Compania TAROM a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziţionarea a nouă aeronave ATR-uri fără contract, pe baza unui memorandum semnat de fostul director general interimar Mădălina Mezei, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, într-o conferinţă de presă prilejuită de preluarea mandatului.

În acest moment, la TAROM sunt în vizită următorii: DNA, DIICOT, Corpul de Control al prim ministrului, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor, Autoritatea pentru Protecţia Datelor, Consiliul Concurenţei, Autoritatea pentru Discriminare, Poliţia, Parchetul. Nu ştiu dacă mai există o instituţie care să nu fie acolo. Ce s-a întâmplat cu această companie şi modul în care a fost administrată în ultima perioadă depăşeşte orice imaginaţie. Sunt în discuţii avansate pentru achiziţionarea celor nouă ATR-uri, cu acel contract buy back semnat de doamna Mezei şi aici repet: ţineţi-vă bine! Doamna Mezei a semnat un memorandum prin care a acordat un avans de 900.000 de euro pentru achiziţia celor nouă aeronave. Încă o dată: a acordat un avans pe baza unui memorandum. Nu am mai văzut aşa ceva! Nu există niciun contact. TAROM a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziţionarea celor nouă ATR-uri fără contract, pe baza unui memorandum”, a atras atenţia ministrul.

Potrivit acestuia, TAROM are în conturi 21 de milioane de euro, a înregistrat pierderi de 160 de milioane de lei în 2018 şi „se pregăteşte” să depăşească 180 de milioane de lei în 2019.

Scandalul Cuc-Mezei în legătură cu reținerea avioanelor TAROM la sol

Mădălina Mezei a fost implicată la jumătatea lunii trecute în scandalul reținerii aeronavelor TAROM în ziau votului moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Mezei a fost demisă în data de 15 octombrie 2019 din funcţia de director general al companiei aeriene Tarom, după ce fusese numită director general de Consiliul de Administraţie al Tarom pe 19 iunie. Ea a confirmat, după două zile de la demitere, dezvăluirile făcute de Universul.net privind existența unui plan al liderilor PSD de a împiedica mai mulți parlamentari să ajungă la timp pentru a vota moțiunea împotriva guvernului Dăncilă.

Mezei a declarat după demitere că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc (PSD), i-a cerut să rețină la sol aeronavele, în ziua moțiunii de cenzură: „Da, pot sa confirm că Răzvan Cuc mi-a cerut să rețin la sol aeronavele. I-am spus că nu se poate, că nu există niciun motiv și că ar fi vorba despre un abuz. În plus, compania TAROM nu poate fi implicată în așa ceva, în chestiuni politice. Când am fost adusă la TAROM am specificat clar că nu fac niciun fel de politică, doar să-mi respect sarcinile profesionale și să eficientizez societatea, ceea ce am și făcut. Ministrul Cuc a invocat tot felul de argumente ca să fac acest lucru, nu am vrut. Mai mult ca sigur acest refuz a fost motivul destituirii mele”.

Domnul Cuc s-a răzbunat pe mine şi m-a demis în cel mai josnic mod. Sunt nişte aspecte care circulă, domnul Orban le-a declarat, le-a aflat nu ştiu din ce sursă. Eu pot doar să confirm. Am să fac plângere penală împotriva domnului ministru Cuc”, a mai declarat fosta directoare Tarom.

Ulterior, DNA s-a autosesizat în uma declaraţiilor fostei directoare a Tarom Mădălina Mezei referitoare la solicitarea ministrului Răsvan Cuc de a ţine avioanele la sol în ziua moţiunii de cenzură. 

Citiți aici cum a vrut ministrul PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, să rețină aeronavele TAROM la sol în ziua moțiunii de cenzură

Bode: Este nevoie de o restructurare urgentă a TAROM

Lucian Bode a subliniat că este nevoie de o restructurare urgentă a acestei companii, în condiţiile în care la Serviciul Comercial sunt peste 200 de angajaţi care „nu fac nimic ca zborul să devină profitabil”, iar la Serviciul Tehnic peste 400.

Este clar că avem nevoie de restructurare urgentă a acestei companii, dar nu restructurarea din 2017. În 2017 s-a demarat o procedură de restructurare. Aveam 1.874 de angajaţi, iar la finalul procedurii de restructurare compania TAROM avea 1.900 de angajaţi. Deci, restructurare. La Comercial sunt peste 200 de angajaţi, dar nu fac nimic ca zborul să devină profitabil. La Tehnic avem cele mai mari costuri din Europa. Peste 40% costuri, mai mari decât la orice companie din Uniunea Europeană. Va trebui să intervenim de urgenţă. Susţin decizia Guvernului de a implementa managementul profesionist şi aici, la compania TAROM, au nevoie urgent de un ajutor de salvare. O să discutăm cu toţi factorii implicaţi, cu Comisia Europeană, în special, pentru un ajutor de stat şi pentru un ajutor de salvare, dar ne propunem clar să salvăm compania. Să nu mai spun de acele celebre agenţii de turism din toată lumea care în multe situaţii rezervă 100% biletele alocate şi apoi le anulează. De ce fac asta? Pentru că încasează un comision şi rămân banii respectivi în cont. Avem toată bunăvoinţa şi toată disponibilitatea să salvăm această companie”, a mai spus Bode.

Sursa foto: Inquam Photos/Dan Porcutan

4 COMENTARII

  1. Cine își mai aduce aminte de ”stuf”, în anii când tâlharii, agresivii, violatorii și alți delincvenți minori au împânzit țara, delncvența a fost stârpită prin tribunale care judecau rapid și trimiteau în câteva ore împricinații în deltă la recoltat stuful. Cred că cei care în ultimii 30 de ani au jefuit țara r putea fi recuperați pentru societate doar cu măsuri similare, dar cine să ducă la îndeplinire asemenea măsuyri care vizează acum la proporții gigantice întreaga politichie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here