Ludovic Orban, semnal puternic pentru Armată. Prima vizită de lucru, la un proiect crucial pentru soldați

sursa: gov.ro

Ludovic Orban a dat un semnal puternic în sprijinul Armatei, încă de la începutul mandatului său în fruntea Guvernului. Prima vizită de lucru a făcut-o la Uzina Mecanică București, pentru inaugurarea capacității de producție și mentenanță pentru transportorul de trupe 8×8 Piranha V.

„Inaugurăm o investiţie atât în economia României, cât şi în securitatea României. Aici vor fi fabricate, asamblate şi întreţinute aceste transportoare care reprezintă încununarea unui parteneriat de succes între reputate companii din industria internaţională de apărare din SUA, Elveţia şi Israel. Asocierea între General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti este un exemplu de bune practici în procedura de înzestrare a Armatei Române, 80% din suma cheltuită pentru achiziţia transportoarelor Piranha 5 se întoarce în economia României (…). Transportorul Piranha 5 este un produs militar de ultimă generaţie, iar militarii români merită ce este mai bun” a transmis premierul României, potrivit Agerpres.

Șeful Guvernul a fost însoțit și de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, persoana care probabil știe cel mai bine toate problemele și dificultățile prin care a trecut proiectul noului transportor Piranha. La ceremonie au mai fost prezenți ministrul Economiei, Victor Popescu și de ambasadorul SUA, Hans Klemm.

„Pentru Guvernul nostru, aprofundarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, ca pilon de politică externă şi de apărare, alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO, reprezintă o prioritate şi un fir călăuzitor. În acest context, garantăm continuarea alocării din Produsul Intern Brut pentru Apărare în conformitate cu angajamentele asumate de România” a mai spus Ludovic Orban

sursa: gov.ro
sursa: gov.ro
sursa: gov.ro

„Guvernul pe care îl conduc îşi doreşte dezvoltarea industriei naţionale de apărare, încurajarea producţiei în societăţi cu capital românesc, în funcţie de necesităţile naţionale de apărare şi de capacitatea internă de producţie a unor echipamente interoperabile la nivel NATO.” a afirmat Ludovic Orban.

„Pentru cei pasionați de domeniul militar: Piranha e o „bestie” spectaculoasă, care va aduce un plus de siguranță militarilor români.” a scris deputatul Ovidiu Raețchi, vicepreședintele comisiei de Apărare de la Camera Deputaților.

Image may contain: Ovidiu Alexandru Raetchi
sursa: Ovidiu Raețchi / Facebook

În luna ianuarie 2018, a fost atribuit Acordul cadru pentru achiziția de 227 TBT Piranha V și derivate, precum și suportul logistic inițial, cu livrări până în 2024.

Contractul are o valoare totală de aproape 900 de milioane de euro, dintre care MApN a dat un avans de 30%.

Urmau să fie livrate, în primul an, 36 de complete, iar șase dintre acestea trebuiau asamblate la Uzina Mecanică București (UMB). Din numărul total de blindate, 197 urmează să fie făcute, până la finalizarea contractului, la UMB.

Primele vehicule de luptă trebuiau livrate în ianuarie 2019, dar MApN a refuzat să facă recepția din cauza unor probleme tehnice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here