ales ambii pe stilistul care reprezintă cel mai bine moda americană, Ralph Lauren, pentru costumele lor, la care noul preşedinte a ales o cravată de culoarea lavandei.

*Președintele Iohannis îi felicită pe Biden şi Harris: Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm Parteneriatul Strategic

Preşedintele Klaus Iohannis transmite felicitări omologului său american, Joe Biden, şi vicepreşedintelui Kamala Harris.

Felicitări preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintelui Kamala Harris. Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm şi să aprofundăm Parteneriatul Strategic în beneficiul popoarelor noastre şi să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”, a scris Iohannis, miercuri, pe Twitter.

*Joe Biden a ţinut un moment de reculegere pentru victimele pandemiei

Preşedintele american Joe Biden a ţinut miercuri un moment de reculegere pentru cele peste 400.000 de persoane care au murit în SUA din cauza coronavirusului, relatează DPA.

Ca prim gest în calitate de preşedinte aş vrea să vă rog să vă alăturaţi pentru un moment de rugăciune în tăcere pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa în ultimul an din cauza pandemiei”, a spus Biden în discursul său de la ceremonia de învestitură.

Îi vom onora devenind oamenii şi naţiunea care ştim că putem şi trebuie să fim„, a afirmat Biden, după care şi-a aplecat capul pentru un moment de reculegere în tăcere.

*Joe Biden face o pledoarie pentru unitate în discursul său inaugural
Îi vom onora devenind oamenii şi naţiunea care ştim că putem şi trebuie să fim”, a afirmat Biden, după care şi-a aplecat capul pentru un moment de reculegere în tăcere.

Preşedintele american Joe Biden a pledat miercuri pentru unitate în discursul său de după depunerea jurământului, cerându-le oamenilor să aibă „un nou început” şi să nu lase politica să fie un „foc dezlănţuit” care provoacă divizare, relatează dpa.

Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate”, a spus Biden.

*Greta Thunberg l-a parafrazat pe Donald Trump într-un tweet de adio la încheierea mandatului prezidenţial

Greta Thunberg, adolescenta suedeză devenită celebră pentru activismul său închinat cauzei mediului, i-a transmis preşedintelui Trump un mesaj de adio pe Twitter, după ce acesta a părăsit miercuri Casa Albă, la finalul mandatului prezidenţial, transmit DPA şi AFP.

Pare un bătrân foarte fericit care priveşte cu nerăbdare spre un viitor strălucitor şi minunat. O imagine foarte frumoasă!”, este mesajul ironic postat de Greta alături de o fotografie cu Donald Trump în timp ce se urca pentru ultima oară în elicopterul Marine One de pe peluza din faţa Casei Albe.

*Boris Johnson îl felicită pe Biden şi se declară nerăbdător să colaboreze cu el

Premierul britanic Boris Johnson l-a felicitat miercuri pe Joe Biden pentru învestirea ca preşedinte al SUA şi s-a declarat nerăbdător să colaboreze cu el, relatează AFP.

El a felicitat-o de asemenea şi pe Kamala Harris pentru învestirea ca vicepreşedinte al SUA.

Leadership-ul Americii este vital în chestiuni care contează pentru noi toţi, de la schimbările climatice la COVID-19, şi sunt nerăbdător să colaborez cu preşedintele Biden„, a scris Johnson pe Twitter. 

*Joe Biden: Democraţia a învins

Democraţia a învins, a declarat miercuri, în discursul său inaugural, cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, Joe Biden. Astăzi sărbătorim victoria nu a unui om, ci a unei cauze, cauza democraţiei, a spus Biden. 

*Senatoarea Amy Klobuchar: Este ziua în care democraţia se adună şi se şterge de praf

Senatoarea Amy Klobuchar a declarat miercuri, în deschiderea ceremoniei de învestire a preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, că este „ziua în care democraţia se adună” şi „se şterge de praf”, iar America „face ce a făcut mereu – merge înainte ca naţiune”, relatează DPA.

Aceasta este ziua în care democraţia se adună, se şterge de praf şi face ceea ce America a făcut mereu: merge înainte, cu Dumnezeu, indivizibilă, cu libertate şi justiţie pentru toţi„, a afirmat Amy Klobuchar, care a reamintit de asaltul asupra Capitoliului din urmă cu două săptămâni al susţinătorilor lui Donald Trump.

*Lady Gaga a cântat imnul naţional

Cântăreaţa Lady Gaga a cântat miercuri imnul naţional la ceremonia de învestitură a preşedintelui Joe Biden şi a vicepreşedintei Kamala Harris, desfăşurată la Capitoliul din Washington, transmite dpa. 

*Kamala Harris a depus jurământul în calitate de vicepreşedinte

Foto: (c) Kevin Lamarque  / REUTERS

Kamala Harris a depus miercuri jurământul în calitate de vicepreşedinte al SUA, în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor, relatează agenţiile internaţionale de presă.  

*Joe Biden depune jurământul pe o Biblie care aparţine familiei din 1893

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a depus jurământul miercuri pe o Biblie care aparţine familiei sale din 1893 şi care a fost folosită şi la învestirea sa ca vicepreşedinte în 2009 şi 2013, relatează NBC News.

Această Biblie a fost de asemenea folosită de fiecare dată când a fost învestit senator al SUA. Biblia are o cruce celtică pe copertă.

Beau Biden, regretatul fiu al preşedintelui ales, a folosit aceeaşi Biblie când a fost el însuşi învestit procuror general al Delaware.


*Foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama, prezenţi la eveniment 

Foştii preşedinţi americani Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama sunt prezenţi miercuri la Capitol Hill pentru ceremonia de învestire a lui Joe Biden, în acord cu tradiţia de unitate transpartinică şi naţională în jurul celebrării instalării unui nou preşedinte, relatează DPA.
Bill Clinton a fost însoţit de Hillary Clinton, fost secretar de stat şi fostă candidată la prezidenţiale. George W. Bush a venit împreună cu soţia sa, Laura Bush, iar Barack Obama, de asemenea cu soţia, Michelle Obama.  

Fostul preşedinte Jimmy Carter, în vârstă de 96 de ani şi într-o stare de sănătate precară, nu a putut participa.  

*Alertă cu bombă la Curtea supremă înainte de învestirea lui Biden

Curtea supremă a SUA, situată în faţa Capitoliului unde Joe Biden urmează să depună jurământul miercuri la prânz, a primit o ameninţare cu bombă în cursul dimineţii, a declarat un purtător de cuvânt citat de AFP.

„Clădirea şi împrejurimile sale au fost verificate şi nu a existat o evacuare”, a precizat Kathleen Arberg pentru France Presse.

Înalta curte este închisă publicului de la începutul pandemiei şi personalul său a fost redus la minim. Audierile au avut loc prin telefon.

Preşedintele ales al SUA Joe Biden şi viitoarea vicepreşedintă Kamala Harris au ajuns miercuri la Capitoliu pentru a depune jurământul, în prezenţa foştilor preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, dar în absenţa lui Donald Trump, relatează AFP. Democratul va fi învestit cel de-al 46-lea preşedinte al SUA în cadrul unei ceremonii fără precedent, marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai miliardarului republican.

*Lideri republicani, prezenți la Capitoliu

Mai mulţi lideri republicani-cheie au venit la Capitoliu pentru a participa la ceremonia de învestitură, pentru a da un semnal de unitate şi de sprijin pentru un transfer paşnic de putere în pofida absenţei fostului preşedinte Donald Trump, notează dpa.

Printre republicanii care participă se află senatorul Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat. 

Foto: (c)  Allison Shelley / REUTERS

*Joe Biden pe Twitter: Este ‘o nouă zi” pentru America

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a postat miercuri pe Twitter că este „o nouă zi” pentru America, cu puţin înainte de învestitura sa în funcţie, relatează AFP.

„Este o nouă zi pentru America”, a postat pe Twitter fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în această zi a tranziţiei de putere.

*Soţii Biden au participat la o slujbă religioasă, alături de liderii republicani şi democraţi din Congres

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a asistat miercuri dimineaţă la o slujbă la catedrala St Matthew din Washington, însoţit de liderii democraţi şi republicani din Congres, un gest simbol al reconcilierii cu trei ore înainte de începerea mandatului său, relatează AFP.

Foto: (c) Tom Brenner / REUTERS

Viitorul al 46-lea preşedinte al SUA a fost însoţit de soţia sa Jill Biden, democraţii Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul minorităţii din Senat, precum şi de liderii republicani din camera superioară, Mitch McConnell, şi cea inferioară Kevin McCarthy.

McCarthy a estimat că preşedintele republican poartă o „responsabilitate” în violenţe, pentru că „ar fi trebuit să denunţe imediat mulţimea văzând ce se petrecea”. El a votat însă împotriva punerii sub acuzare a lui Trump.

În schimb, McConnell a anunţat, într-o ruptură clară faţă de fostul său aliat, că nu exclude ca Trump să fie găsit vinovat în cadrul procesului din Senat.

„Mulţimea a fost îmbătată de minciuni. A fost incitată de preşedinte şi de alte persoane puternice”, a declarat el marţi, în cadrul unui discurs din Senat.

Între timp, Donald Trump şi soţia sa Melania au plecat spre reşedinţa lor din Florida, la bordul Air Force One, după ce fostul preşedinte a susţinut un ultim discurs la baza aeriană Andrews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here