Ludovic Orban vrea ca averile nejustificate să fie confiscate, ca în alte țări

Ludovic Orban Foto: Inquam Photos Octav Ganea

Averile oamenilor publici care nu pot fi justificate în baza veniturilor declarate sau impozitelor plătite ar trebui confiscate, a declarat la Digi24 premierul-desemnat Ludovic Orban. Liderul PNL a spus că nu înțelege de ce așa ceva nu se întâmplă deja în România, având în vedere că în alte țări practica există de mult și funcționează. Premierul desemnat a propus și o variantă simplă de verificare: dacă o persoană nu a declarat venituri suficiente pentru a cumpăra o proprietate de care o deține, înseamnă a că a folosit fonduri ilicite.

„Despre un om public trebuie să se cunoască sursele de venit, măsura în care își plătește taxele și impozitele. Fiscul, în Germania, în Franța și în Statele Unite, te verifică ce proprietăți ai, de unde le-ai dobândit, ai avut venituri, ai plătit impozitele aferente veniturilor necesar necesare pentru a dobândi o proprietate, sau a face o achiziție.

Și dacă nu ai plătit impozitele aferente veniturilor necesare pentru achiziționare, fie se rechiziționează imobilul, fie te pune să plătești. La noi nu înțeleg de ce nu se aplică, pentru că averile dobândite fără veniturile necesare și mai ales fără să-ți fi plătit impozitele aferente veniturilor respective constituie niște averi care au fost dobândite fie din evaziune, fie din surse care nu sunt legale.” a declarat Ludovic Orban în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24.

Premierul-desemnat a anunțat și că a venit timpul ca o tradiție a tranziției să se încheie, anume amestecarea politicii cu afacerile.

„Foarte mulți oameni de după 1990 au amestecat politica cu afacerile și s-au băgat în politică pentru relații privilegiate, fie cu autorități, fie să aibă condiții de competitivitate îmbunătățite, în raport cu alți actori economici. Eu cred că vremea în care afacerile se amestecă cu politica a trecut.” a mai spus liderul PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here