LIVE | Orban: PSD îi împiedică pe cei doi șefi de Camere să își exercite atribuțiile. Rareș Bogdan: Vor fi 238, poate 240 de oameni în sală

12.22 Declarații Ludovic Orban:

 • Eu nu îmi aduc aminte să existe învestire de guvern, în 30 de ani, care să fie boicotată de două grupuri, de două partide.
 • Mai mult, conducerea PSD împiedică pe cei doi prședinți de Camere să își exercite atribuțiile.
 • Este un boicot rușinos care aruncă o imagine negativă asupra celor care au ales asta. Arată dispreț față de instituțiile fundamentale ale statului.
 • Aștept cu încredere ca un număr cât mai mare de parlamentari să își exercite dreptul de vot și să dea României un guvern legitim, un guvern responsabil.
 • Nu accept ca PSD să ne evalueze miniștrii.
 • Ce să mai vorbesc cu domnul Ponta pe tema asa?
 • La 13.45 am stabilit să intrăm în sală, toți parlamentarii PNL.
 • Au fost semnalate două absențe, dar sunt absențe motivate, doi colegi cu o stare de sănătate care nu le permite să fie prezenți: un senator USR și un deputat ALDE.
 • Creșterea datoriei publice în cursul anului 2019 s-a accentuat. Este clar că dimensionarea cheltuielilor bugetare nu a ținut cont de puterile reale. Aceste lucruri le vom dezbate după instalare. În mod evident avem ca obiectiv o rectificare bugetară care este vitală.
 • În proiectul legii bugetului de stat vom identifica cele mai bune soluții pentru finanțarea deficitului.

12.15 Pe lângă cei 224 de parlamentari care au susținut total moțiunea, vor mai fi la votul de azi minimum 18-20 de voturi, susține europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Potrivit acestuia, respectivii parlamentari provin din alte grupuri – independenți și Pro România.

12.12. Domnul Marcel Ciolacu și domnul Teodor Meleșcanu, președinții celor două Camere, refuză să intre în sală pentru a nu ne mai da un vot, a dezvăluit Rareș Bogdan, luni, la Antena 3. Potrivit liberalului, ședința va fi condusă, în acest caz, de colega sa de partid, Alina Gorghiu.

Se poate scrie o saga despre cum s-a încercat împiedicarea instalării acestui cabinet, a mai declarat Rareș Bogdan.

12.05 Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a anunțat, luni la prânz, la Antena 3, că „sunt 238, s-ar putea să fie chiar 240 de oameni prezenți în sală. O parte vor fi de la Pro România”. Eu nu îl înțelg pe Victor Ponta de ce ne-a ajutat să dăm jos guvernul și nu vrea să vină la ședința de învestire, a mai declarat Rareș Bogdan. Mă bucur că sunt oameni în Pro România care se gândesc înainte de toate la țară și nu la avantajele imediate, a punctat liberalul.

11.45 Dăncilă a declarat, luni, la începutul şedinţei de guvern, că Guvernul propus de Klaus Iohannis şi de Ludovic Orban porneşte cu stângul.

10.40 Liderul PMP, Eugen Tomac, susţine că, în 2012, Victor Ponta îi îndemna pe parlamentari să participe la votul moţiunii împotriva Guvernului Ungureanu, nu „să stea ca o oaie în bancă”, dar acum acelaşi Victor Ponta „îi somează pe parlamentarii PRO România să se comporte, alături de cei de la PSD, ca nişte oi”, scrie News.ro.

„Ce fac astăzi oile? În 2012, Victor Ponta îi îndemna pe parlamentari să participe la votul moţiunii împotriva Guvernului Ungureanu, afirmând că aceştia «trebuie să-şi respecte electoratul, nu trebuie să stea ca o oaie în bancă». Astăzi, acelaşi Victor Ponta îi somează pe parlamentarii PRO România să se comporte, alături de cei de la PSD, ca nişte oi”, afirmă Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook.

El adaugă că boicotul anunţat de PSD şi PRO România este „o prostie” pentru că nu înseamnă decât menţinerea Vioricăi Dăncilă „ca o poză în geam pe o perioadă nedeterminată”.

10.15 Atac dur al lui Victor Ponta la adresa lui Mihai Tudose, după ce acesta din urmă a lansat un apel la încălcarea liniei trasate de Ponta în ceea ce privește votul de învestitură a Guvernului Ludovic Orban.

10.10 Fostul premier Mihai Tudose susține votarea Guvernului Orban. Argumentele fostului premier.

09.45 Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin, de la Pro România, vor vota Guvernul Orban, anunță Antena 3.

09.30. Previziunea lui Băsescu: Dacă Guvernul trece, Orban devine unul dintre politicienii cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat deja preşedinte

Votul de învestitură a Guvernului Orban este programat pentru astăzi, de la ora 14.00, ședința urmând a se ține pe fondul unor incertitudini legate de asigurarea cvorumului, după ce social-democrații, dar și Victor Ponta, au anunțat că formațiunile lor nu vor fi în sală.

Ponta, însă, într-o declarație făcută duminică seară, la RTV, nu a exclus unele „trădări” din partea aleșilor care reprezintă Pro România.

 • Universul.net vă va ține la curent pe tot parcursul zilei cu evoluțiile votului, declarațiile la cald și analize

În ajunul ședinței, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că are încredere că, în ciuda ”boicotului” pe care-l anunţă PSD, Guvernul va fi învestit în cursul zilei de luni. Orban a anunţat că a discutat cu liderii tuturor partidelor care susţin Guvernul pentru a se mobiliza şi a putea să treacă peste orice ”subterfugiu procedural”.

”În ciuda boicotului, am încredere că vom reuşi mâine să dăm României un Guvern legitim, un guvern responsabil, un guvern care să se apuce de treabă încă din prima zi şi care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România”, a declarat, duinică, Ludovic Orban, citat de News.ro.

Întrebat dacă vor exista parlamentari Pro România care vor intra în sală şi or vota, Orban a spus: ”Veţi vedea mâine”.

Orban a anunţat că a discutat din nou cu toţi liderii partidelor care susţin învestirea Guvernului.

”Astăzi (duminică – n.r.) ne-am consultat, am stabilit modul de organizare, nivelul de mobilizare, ne-am pregătit să facem faţă oricărui subterfugiu procedural pe care l-ar putea pune a cale cei de la PSD,  ţinând cont de faptul că ei deţin Preşedinţiile celor două Camere. (…) Am stabilit toate detaliile, astfel încât să punem la punct asigurarea cvorumului în termenul stabilit”, a mai spus Orban.

Întrebat ce crede despre faptul că PSD doreşte să amâne învestirea Gvernului, pentru ca Viorică Dăncilă să intre în primul tur al alegerilor prezidenţiale din funcţia e premier, Orban a spus: ”Regret că şi acum sunt mânaţi de calcule electorale, în loc să înţeleagă că România are absolută nevoie de un guvern legitim învestit de Parlament, care să aibă capacitate deplină de exerciţiu  puterilor pentru că există probleme deosebit de grave”.

Foto: INQUAM/George Călin

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here