Ludovic Orban: Îmi închei mandatul de premier. Primele reacții ale PSD, USR PLUS și PMP

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a făcut, luni seară, o declaraţie la Palatul Victoria, pe fondul informaţiilor conform cărora ar intenţiona să-şi depună mandatul. Reacția premierului în exercițiu a venit la o oră după declarația de presă susținută de președintele Klaus Iohannis, confirmând că și-a dat demisia din funcția de premier.

Orban și-a motivat gestul prin aceea că nu vrea să se cramponeze de putere, dar a anunțat că va conduce negocierile PNL, din postura de șef de partid, pentru formarea unui nou cabinet.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

  • Pe 6 decembrie, cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor. Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis.
  • Odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern.
  • România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea şi dezvoltarea României. Decizia mea arată că nu mă cramponez în funcţia de premier.
  • Am încercat să îmi fac datoria faţă de România şi plec din funcţia de premier cu conştiinţa datoriei împlinite. T
  • ot ce a fost omeneşte posibil, atât eu cât şi colegii mei din echipa guvernamentală, am făcut.
  • Pe 6 decembrie românii care au participat la vot au decis componenţa viitorului Parlament.
  • Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma e acela e a fi implicat în negocierile pentru formarea unui Guvern care să ofere românilor garanţia unei direcţii corecte pentru România şi garanţia unei capacităţi de a utiliza toate resursele pe care România le va avea la dispoziţie în următorii ani.
  • Vreau să spun foarte clar, demisia mea vreau să arate un lucru limpede – nu mă cramponez de nicio funcţie. Nu pun condiţii. Pentru mine interesul României e deasupra interesului PNL şi deasupra intereselor mele personale.
  • Am convingerea că în zilele care vor urma, negocierile vor duce cu adevărat la un Guvern care să aibă capacitatea de a face faţă provocărilor cu care ne confruntăm. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în grelele bătălii pe care le-am dus în acest an de zile. Vreau să le transmit românilor că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile pentru oameni, a fost luată cu un singur scop şi anume acela de a apăra viaţa şi sănătatea românilor şi locurile de muncă ale românilor.
  • Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier şi să realizeze coloana vertebrală pentru saltul de care are nevoie România.”, a afirmat Ludovic Orban.

Reacțiile lui Marcel Ciolacu, Dacian Cioloș și Eugen Tomac

Gestul demisiei lui Orban a fost criticat de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a intervenit telefonic, la Digi24, imediat după anunțul premierului, arătând că nu era cazul ca acesta din urmă să renunțe brusc la funcție. Potrivit lui Ciolacu, demisia lui Orban este „iresponsabilă”, „impardonabilă” și „inconștientă” în contextul de față.

Ciolacu a reiterat că PSD are ca propunere de premier pe Alexandru Rafila, cu al cărui nume social-democrații vor și merge la consultările de la Cotroceni. Liderul PSD a evitat să răspundă însă și dacă partidul său are în acest moment o majoritate.

Marcel Ciolacu: „Deci nu înţeleg. Şi-a dat demisia pentru că a pierdut alegerile, dar va forma un Guvern după alegeri? Din acest moment, Guvernul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţe. Noi nu avem constituit un Parlament. Toată această procedură poate să dureze şi o lună de zile. Ce face România în această lună de zile, când avem un lider politic care vremelnic ocupă funcţia de premier şi pleacă după funcţie. Dacă Guvernul nu e instituit la prima încercare, noi nu avem un Guvern cu drepturi depline în plină criză sanitară? Este un gest iresponsabil. Vorbim de lucruri diferite. Este normal când pierd alegerile că nu mai ai ce căuta în funcţie, dar până vine următorul Guvern îţi faci datoria până la capăt ca om de stat. Ei au pierdut alegerile, intrăm în logica constituţională în care partidul cu cele mai multe mandate merge primul să propună premierul”.

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, consideră că este vorba de un nou început, iar demisia lui Ludovic Orban este un semnat că se intră într-o nouă fază. O majoritatea de centru-dreapta este posibilă, a mai precizat Cioloș. Potrivit acestuia, e important însă ca această nouă majoritate să modernizeze România. Mi se pare de bun simț să mergem cu propunerea anunțată în campanie: de program de guvernare, premier și poziții de miniștri.

„Dacă președintele mă va desemna, sunt gata să-mi asum această reponsabilitate”, a mai arătat Dacian Cioloș, în legătură cu poziția de prim-ministru. El a precizat însă că USR PLUS nu va merge la consultările cu șeful statului cu „condiții ultimative”.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a afirmat că premierul și-a asumat rezultatul obținut la aceste alegeri. PMP nu ar face niciun aranjament cu PSD, a mai adăugat Tomac.

Știrea inițială. Executivul a anunţat în urmă cu puţin timp că Ludovic Orban susţine la ora 19:00 o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Anunţul vine pe fondul informaţiilor potrivit cărora şeful Executivului ar intenţiona să demisioneze.

Informaţiile vine în condiţiile în care PNL a obţinut un scor mai mic decât se aştepta la alegerile parlamentare de duminică, iar în câteva zile, odată cu validarea rezultatului scrutinului, încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern, după coagularea unei majorităţi parlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a admis luni că prezenţa slabă la vot ar fi putut fi determinată de faptul că mulţi oameni sunt pur şi simplu nemulţumiţi – de el, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. 

Tot luni, Iohannis a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie şi a anunţat că în câteva zile va convoca consultări cu partidele care au obţinut mandate în noul Parlament.

Marţi, la ora 17:00, preşedintele ar urma să se întâlnească cu lideri liberali şi cu membri ai Guvernului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here