Lukaşenko anunţă manevre militare comune cu Rusia, ”Hotărârea uniunii 2022”, în februarie

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunşat luni noi manevre comune cu Rusia – în februarie – şi a denunţat o consolidare a desfăşurărilor militare ale vecinilor săi din cadrul NATO, relatează News.ro care citează AFP.

”Am prevăzut să organizăm aceste exerciţii în februarie. Stabiliţi data exactă şi anunţaţi-o, să nu fim acuzaţi că aducem trupe pe nepregătite şi că aproape ne pregătim de război”, a ordonat Lukaşenko într-o reuniune cu oficiali de la Ministerul belarus al Apărării.

Potrivit preşedintelui belarus, aceste manevre au fost decise în decembrie 2021, împreună cu omologul său rus Vladimir Putin, însă data acestora nu fusese anunţată.

El nu a precizat câţi militari participă la aceste manevre.

”Ar trebui să fie vorba despre exerciţii normale vizând elaborarea unui plan precis în caz de confruntare cu forţe din Vest”, declară Lukaşenko într-o înregistrare video difuzată pe un canal Telegram cu legături cu de preşedinţia belarusă.

Aceste manevre au fost denumite ”Hotărârea uniunii 2022”, o trimiterea la o alianţă ruso-belarusă.

Aleksandr Lukaşenko a justificat aceste exerciţii printr-o consolidare a dispozitivului NATO în Polonia şi în ţările baltice, la frontierele Belarusului, şi situaţia din Ucraina.

”Varşovia a cerut NATO să desfăşoare un sistem de susţinere logistică şi tehnică la mai multe eşaloane. În calitate de militari, noi întrebăm imediat de ce. Asta înseamnă că ei se pregătesc de ceva serios, cel puţin pe termen lung”, a continuat el.

El a acuzat totodată Ucraina de o ”continuare a consolidării forţelor sale” la frontiera cu Belarusul.

”Situaţia este de aşa natură că există o escaladare a potenţialului militar la frontieră”, a mai declarat Lukaşenko, un aliat al Rusiei, care prezintă la rândul e Belarusul drept un meterez al Kremlinului împotriva Occidentului.

Tensiuni cresc neîncetat în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova de comasarea a zeci de mii de militari în vederea unui atac în Ucraina.

Moscova dezminte orice veleitate belicoasă şi denunţă, la rândul său, o consolidare a NATO la frontiera rusă şi un plan al aderării Ucrainei şi Georgiei, pe care le consideră că fac parte din sfera sa de influenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here